• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 18.5°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.0°C
  2 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  1 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.6°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 9.5°C
  3 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.5°C / 14.0°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  2 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  0 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.7°C / 15.3°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  0 BF
  79%
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εντός η ΕΛ.ΑΣ., εκτός χιλιάδες υποψήφιοι

 • A-
 • A+
Πήρε ΦΕΚ ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που μειώνει δραστικά τον αριθμό εισακτέων και βάζει 1.030 ειδικούς φρουρούς στις σχολές, παρά τις πάνδημες αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη πήρε ΦΕΚ, φέρνοντας ένα βήμα πιο μακριά από το δημόσιο Πανεπιστήμιο χιλιάδες υποψηφίους, αλλά ένα βήμα πιο κοντά στα ΑΕΙ -για την ακρίβεια μέσα- 1.030 ειδικούς φρουρούς, κόντρα σε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα που αντιδρούσε στην εν λόγω ρύθμιση.

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4777/2021 με τίτλο «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει ρυθμίσεις με άμεση εφαρμογή, όπως αυτή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής που θα διαμορφώνεται ως ποσοστό, με εύρος 80-120%, επί του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου, ρύθμιση η οποία αναμένεται να εκτοξεύσει τις βάσεις σε αρκετά τμήματα, αφήνοντας εκτός τριτοβάθμιας χιλιάδες υποψηφίους, αλλά και τη δυνατότητα υποβολής προαιρετικού μηχανογραφικού για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ.

Για του χρόνου μετατέθηκε η εφαρμογή της συμπλήρωσης μηχανογραφικού από τους υποψηφίους της τριτοβάθμιας σε δύο φάσεις και των συντελεστών βαρύτητας που θα ορίζονται από τα τμήματα των ΑΕΙ. Παράλληλα νομοθετείται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο, με πειθαρχικά παραπτώματα να αποτελούν μεταξύ άλλων η λογοκλοπή, η χρήση χώρων χωρία άδεια και η ηχορύπανση, αλλά και η διαγραφή όσων φοιτητών και φοιτητριών έχουν ξεπεράσει το όριο των ν+2 για τις σχολές τετραετούς φοίτησης και το ν+3 για τις πενταετούς φοίτησης.

Αμεσα δρομολογείται και η στελέχωση της νεοσύστατης Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) με 1.030 κατώτερους αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς. Το νέο σώμα καταστολής θα υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία και οι εκπρόσωποί του θα πραγματοποιούν περιπολίες, θα έχουν προανακριτικά καθήκοντα, ενώ σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων θα προχωρούν και τις διαδικασίες δικογραφιών.

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης του προηγούμενου διαστήματος, ενώ, παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αντιτάχθηκε σε αυτή τη ρύθμιση, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου, αγνοώντας επιδεικτικά ακόμη και τις εσωκομματικές φωνές που εξέφραζαν αντίρρηση.

Πέραν όμως του νέου σώματος καταστολής, ο νόμος προβλέπει την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων επιτήρησης στα Πανεπιστήμια, όπως κάμερες καταγραφής εικόνας και ήχου, μηχανήματα ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών κ.ά.

Δεκάδες ψηφίσματα

Και ενώ δεκάδες ηλεκτρονικά ψηφίσματα και αποφάσεις Συλλόγων Διδασκόντων αλλά και Συγκλήτων απέρριψαν από την πρώτη στιγμή την ίδρυση των ΟΠΠΙ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, με απόφασή της με ημερομηνία 17/2, έξι μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου (11/2), αναφέρει ότι «αυτό δεν αποτελεί προϊόν διαλόγου και περιέχει αποσπασματικές ρυθμίσεις» και ζητά από τα ιδρύματα «να οργανώσουν και να ενισχύσουν τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου, φύλαξης, αποτροπής παραβατικότητας, διαχείρισης παραπτωμάτων και απόδοσης ευθυνών, ιδίως σε περιπτώσεις παραβίασης των ακαδημαϊκών ελευθεριών».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ το κόστος για την ΟΠΠΙ
Με το ποσό των 20 εκατομμυρίων υπολογίζεται να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός προκειμένου να δημιουργηθεί η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ το κόστος για την ΟΠΠΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Οχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
«Παράλογες» χαρακτηρίζονται οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ● Αχρείαστη και άδικη θεωρείται η θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης ● Δυναμιτίζουν το κλίμα στα Πανεπιστήμια τα μέτρα για την αστυνόμευση.
«Οχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προσλαμβάνουν αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν ζητούν αποφοίτους ΑΕΙ
Δόθηκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού που θα στελεχώσει την πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως είχε ανακοινώσει το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προσλαμβάνουν αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, αλλά δεν ζητούν αποφοίτους ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας