• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 32.5°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.6°C / 31.8°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 28.2°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  1 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  1 BF
  32%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.1°C / 32.7°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.3°C / 29.9°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.9°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το… τουρκικό μοντέλο φέρνει στα Πανεπιστήμια η Κεραμέως

 • A-
 • A+
Κλούβες μέσα στην πανεπιστημιούπολη, πλαστικές σφαίρες, ξύλο, προσαγωγές και άγρια καταστολή των φοιτητών είναι οι εικόνες των τελευταίων ημερών από τη γειτονική χώρα ● «Αυτός είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζετε και εσείς τώρα», αναφέρει Τουρκάλα καθηγήτρια ● Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ διαλύουν άρον άρον τα σώματα σεκιούριτι στα Πανεπιστήμια, όπως τονίζουν Ελληνες καθηγητές του Harvard και του Columbia.

Εντείνονται οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις με αφορμή το σχέδιο νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη που επιφυλάσσει σφαγή χιλιάδων εισακτέων και καθεστώς αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Σε εμφανή πανικό, κυβερνητικοί παράγοντες στρογγυλεύουν τη ρητορική τους επιχειρώντας να δώσουν προσωρινό χαρακτήρα στο μέτρο της αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αποκτά το στίγμα της στον διεθνή πανεπιστημιακό χάρτη. Στις ΗΠΑ διαλύουν άρον άρον κάθε είδους ειδικό σώμα, στην Τουρκία η αστυνομία πόλεως παίρνει σήμα για επέλαση. Είμαστε γείτονες…

«Χθες, η αστυνομία μπήκε με την κλούβα της μέσα στην πανεπιστημιούπολη. Παρά την ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία ο πρύτανης πρέπει να καλέσει την αστυνομία, κι αν δεν το κάνει, η αστυνομία δεν μπορεί να μπει στον χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτόν τον κίνδυνο αντιμετωπίζετε κι εσείς τώρα», είπε η Zeynep Gambetti, Τουρκάλα αναπλ. καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, όπου και σημειώνονται σοβαρές συγκρούσεις φοιτητών-αστυνομίας. Είχε προσκληθεί στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη.

Με αφορμή τα όσα γίνονται στην Τουρκία και ειδικά στα Πανεπιστήμια μετά τον κυβερνητικό διορισμό πρύτανη στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, η Τουρκάλα πανεπιστημιακός μίλησε για την ωμότητα της αστυνομικής καταστολής απέναντι στους φοιτητές, για τις πλαστικές σφαίρες που δέχτηκαν, τα αυτοκίνητα της αστυνομίας κατά του πλήθους και τις εκατοντάδες προσαγωγές.

Κατέληξε λέγοντας: «Και στις δυο πλευρές του Αιγαίου αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα». Κάτι που σίγουρα δεν ήχησε ωραία στ’ αυτιά κανενός. Το σχολίασε και ο παρών στην εκδήλωση πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: «Δεν είναι ένας ευχάριστος παραλληλισμός. Δεν έχουμε φτάσει βέβαια σε τέτοιες καταστάσεις, εν τούτοις αντιμετωπίζουμε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις».

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι καίριο: Ποιος μπορεί να εγγυηθεί την αποκατάσταση της ηρεμίας χωρίς ακριβό κόστος; Ο υπουργός ΠροΠο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων υποστήριξε, ουσιαστικά, ότι επιλέγει μια από τις χειρότερες λύσεις για να φτάσει αργότερα... στην καλύτερη! Στη λύση δηλαδή που ισχύει στα περισσότερα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε. «Να έχουν την ευθύνη φύλαξης (και όχι αστυνόμευσης) οι πρυτάνεις και τα σώματα security»! Τα ίδια αλλά πιο μπουρδουκλωμένα είπε και ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος σε τηλεοπτική εκπομπή: «Το μέτρο ύστερα από λίγο χρονικό διάστημα δεν θα έχει και πολλή σημασία διότι θα αποκατασταθεί η ηρεμία».

Εχουν καλές προθέσεις

Δηλαδή μας λένε ότι δεν έχει και δεν θα έχει σημασία ένας ενεργός νόμος, ενώ οι κυβερνητικές προθέσεις είναι οι καλυτερότερες. Αντε ν’ αποφύγουμε τις άσχημες ιστορικές αναδρομές στις οποίες οδηγούμαστε αυτόματα και να μην μπούμε στον πειρασμό σχολιασμού αυτών των φαιδρών αλλά και επικίνδυνων κυβερνητικών ισχυρισμών.

Ομως, θα ξαναρωτήσουμε. Ποιος είναι σε θέση να προεξοφλήσει το ιδανικό αποτέλεσμα; Και ποιο είναι αυτό; Το αμερικανικό παράδειγμα είναι ενδιαφέρον και διδακτικό. Αναπτύχθηκε γλαφυρά από δύο Ελληνες ακαδημαϊκούς που διδάσκουν σε δύο από τα σπουδαιότερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, στο Χάρβαρντ και το Κολούμπια. Αμφότεροι προσκεκλημένοι στη διαδικτυακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ έχουμε μια πορεία ανάστροφη με αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα», επισήμανε ο Οθων Ηλιόπουλος, καθηγητής Ογκολογίας και Γενετικής στο Harvard University. «Εχουμε ένα κύμα αποφάσεων στα Πανεπιστήμια που αφαιρούν την πανεπιστημιακή αστυνομία από αυτά, την αφοπλίζουν και σταματούν τη χρηματοδότησή της». Σημειωτέον, «αυτά τα σώματα δεν έχουν καμία σχέση με την αστυνομία πόλεως και υπάγονται στις πρυτανικές αρχές». Τα δε χρήματα από την κατάργησή τους «επαναδιοχετεύονται σε υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και ψυχικής στήριξης φοιτητών. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τώρα αρχίζει να επανέρχεται η ομαλότητα στα αμερικανικά Πανεπιστήμια».

Βέβαια, η αμερικανική πραγματικότητα απέχει πολύ από την ελληνική. Εκεί οι μειονότητες και η ελεύθερη οπλοφορία είναι που κυρίως συνδέονται με την παρουσία των αστυνομικών σωμάτων. Κι όμως, ούτε αυτά τα σοβαρά φαινόμενα αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά. Εξ ου και το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές (κυρίως προερχόμενοι από μειονότητες αλλά όχι μόνο) είτε δεν θέλησαν να εισαχθούν είτε διέκοψαν τη φοίτησή τους στα Πανεπιστήμια.

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημερινής κατάστασης είναι το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Οπως ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, το 2019 αποφάσισε να φτιάξει τη δική του αστυνομία. Οι φοιτητές αντέδρασαν έντονα, διαμαρτυρήθηκαν, έκαναν κατάληψη. Εγιναν συλλήψεις και ακολούθησαν ραγδαίες εξελίξεις. Ολα έγιναν λίγο πριν από τη δολοφονία Φλόιντ. Τον Ιούνιο του 2020 το Πανεπιστήμιο ακύρωσε την αστυνομία που το ίδιο ίδρυσε, ανακοινώνοντας, μάλιστα, ότι αναμένει τα αποτελέσματα από την επανεξέταση του ρόλου της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Μετά το Χόπκινς, ακολούθησαν Μινεσότα, Βιρτζίνια, Ντένβερ, Λος Αντζελες και άλλες μητροπολιτικές περιοχές.

Στην αποδόμηση του κυβερνητικού οικοδομήματος που στηρίζει την κατασταλτική πολιτική, ο Ελληνας πανεπιστημιακός του Χάρβαρντ μίλησε για τον πολιτικό ρόλο των Πανεπιστημίων και για τη σύνδεσή τους με την κοινωνία. Είπε χαρακτηριστικά: «Μετά την εκλογή Τραμπ, η τότε πρόεδρος του Χάρβαρντ, ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του ιδρύματος και ο πρόεδρος του νοσοκομείου με το οποίο συνεργάζομαι έστειλαν μακροσκελή μηνύματα με τα οποία μας καλούσαν όλους να επαγρυπνούμε για τη δημοκρατία, να σεβόμαστε τη διαφορετικότητα, την ιδεολογία, τη διαφορετική θρησκεία και την εθνικότητα του συναδέλφου. Και τέτοια μηνύματα έχουμε πάρει μετά τη δολοφονία Φλόιντ, μετά τον περιορισμό μετακίνησης από άλλες χώρες, ύστερα από απειλητικά μηνύματα για τα δικαιώματα των μειονοτήτων». Για να καταλήξει λέγοντας: «Το 2019 πρυτάνεις σχολών του Χάρβαρντ ηγήθηκαν μεγάλων διαδηλώσεων για την αύξηση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων και τη διάθεση κρατικής χρηματοδότησης στην έρευνα».

Ανάλογη είναι η εικόνα που περιέγραψε ο, επίσης προσκεκλημένος στην εκδήλωση, Στάθης Γουργουρής, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Columbia University. «Η αστυνομία έχει συσταθεί με προσωπικό του Πανεπιστημίου, δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης επ’ αυτοφώρω παρά μόνο σε ποινικές περιπτώσεις, ενώ ποτέ δεν έχει παρέμβει σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας όπως οι καταλήψεις. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται πάντα με τις πρυτανικές αρχές», τόνισε εμφατικά. «Η αστυνομία πόλεως δεν έχει κανένα δικαίωμα να μπει μέσα», δήλωσε ο κ. Γουργουρής επισημαίνοντας, δε, ότι πρόκειται για την αστυνομία της Νέας Υόρκης, μια από τις σκληρότερες και πλέον φασιστικές. «Στις πρόσφατες εκλογές σύσσωμη η αστυνομία της Νέας Υόρκης ψήφισε Τραμπ», σημείωσε για να καταλάβουμε.

Ομως, οι ευθύνες για τα εκφυλιστικά φαινόμενα στις κοινωνίες βαραίνουν πολλές πλευρές. Και, όπως είπε ο κ. Γουργουρής, «αυτό που χρειάζεται να γίνει στα Πανεπιστήμια είναι μια σημαντική προσπάθεια ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αυτοδιαχείρισης, αυτοδέσμευσης, αυτοδιάθεσης και αυτονομίας. Είναι συνυπεύθυνη και η Αριστερά. Απέτυχε κι εκείνη στη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου αυτοδιαχείρισης που θα τους περιλαμβάνει όλους, από το προσωπικό και τους καθηγητές ώς τους φοιτητές. Μιλάμε βέβαια για αποτυχία δεκαετιών. Ετσι όμως δίνεται το πάτημα σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
Η σφοδρή αντιπαράθεση για τη «σφαγή της γενιάς της πανδημίας» ανάμεσα στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, και την υπουργό Παιδείας σηματοδότησε τη δεύτερη μέρα συζήτησης, στην Επιτροπή Μορφωτικών...
Χαμός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη «σφαγή» 20.000 παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Συμβιβασμοί» με τον νόμο για την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Η κυβέρνηση αποδέχεται σιωπηρά αποφάσεις πρυτανικών αρχών και συγκλήτων που προκρίνουν μέτρα στοιχειώδους φύλαξης, τηρώντας στάση αναμονής ενόψει της επιστροφής των φοιτητών στα πανεπιστήμια το φθινόπωρο.
«Συμβιβασμοί» με τον νόμο για την ασφάλεια στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
Τακτική υποχώρηση από την κυβέρνηση, συνεχίζεται ο αναβρασμός στα ΑΕΙ, καθώς οι αντιδράσεις αφορούν και την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που επηρεάζει αυτόματα το μέλλον δεκάδων τμημάτων, ακόμα και...
«Παγώνει» η πανεπιστημιακή αστυνομία για να κοπάσει η θύελλα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
Η υπουργός Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των τηλεφωνημάτων σε πρυτάνεις για να λύσουν τις καταλήψεις με τη βοήθεια του Μ. Χρυσοχοΐδη ● Η ίδια τακτική με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο...
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας