• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.8°C / 8.4°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.6°C / 8.3°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 9.5°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.6°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 7.6°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 3.4°C / 3.4°C
  4 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 8.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 8.7°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.9°C / 6.9°C
  1 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 4.4°C
  1 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 6.7°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 3.8°C / 9.9°C
  3 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 8.7°C
  0 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.4°C / 6.6°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.7°C / 8.3°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κραυγή αγωνίας από τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής

 • A-
 • A+
Κινητοποίηση σήμερα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής ζητώντας την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων στις περιοχές με αυξημένα κρούσματα.

Η ανησυχία που εξέφραζαν από την αρχή της πανδημίας οι εργαζόμενοι στον τομέα της Ειδικής Αγωγής μετατράπηκε σε κραυγή αγωνίας λόγω της συνεχιζόμενης αδιαφορίας από πλευράς Πολιτείας αλλά και της επιμονής για συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων Ειδικής Αγωγής στις «κόκκινες» περιοχές, την ώρα μάλιστα που αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας όλων των υπόλοιπων σχολείων.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) χαιρετίζει μεν την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εντάσσονται κατά προτεραιότητα στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο οι εκπαιδευτικοί, το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ/ΕΒΠ) και οι μαθητές/τριες ηλικίας 16 ετών και άνω που φοιτούν στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ), ζητώντας ξανά να συμπεριληφθούν στο μέτρο αναστολής της διά ζώσης λειτουργίας σχολικών μονάδων και οι ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων για τις «κόκκινες» περιοχές και καλώντας σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, στις 14.00, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15-17, Αθήνα).

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ εξηγεί ότι τα ειδικά σχολεία δεν προστατεύονται από τον κορονοϊό για μια σειρά λόγων:

● Οι μαθητές δεν φορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα μάσκα και δεν είναι εύκολο να τηρήσουν αποστάσεις και προστατευτικά μέτρα υγιεινής.

● Πολλοί μαθητές παρουσιάζουν αυξημένη ευαλωτότητα λόγω και άλλων υποκείμενων νοσημάτων, επομένως χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

● Στα διαλείμματα οι μαθητές/τριες αδυνατούν να τηρήσουν τις αποστάσεις. Αναλογιστείτε τι συμβαίνει όταν τα καιρικά φαινόμενα δεν επιτρέπουν την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους και δεν επαρκούν οι εσωτερικοί χώροι προαυλισμού.

● Πολλά ειδικά σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους και λόγω έλλειψης γραφείων πολλοί εργαζόμενοι συνωστίζονται σε έναν χώρο στον οποίο υποστηρίζουν πολλούς μαθητές παράλληλα ή αναγκάζονται να κάνουν συνεδρίες στους διαδρόμους. Πολλά γραφεία δεν διαθέτουν παράθυρα - ακόμα και οι νοσηλευτές μπορεί να μην έχουν εξεταστήριο.

● Οι οδηγίες που προβλέπονται, εκτός από τη μη χρήση μάσκας για συγκεκριμένους μαθητές, είναι οι οδηγίες που αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών δομών. Δεν έχει προβλεφθεί η χρήση αδιάβροχης ποδιάς και δεν έχει δοθεί τέτοιος εξοπλισμός ή και πολλές μάσκες για να μπορούν να τις αλλάζουν, ακόμα και σε ειδικότητες όπως το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, οι οποίες εργάζονται στην αυτοεξυπηρέτηση, τουαλέτα, σίτιση κ.ά. των μαθητών και η επαφή με βιολογικά υγρά είναι αναπόφευκτη.

● Οι σταθερές ομάδες μαθητών δεν μπορούν να ισχύσουν καθώς το Ειδικό Εκπαιδευτικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό των σχολείων έρχεται σε επαφή με όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες.

● Το ωρολόγιο πρόγραμμα περιλαμβάνει εναλλαγή εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα τμήματα ανά μία διδακτική ώρα και οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε πολλά τμήματα του κάθε σχολείου.

● Οι μαθητές/τριες συγχρωτίζονται στα σχολικά λεωφορεία και τα ταξί, χωρίς ορθή χρήση (ή με απουσία) μάσκας, καθώς προσέρχονται από διαφορετικούς δήμους και σε πολλές περιπτώσεις και από διαφορετικά σχολεία.

«Για πολλοστή φορά διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τον αποκλεισμό των ΣΜΕΑΕ από τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού. Θεωρούμε την απόφαση αυτή απαράδεκτη και ανεύθυνη. Πόσο δε μάλλον, όταν αυτήν την περίοδο η Αττική χαρακτηρίζεται ως περιοχή πολύ αυξημένου κινδύνου (κόκκινη ζώνη), ενώ παράλληλα παρατηρείται και μια σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά.

Από την άλλη μεριά, οι συνθήκες λειτουργίας των ΣΜΕΑΕ παραμένουν ως έχουν, παρά τις αλλεπάλληλες προτάσεις και διαμαρτυρίες του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας» τονίζει ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ), δηλώνοντας ότι θα συμμετάσχει στη σημερινή κινητοποίηση την οποία στηρίζουν τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) όσο και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), προκηρύσσοντας τρίωρες (11.00-14.00) διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαρτυρίες για την απίστευτη ταλαιπωρία γονιών και μαθητών
Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα στη διαδικασία των self test και την καταχώρησή τους στο σύστημα με αρκετούς να αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μαρτυρίες για την απίστευτη ταλαιπωρία γονιών και μαθητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με αντικρουόμενα συναισθήματα η (νέα) πρώτη μέρα στα Λύκεια
Επιστροφή στα σχολεία με... εισιτήριο τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που μέχρι χθες έδειξαν 613 θετικούς μαθητές και εκπαιδευτικούς και την κυβέρνηση να καμαρώνει, παρά τις αντιδράσεις για το επισφαλές μέτρο.
Με αντικρουόμενα συναισθήματα η (νέα) πρώτη μέρα στα Λύκεια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαμαρτύρονται εκπαιδευτικοί και γονείς
Πορεία έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Διαμαρτύρονται εκπαιδευτικοί και γονείς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το πρώτο κουδούνι για τη Γ΄ Λυκείου, αλλά με ελάχιστους μαθητές
Τα περισσότερα παιδιά προσήλθαν απλά για να επιβεβαιώσουν και να υπογράψουν την αίτηση-δήλωση για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το ποσοστό αποχής από τα μαθήματα έφτασε το 30%.
Το πρώτο κουδούνι για τη Γ΄ Λυκείου, αλλά με ελάχιστους μαθητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας