• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.2°C / 34.3°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.6°C / 33.0°C
  3 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 33.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  58%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 32.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  39%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.8°C / 31.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 33.8°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.1°C / 34.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 31.3°C
  0 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 31.2°C
  3 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  0 BF
  49%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντιδρούν ακόμα και πρώην υπουργοί

 • A-
 • A+
Κλιμακώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ πρυτάνεις, φοιτητές, μέλη ΔΕΠ και κόμματα, ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν δημοσίως οι Γιώργος Σουφλιάς και Στέφανος Μάνος.

Την περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ σηματοδότησαν η κατάθεσή του στη Βουλή και η έναρξη της συζήτησης των διατάξεών του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Σήμερα, οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ οκτώ Πανεπιστημίων πραγματοποιούν συνέντευξη Τύπου για το «αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο», ενώ τα πολιτικά κόμματα συνεχίζουν να υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τις σχετικές κινήσεις πανεπιστημιακών.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι πολιτικές φωνές ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. που διαφωνούν με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου αλλά και εν γένει τις πρακτικές της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Σουφλιάς, ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. αλλά και πρώην υπουργός Παιδείας, σε άρθρο του στο «Βήμα» κατακεραύνωσε Κεραμέως και κυβέρνηση τόσο για την αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ όσο και για τη θέσπιση βάσης εισαγωγής, δηλώνοντας «ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση των σχετικών διατάξεων».

Για την αστυνομία μέσα στα Πανεπιστήμια, δίνει ένα σύντομο σεμινάριο πολιτικής στους συναδέλφους του: «Θέλω να δηλώσω ότι το μέγιστο ποσοστό των φοιτητών δεν συμμετέχει σε αυτές τις ενέργειες. Αλήθεια επίσης είναι ότι οι πρυτανικές αρχές από φόβο προς τους ταραχοποιούς δεν καλούν την αστυνομία να επέμβει προκειμένου να εμποδίσει ή να καταστείλει αυτά τα επεισόδια και αν χρειαστεί να κάνει συλλήψεις. Η δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας μού θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι. Κεφάλι είναι η συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων με την οποία όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο τα επιλύουν τα αρμόδια όργανα αυτού χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου».

Ανεπίδοτα σχόλια

Χθες, ο Στέφανος Μάνος σε tweet του αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει η ηλεκτρονική διαβούλευση εφόσον κανένα σχόλιο δεν λαμβάνεται υπόψη! «Το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και της καταστολής συνδέεται με το υπόλοιπο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς», επισήμαναν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Δημήτρης Κοιλάκος, υποδεχόμενοι στον Περισσό εκπροσώπους της κίνησης «Οχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».

Οι βουλευτές εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους για τον νόμο που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση ότι ετοιμάζει για τα ΑΕΙ και για την ενδεχόμενη υπονόμευση της δράσης των φοιτητικών συλλόγων. Αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας εναντίον του νομοσχεδίου και εξέφρασαν τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες τους. Σήμερα τον λόγο έχουν οι Σύλλογοι μελών ΔΕΠ των 8 Πανεπιστημίων.

Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί τους, «η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφραζόμενη από συλλογικά, θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα έχει διατρανώσει την αντίθεσή της με το αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια, την πρόσβαση στις σπουδές και την πειθάρχηση των φοιτητών-τριών».

Νέα φοιτητικά συλλαλητήρια

Σε νέα συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη καλούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για άλλη μία φορά στη 1 μ.μ. στα Προπύλαια. «Είναι χρέος ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας να μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να περιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συζητάει και θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα που προκύπτουν, προσπαθώντας να επιβληθεί μέσω της εισβολής των δυνάμεων καταστολής στις σχολές μας», αναφέρεται στο σχετικό κάλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενός νόμου... μύριες αντιδράσεις έπονται
Το σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση είναι έτοιμο προς κατάθεση, αλλά ακόμα δεν μπορεί να προεξοφληθεί η αίσια πορεία του προς τη Βουλή, καθώς κομίζει όλα όσα έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των...
Ενός νόμου... μύριες αντιδράσεις έπονται
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φοιτητές και... Μπολόνια τα «αγκάθια»
Η συμμετοχή ή μη των φοιτητών στα όργανα των Πανεπιστημίων και η θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Συσσώρευσης και Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων (ECTS), βάσει της ευρωπαϊκής Διακήρυξης της Μπολόνια,...
Φοιτητές και... Μπολόνια τα «αγκάθια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.
«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι κεντρικές εξετάσεις δομημένες στο πρότυπο των πανελλαδικών, σε τμήματα ΑΕΙ-εξεταστικά κέντρα ανά τη χώρα και με θέματα που θα έχει η επιτροπή από Ελληνες καθηγητές ΑΕΙ.
Πρόταση για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πυρά μόνο για τη διαδικασία
Με ένταση ξεκίνησε, χθες, στην Επιτροπή των Θεσμών η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις συνέργειες Πανεπιστημίων – ΤΕΙ, την πρόσβαση στην τριτοβάθμια, τα Πειραματικά σχολεία...
Πυρά μόνο για τη διαδικασία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας