ΜΕΝΟΥ
ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ / EUROKINISSI

Μαθήματα σε αργίες και διακοπές για να καλυφθεί η αδιαφορία του ΥΠΑΙΘ

Με μαθήματα στις αργίες και στις διακοπές θα καλυφθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες στα σχολεία. Η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των ωρών εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, που κατέθεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 29 Ιανουαρίου στη Βουλή και αφορά σε θέματα των ΑΕΙ.

Η διάταξη (άρθρο 36), που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, ορίζει ότι για το τρέχον σχολικό έτος 2020-21, λόγω της πανδημίας από τον κορονοϊό, λαμβάνεται κάθε αναγκαίο μέτρο για την κάλυψη διδακτέας ύλης και αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών, στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, μέσω της τροποποίησης και ρύθμισης (σ.σ. με υπουργική απόφαση): των αργιών, διακοπών, και εορταστικών εκδηλώσεων. Επίσης ρυθμίσεις θα γίνουν για τις απουσίες, τον χαρακτηρισμό φοίτησης καθώς και την ημερομηνία έναρξης και λήξης των εγγραφών προνηπίων, νηπίων και μαθητών Α' τάξης Δημοτικών Σχολείων, καθώς και των διαδικασιών και προθεσμιών για την ολοκλήρωσή τους, αλλά και κάθε συναφούς με τα ανωτέρω θέματα που αφορούν στους κατ' ιδίαν και τους κατ' οίκον διδαχθέντες μαθητές.

Επίσης ρυθμίσεις θα γίνουν για τη φοίτηση, αξιολόγηση, προαγωγή και της απόλυση μαθητών καθώς και την εισαγωγή των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πώς ανοίγουν τα σχολεία από Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου

Τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανέλυσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο Open και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αποφασίστηκε με βάση τα στοιχεία των επιδημιολόγων και θα γίνει με μέτρα που έχουν υποδείξει οι ειδικοί για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Όπως τόνισε, τα γυμνάσια θα λειτουργήσουν κανονικά ενώ στα λύκεια που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση, καθώς αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών. «Τα παιδιά στα λύκεια έχουν πιο έντονη επαφή μεταξύ τους. Παρακαλώ εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω τον 16 να κάνουν αίτηση για τεστ», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι ο δείκτης θετικότητας των τμημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορονοϊού είναι στο 0,3%, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν γίνει προσλήψεις ψυχολόγων για να βοηθηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και έχει μειωθεί η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «οι ειδικοί προτείνουν οι αθλητικές δραστηριότητες να γίνονται σε σταθερές ομάδες. Για να ανοίξουν τα γυμνάσια αποφασίστηκε να περιοριστεί το εμπόριο. Θα έχουμε κρούσματα, είναι λογικό. Το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα μέτρα στα σχολεία».

Για τη λειτουργία των φροντιστηρίων η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι ακόμη δεν έχουν εισηγηθεί να ανοίξουν οι ειδικοί, ενώ ανέφερε ότι οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια θα γίνουν εξ' αποστάσεως.

Σχολιάζοντας την πρόταση της καθηγήτριας Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνάς Λινού, να μοιραστούν οι μαθητές σε άλλες αίθουσες για να είναι μικρότερος ο αριθμός τους ανά τμήμα, είπε: «Nα είμαστε λίγο ρεαλιστικοί, δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τους χώρους σε όλη τη χώρα. Υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και για τους εκπαιδευτικούς». 

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι αυτό κινείται σε δύο άξονες: την εισαγωγή και την αναβάθμιση. «Ελάχιστη βάση εισαγωγής γιατί αλλιώς κοροϊδεύουμε τους φοιτητές και τους συμφοιτητές τους. Θα υπάρχει συγκεκριμένο όριο φοίτησης. Οφείλουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο σπουδών και τα πτυχία». Αναφορικά με το σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, σημείωσε ότι θα υπάρχει σε κάποιες σχολές και όχι σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας – Εγκληματική αδιαφορία

Στο διάστημα των εννέα μηνών από την εκδήλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και την ασφαλή παρουσία μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στα σχολεία με εγκληματική αδιαφορία. Αγνόησε τα αιτήματα και τις προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος και των ομοσπονδιών των εκπαιδευτικών και ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αρνούμενη πεισματικά να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε αυτά να λειτουργήσουν με όρους ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς και να προστατευθεί το μορφωτικό δικαίωμα και αγαθό για τη νέα γενιά. Δεν πήρε ούτε ένα μέτρο για αραίωση των μαθητών ανά τμήμα, δεν προχώρησε σε προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών, δεν ενίσχυσε τα σχολεία με υγειονομικό υλικό προστασίας, δεν προχώρησε σε ένα σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης με μαζικά, στοχευμένα κι επαναλαμβανόμενα τεστ. 

Μεσούσης της πανδημίας η κυβέρνηση μείωσε κατά 572 εκατομμύρια τον προϋπολογισμό για την υγεία, αλλά μείωσε και αυτόν της παιδείας κατά 6 εκατομμύρια επιπλέον από τα άλλα 125 εκατομμύρια που «έφαγε» από τον περσινό προϋπολογισμό. Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών απεικονίζουν οι υψηλοί αρνητικοί στατιστικοί δείκτες της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία με 47% μικρότερη θετικότητα στα δείγματα μεταξύ των χωρών της ΕΕ-27, εμφανίζει 38% περισσότερους θανάτους. 

Άνοιγμα με ορυμαγδό αντιεκπαιδευτικών μέτρων

Με το άνοιγμα των σχολείων τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά, καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία αποδεικνύεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ. Μαζί με τη διασπορά του ιού χέρι – χέρι και η διασπορά ρυθμίσεων για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με συνταγή όλων των νεοφιλελεύθερων ονειρώξεων των ΕΕ–ΟΟΣΑ – ΣΕΒ που δεν είχε γίνει δυνατό να πραγματοποιηθούν μέχρι τώρα.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι αυτός ο βομβαρδισμός αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων που «μαντάρουν» και «μοντάρουν» το εκπαιδευτικό DNA σε ακραίες νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις, υποστηρίζεται από μια πρωτοφανή -σε μεταμφίεση- προπαγανδιστική πυροβολαρχία: Πρώτον, από την επιβαλλόμενη από την κυβέρνηση ακινησία της εκπαιδευτικής κοινότητας, την ίδια ώρα που η πρώτη επιχειρεί να δέσει με αλυσίδες τη δεύτερη. Δεύτερον, από το «τείχος» της πετσο–μπουκωμένης δημοσιογραφίας, που δίνει τα ρέστα της να παρουσιάσει αφενός το μαύρο – άσπρο ζαχαρώνοντας τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και αφετέρου να μαυρίσει κάθε αντίσταση από τη μεριά της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Εκπαίδευση στη δίνη των ταξικών φραγμών και της κρατικής καταστολής

Με ορυμαγδό αντιεκπαιδευτικών μέτρων κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια «κανονικότητα» για ένα σχολείο ακόμα πιο αυταρχικό και ταξικό. Εν αρχή η αξιολόγηση των μαθητών με τα σχολεία κλειστά, εξυπηρετεί την πολιτική επιδίωξη να καθιερωθεί η τηλεκπαίδευση ως κανονική εκπαίδευση, ώστε να βρίσκεται στη διάθεση του κράτους, που θα τη χρησιμοποιεί κατά το δοκούν σε βάρος των πιο αποκλεισμένων κοινωνικά στρωμάτων του πληθυσμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι δικές μας μικρές νησιωτικές κοινωνίες. 

Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων καταστρέφει μια ολόκληρη γενιά μαθητών! -Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν ξανά τώρα και με ασφάλεια!

Παράλληλα, η θεσμοθέτηση της τράπεζας θεμάτων στο ΓΕΛ εντείνει τους ταξικούς φραγμούς για τους φτωχότερους μαθητές. Το ίδιο ακριβώς όμως γίνεται και στο ΕΠΑΛ. Τα παιδιά θα εξωθούνται κατευθείαν στα νέα μεταγυμνασιακά ιδιωτικά ΙΕΚ. Το λύκειο, γενικό και επαγγελματικό, εκκαθαρίζεται από μαθητές και μαθήτριες. Οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ είναι μηχανισμός παραγωγής 20.000 δυνητικών πελατών και πελατισσών ετησίως για τα ιδιωτικά κολέγια. 

Παράλληλα και το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να βάλει μπρος και τις διαδικασίες αυτοαξιολόγησης/αξιολόγησης. Η αξιολόγηση όχι μόνο δεν είναι «αθώα», αλλά όπου και αν εφαρμόστηκε και παρά την επένδυση με χίλιες δυο «αθώες» έννοιες, συνδέθηκε με ένα ασφυκτικό σύστημα αξιολόγησης που αποτελεί κεντρικό μηχανισμό ανατροπής εργασιακών σχέσεων, ιδεολογικής χειραγώγησης και κατηγοριοποίησης σχολείων εκπαιδευτικών και μαθητών, εργαλείο βαθμολογικής- μισθολογικής καθήλωσης και απολύσεων. 

«Επί κυμάτων σφοδράς εποχής βαδίζουμε»

Να το πούμε καθαρά: Εδώ «πριονίζονται» ρίζες! Και όποιος, χωμένος στις συστάδες των θάμνων που τον περιβάλλουν χάνει το δάσος από το οπτικό του πεδίο, καλό είναι να κάνει ένα βήμα στα πλάγια για να δει καθαρότερα μπροστά του.

Το πέρασμα στη νέα «κανονικότητα» είναι ήδη ζώσα πραγματικότητα. Απομένει να δει κανείς αν οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς θα την πάθουν σαν τον βάτραχο που προσπαθεί να πηδήξει έξω από την κατσαρόλα με το καυτό νερό, όταν έχει ήδη σπαταλήσει όλη την ενέργειά του προσαρμόζοντας τη θερμοκρασία του και πλέον δεν έχει τη δύναμη να αποδράσει. Η ιστορία της εκπαίδευσης, πάντως, και η εμπειρία φανερώνει ότι πολλές φορές η απόγνωση που δημιουργούσε ακινησία μετατρέπονταν σε θυμό που δημιουργούσε θύελλες και ότι μια σταγόνα ήταν ικανή για να ξεχειλίσει το ποτήρι στην εκπαιδευτική κοινότητα.

*Εκπαιδευτικοί, μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου - Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μαθήματα σε αργίες και διακοπές για να καλυφθεί η αδιαφορία του ΥΠΑΙΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας