• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.2°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.1°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  0 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.4°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / 0.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.3°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 1.9°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  1 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.1°C / 7.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  0 BF
  48%

Τα εξόχως απαιτητικά θέματα, τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, κάνουν καθηγητές, γονείς και παιδιά να απορούν

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μαθηματικά που ρίχνουν τις βάσεις

 • A-
 • A+

Εισαγωγικές εξετάσεις ή προκριματικά για τη Μαθηματική Ολυμπιάδα; Αυτό θα μπορούσε να είναι το (υπο)ερώτημα μετά τα θέματα που έπεσαν στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης στις πανελλαδικές εξετάσεις της Δευτέρας.

Μαθητές και μαθήτριες που έβαλαν τα κλάματα μετά την εξαντλητική προσπάθεια, καθηγητές που βλέπουν τους κόπους των καταπιεσμένων από το συνεχές διάβασμα 18άρηδων να μην ανταμείβονται όπως περιμένουν οι ίδιοι και η προδιαγραφόμενη πτώση των βάσεων -που βέβαια δεν χρυσώνει το χάπι- είναι οι μεταβλητές της δυσεπίλυτης εξίσωσης που απασχολεί από προχθές την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική οικογένεια.

Για τα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων ετών κάνουν λόγο καθηγητές και η Μαθηματική Εταιρεία, με μαθητές και γονείς να διαμαρτύρονται δικαίως, καθώς ούτε οι αριστούχοι μπόρεσαν να τα βγάλουν πέρα. Βαθμολογητές με πείρα χρόνων στις εξετάσεις εκτιμούν ότι πάνω από το 80% των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 θα έχουν επιδόσεις κάτω από τη βάση, ενώ στην ίδια (πολυπληθέστατη) Κατεύθυνση οι αριστούχοι δεν θα ξεπερνούν το 2%.

Ακόμη και στη Θετική Κατεύθυνση, στην οποία συμμετέχει κατά βάση το μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού αριθμού των υψηλόβαθμων υποψηφίων, η εκτίμηση είναι ότι περίπου ένας στους τρεις υποψηφίους θα βρίσκεται κάτω από τη βάση, ενώ οι αριστούχοι θα είναι λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με πέρσι. Το ερώτημα που απευθύνουν πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί είναι εύλογο: «Κύριοι εισηγητές, ποιον νομίζετε ότι έχετε απέναντί σας;».

«Συμφωνώ με τη Μαθηματική Εταιρεία ότι πρόκειται για τα πιο δύσκολα θέματα των τελευταίων χρόνων. Αυτό γιατί, πρώτον, είχαν κάποια υποερωτήματα, όπως τα Δ3 και Δ4, που απέδιδαν 13 μόρια στα 100 (σ.σ. περίπου 3 στα 20) και ήταν πολύ δύσκολα.

»Δεύτερον, ακόμα και το θεωρητικά πιο βατό τρίτο θέμα απαιτούσε κάποια συγκεκριμένη σκέψη που εάν δεν την έκανε ο μαθητής, δεν μπορούσε να το επιλύσει. Υπήρχαν δύο πολύ απαιτητικά υποερωτήματα.

Ως το τέλος

»Τρίτον, η έκταση των θεμάτων ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως και τα περισσότερα παιδιά έμειναν μέσα στην αίθουσα μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Ακόμα και όσοι μαθητές είχαν δουλέψει πολύ και περίμεναν περισσότερα πράγματα ένιωθαν απογοήτευση. Προφανώς και θα υπάρξει πτώση των βάσεων, αλλά οι μαθητές που τα πήγαν σχετικά καλύτερα θα καταφέρουν να πιάσουν τις σχολές υψηλής ζήτησης», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Διονύσης Κλαυδιανός, μαθηματικός-φροντιστής.

Παρόμοια είναι και η άποψη του Μάκη Μαυρέλη, μαθηματικού στη Μέση Εκπαίδευση. Ο κ. Μαυρέλης θεωρεί ότι τα θέματα ήταν πολλά και η επίλυσή τους απαιτούσε αρκετό χρόνο. Ναι μεν τα πρώτα 2,5 θέματα ήταν διαπραγματεύσιμα, αλλά τα υπόλοιπα αφορούσαν ύλη που διδάσκεται προς το τέλος της χρονιάς και ξεπερνά το επίπεδο του σχολικού βιβλίου. «Τα θέματα ήταν αυτόνομα και δεν διασυνδέονταν μεταξύ τους, κάτι που συνήθως συμβαίνει και λειτουργεί βοηθητικά προς τους μαθητές», μας επισημαίνει ακόμη.

Και ο μαθητής; Μπορεί μετά από ένα τόσο απαιτητικό διαγώνισμα να διατηρήσει υψηλό το εύθραυστο ηθικό του για τη συνέχεια αυτού του εξεταστικού μαραθωνίου που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εισαγωγή του ή μη στην ακόμα πολυπόθητη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

«Πολλά παιδιά έβαλαν ακόμα και τα κλάματα, άλλοι απλώς στενοχωρήθηκαν και κάποιοι το αντιμετώπισαν με χιούμορ. Ολοι πάντως έλεγαν ότι τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο μαθητής Αλέξανδρος Αλυκιώτης. Παρά την καλή του προετοιμασία και τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει, ο Αλέξανδρος βρήκε τα θέματα χειρότερα από εκείνα των προηγούμενων χρόνων που είχε μελετήσει και αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, με αποτέλεσμα να έχει μια αξιοπρεπή επίδοση, αλλά να μη γράψει τόσο καλά όσο θα ήθελε.

«Πάμε γερά»

«Θα ξανάδινες πανελλαδικές εάν δεν βρεθείς στις σχολές της προτίμησής σου;» τον ρωτάμε, για να μας απαντήσει ότι όλη αυτή η διαδικασία τού έχει φέρει μεγάλο στρες, παρότι θεωρεί ότι δεν είναι άτομο που αγχώνεται εύκολα, οπότε δύσκολα θα την επαναλάμβανε.

Με μια συμβουλή προς τους αγχωμένους συνυποψηφίους του κλείνει τη συγκλονιστική παρέμβασή του (θα τη βρείτε στο www.efsyn.gr) μαθητής με ιδιαίτερη κλίση και επιδόσεις στα μαθηματικά, που μιλά με τον δικό του, αποστομωτικό τρόπο για την εμπειρία της προχθεσινής εξέτασης:

«Πάμε γερά, παίδες, στα δύο τελευταία μαθήματα καθώς η πτώση των βάσεων έρχεται να αποκρούσει τις ιδέες για πλήρη αποτυχία, όπως πολλοί σκεφτόμασταν πριν γνωστοποιηθεί πλέον η κατάσταση. Κουράγιο, παιδιά, είμαι περήφανος για τον κάθε μαθητή Γ’ Λυκείου από εμάς, για τον αγώνα και την υπομονή του! Και μην τρελαθείτε, εξετάσεις είναι, ήρεμα!».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
Τα υψηλά ποσοστά των επιτυχόντων από τα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις διαψεύδουν τα στερεότυπα που απαξιώνουν την Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Συνολικά 11.290...
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ έδειξαν τι αξίζουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές
Στις 7 Ιουνίου ξεκινούν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων της χώρας και υποψηφίων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για πρώτη φορά πραγματοποιούνται μετά τις...
7 Ιουνίου κουδούνι για τις πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλαγές στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών
Καταργείται η μετάφραση του γνωστού κειμένου από την εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών, του μαθήματος με τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας στον μέσο όρο βαθμολογίας των υποψηφίων που θα δηλώσουν την ομάδα των...
Αλλαγές στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποιοτική εκπαίδευση και όχι επέκταση της υποχρεωτικής
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, σχολίασε τις προτάσεις του Κώστα Γαβρόγλου σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση....
Ποιοτική εκπαίδευση και όχι επέκταση της υποχρεωτικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταρρυθμίσεις η απάντηση στην οπισθοδρόμηση
Στο απόγειο του λαϊκισμού και του πολιτικού παραλόγου έφθασε η αντιπαράθεση που επέλεξε να ακολουθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τον υπουργό Παιδείας. Με αφορμή δημοσίευμα από γνωστή σύμμαχη δύναμη Τύπου,...
Μεταρρυθμίσεις η απάντηση στην οπισθοδρόμηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας