• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  0 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 17.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 21.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.4°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεπερνάει τα 20 εκατ. ευρώ το κόστος για την ΟΠΠΙ

 • A-
 • A+
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη είναι άκρως αποκαλυπτική για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Επιλέγει να δαπανήσει εκατομμύρια για την πρόσληψη 1.030 αστυνομικών, όταν η συνολική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων ήταν μόλις 91,6 εκατ. ευρώ το 2020 ● Κλιμακώνονται οι δράσεις των φοιτητών, υπογραφές και από τους μαθητές.

Κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών και μαθητών για τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, που από τη μία κόβει χιλιάδες εισακτέους από τα τμήματα της Τριτοβάθμιας, αλλά από την άλλη εισάγει χιλιάδες αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς στα Πανεπιστήμια.

Η Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη Βουλή, είναι άκρως αποκαλυπτική των προτεραιοτήτων που θέτει η κυβέρνηση: 20 εκατομμύρια, λοιπόν, θα είναι περίπου το κόστος της ετήσιας μισθοδοσίας των 1.030 ειδικών φρουρών και αστυνομικών που θα στελεχώσουν την Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων - ΟΠΠΙ, ποσό το οποίο θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και συγκεκριμένα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο, το ποσό που τελικά διατίθεται για την «προστασία» των ΑΕΙ αυξάνεται ακόμη παραπάνω, αφού υπάρχουν επιπλέον πιστώσεις για τη Μονάδα και την Επιτροπή Ασφάλειας και Προστασίας του κάθε ΑΕΙ αλλά και το προσωπικό και τον εξοπλισμό των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων Εικόνων, ενώ προβλέπονται μέχρι και δαπάνες από τους προϋπολογισμούς των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) στην περίπτωση πρόσληψης προσωπικού ιδιωτικού δικαίου εφόσον το τακτικό προσωπικό δεν επαρκεί για τη στελέχωση των παραπάνω μονάδων και επιτροπών.

Μάλιστα, όπως έγραψε χτες η «Εφ.Συν.», δηλώνεται ανερυθρίαστα ότι «ενδεχόμενη εξοικονόμηση δαπάνης» γίνεται στην περίπτωση «επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής διαγραφής φοιτητών και την ως εκ τούτου απώλεια των σχετικών δικαιωμάτων τους (συγγράμματα, σίτιση, λοιπές υποστηρικτικού χαρακτήρα χρηματικές ή άλλες παροχές από το ίδρυμα)». Κι όλα αυτά όταν η κρατική χρηματοδότηση του 2020 για την Τριτοβάθμια ήταν 91,6 εκατ. ευρώ.

Μετά το μαζικό συλλαλητήριο της Πέμπτης, οι δράσεις των φοιτητών, που ζητούν να καταργηθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, παίρνουν ποικίλες μορφές. Ηδη, οι πρώτες καταλήψεις είναι γεγονός.

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές απέκλεισαν, χθες, την πρυτανεία του ΑΠΘ αλλά και στα Γιάννενα, ο Σύλλογος των Εστιακών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει προχωρήσει σε κατάληψη της πρυτανείας εδώ και πέντε μέρες. «Είναι ξεκάθαρο πως η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. φοβάται μια ευρύτερη κοινωνική έκρηξη και τρέμει την οργή της νεολαίας και τον ξεσηκωμό της.

Γι’ αυτό προσπαθεί να απαγορεύσει και να καταστείλει τις διαδηλώσεις της σε μια σειρά από πόλεις και να φτιάξει πανεπιστήμια-φυλακές που θα ποινικοποιούν τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου, ο οποίος ζητά να παύσει κάθε ακαδημαϊκή και ερευνητική λειτουργία του Πανεπιστημίου την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Το Σάββατο, μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου, στην πλατεία Μιαούλη, στην Ερμούπολη της Σύρου. «30.000.000 να ανοίξουν οι σχολές. Οχι στην Αστυνομία και στις διαγραφές» και «Οχι στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές» έγραφαν τα πανό των συγκεντρωμένων, οι οποίοι μεταξύ άλλων ζητούσαν να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Παιδεία και τη φοιτητική μέριμνα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί στα σχολεία και να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια με ασφάλεια.

Τεκτονικές αλλαγές

Και μπορεί οι ρυθμίσεις για την ίδρυση αστυνομικού σώματος να είναι αυτές που «ακούγονται» περισσότερο, ωστόσο οι μελλοντικοί φοιτητές των αστυνομοκρατούμενων ΑΕΙ δεν παραγνωρίζουν τις τεκτονικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια.

Περισσότεροι από 2.000 μαθητές και μαθήτριες, από σχολεία όλης της Ελλάδας, απορρίπτουν το νομοσχέδιο Κεραμέως, που έρχεται λίγους μήνες πριν από τις Πανελλαδικές να αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής. «Με αυτόν τον τρόπο σκληραίνει η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με κίνδυνο τη μεγάλη μείωση των εισακτέων» αναφέρει το κείμενο των μαθητών που κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια φίμωσης και εκβιασμού της νεολαίας:

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει ξανά να περάσει τόσο ριζικές αλλαγές και να τις υλοποιήσει την ίδια χρονιά, πόσο μάλλον και σε εποχή πανδημίας. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στο να εκβιάσουν τους μαθητές να είναι συνεχώς σκυμμένοι πάνω από τα θρανία και απειλεί πολλούς από εμάς να μείνουμε εκτός Πανεπιστημίου», λένε οι μαθητές, δηλώνοντας ότι δεν τρομοκρατούνται, δεν φιμώνονται και δεν καταστέλλονται.

● Ολόκληρο το κείμενο των υπογραφών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόλυτοι άρχοντες στα σχολεία οι διευθυντές
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας παραχωρεί υπεραρμοδιότητες στους διευθυντές των σχολικών μονάδων και στα στελέχη εκπαίδευσης, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει τον ρόλο συλλογικών οργάνων.
Απόλυτοι άρχοντες στα σχολεία οι διευθυντές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αοκνοι συνεχίζουν να αντιδρούν στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη
Ξανά στους δρόμους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί για τον έναν χρόνο που τα Πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και τις παλινωδίες με το ανοιγοκλείσιμο των σχολείων.
Αοκνοι συνεχίζουν να αντιδρούν στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας