• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 22.9°C
  0 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.6°C / 22.4°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 21.8°C
  1 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 18.1°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.0°C / 20.9°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 16.2°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.6°C / 17.4°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 23.1°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 19.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 22.9°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 15.9°C
  0 BF
  72%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.8°C / 23.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 23.1°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.3°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.5°C
  0 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  26%
ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Νομικές ασάφειες εντόπισε στο νέο ν/σ του υπ. Παιδείας η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

 • A-
 • A+
Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στη σχετική της έκθεση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, εντοπίζει ασάφειες και προτείνει νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακάθεκτη προχωράει προς τη ψήφιση του νομοσχεδίου (με τη στήριξη της Ελληνικής Λύσης) η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρά τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ25 αλλά και το αίτημα, με το οποίο συντάσσεται το ΚΚΕ, για αναστολή της συζήτησης του νομοσχεδίου που προβλέπει μείωση εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων και μόνιμη παρουσία αστυνομίας στα ΑΕΙ, λόγω της ενδεχόμενης επιβολής οριζόντιου λοκντάουν.

Πέραν όμως των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ίδια η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στη σχετική της έκθεση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, εντοπίζει ασάφειες και προτείνει νομοτεχνικές βελτιώσεις, που κυρίως αφορούν τα άρθρα εκείνα τα οποία θίγουν προσωπικά δεδομένα, επιβεβαιώνοντας απολύτως το ρεπορτάζ της Εφ.Συν. («Αριστούχοι στο φακέλωμα!» 03.02.2021).

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής εγκρίνει μεν την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας ωστόσο επισημαίνει ότι εγείρονται ζητήματα ως προς την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ ΑΕΙ και Ελληνικής Αστυνομίας ως προς το σκέλος της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που θα συλλέγονται μέσω της καταγραφής εικόνας και ήχου από τα εγκατεστημένα ηλεκτρονικά συστήματα. Κι αυτό γιατί, «διαπλέκονται δημόσιες αρχές που υπηρετούν διακριτούς σκοπούς και των οποίων η δραστηριότητα ρυθμίζεται από διαφορετικούς κανόνες και εγγυήσεις», όπως επισημαίνει η Επιστημονική Υπηρεσία.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι αρμοδιότητες των υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων (του εκάστοτε ΑΕΙ και της Αστυνομίας) θα καθορίζονται με Μνημόνιο Συνεργασίας που θα συνάπτουν από κοινού. Όμως, η «σύγκρουση συμφερόντων» ενέχεται ακριβώς στην ίδια τη φύση των δύο φορέων: Τα μεν ΑΕΙ έχουν ως κύρια αποστολή την παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και διέπονται από την αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης, ενώ η Ελληνική Αστυνομία έχει ως κύρια αποστολή ιδίως την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων, και υπόκειται σε αυτοτελείς δεσμεύσεις προς διασφάλιση των συνταγματικών δικαιωμάτων των προσώπων. Επομένως, εδώ τίθεται το πολύ σοβαρό ερώτημα, ποια από τις δύο «αποστολές» θα έχει τον μείζονα λόγο;

Το ζήτημα περιπλέκεται έτι περαιτέρω αφού στο πλαίσιο του άρθρου 12 του νομοσχεδίου δεν δικαιολογείται η επέμβαση έκαστης Αρχής σε ζητήματα που εμπίπτουν σε αρμοδιότητες της άλλης και, αντιστοίχως, σε πληροφορίες που σχετίζονται με αυτά (π.χ., επέμβαση αστυνομικών αρχών σε ζητήματα που υπάγονται στον κανόνα της πλήρους αυτοδιοίκησης), ούτε τη σύγχυση των δεσμεύσεων που παρακολουθούν κατά το Σύνταγμα και τον νόμο κάθε Αρχή στο πεδίο δράσης της. Η Επιστημονική Υπηρεσία, λοιπόν, τονίζει ότι απαιτείται σαφής καθορισμός του εύρους της κάθε αρχής.

Επίσης, αναφερόμενη στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος» (ΟΠΠΙ) επισημαίνει ότι «η άσκηση γενικής αστυνομικής αρμοδιότητας εντός των χώρων των ΑΕΙ, οφείλει να εναρμονίζεται με την κατά το Σύνταγμα πλήρη αυτοδιοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την αποτελεσματική άσκηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η προστασία της οποίας προϋποθέτει επαρκές πεδίο ανεμπόδιστης άσκησης της, και ιδίως της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, και όρους εμπέδωσης, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Εξ άλλου, συμφώνως με την παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4485/2017, η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται, σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει. Για τον λόγο αυτό, ενδείκνυται, κατά το Σύνταγμα, η θέσπιση των αναγκαίων κατά την κρίση του νομοθέτη ειδικών ουσιαστικών κανόνων και διαδικαστικών εγγυήσεων για την αποτροπή διακινδύνευσης των εμπλεκόμενων συνταγματικών αγαθών» καθώς και ότι «ενδείκνυται η οριοθέτηση του σκοπού των περιπολιών, που ορίζονται ως αυτοτελής αρμοδιότητα των ΟΠΠΙ (π.χ., προς πρόληψη και, ιδίως, αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων)».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφοιτοι κολεγίων με τη βούλα των ΑΕΙ
Ταφόπλακα στο άρθρο 16 του Συντάγματος βάζει η υπουργός Παιδείας, υποχρεώνοντας τα πανε­πιστημιακά τμήματα να οργανώνουν γραπτές εξετάσεις για αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης προκειμένου να έχουν...
Απόφοιτοι κολεγίων με τη βούλα των ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Υπό κατάληψη οι Πρυτανείες στα Πανεπιστήμια Θράκης και Ιωαννίνων
Υπό κατάληψη τελούν η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από φοιτητές, οι οποίοι μεταξύ άλλων αντιδρούν στον νέο νόμο για την Ανώτατη...
Υπό κατάληψη οι Πρυτανείες στα Πανεπιστήμια Θράκης και Ιωαννίνων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
Τη μεγάλη μείωση εισακτέων που φέρνουν οι αλλαγές στον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια επισημαίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εκφράζοντας και την αντίθεσή της σε μια σειρά ζητήματα που εισάγονται με το...
Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Οχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
«Παράλογες» χαρακτηρίζονται οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ● Αχρείαστη και άδικη θεωρείται η θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης ● Δυναμιτίζουν το κλίμα στα Πανεπιστήμια τα μέτρα για την αστυνόμευση.
«Οχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας