• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.7°C
  5 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 20.6°C
  0 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 29.3°C
  4 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.8°C
  4 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  65%
 • Λάρισα
  Θύελλα με βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 27.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 29.3°C
  2 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.0°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  81%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν συνηγορούμε στην ύπαρξη αστυνομίας στην πανεπιστημιούπολη»

 • A-
 • A+
«Αιώνιοι» φοιτητές: Οχι εκτός Ιδρυμάτων, αλλά σε παράλληλο φοιτητολόγιο μέχρι να μπορέσουν να επανέλθουν. ● Στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν διαγράφεται όποιος απομακρύνεται από τις σπουδές του Πειθαρχικό: Οχι από την κυβέρνηση, αλλά στο πλαίσιο των εσωτερικών κανονισμών και του σεβασμού στο αυτοδιοίκητο.

«Κανείς δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει διά της βίας να υλοποιήσουμε ως διοίκηση και ως πανεπιστημιακή κοινότητα πράγματα που αντιβαίνουν στις αρχές μας και καταρρακώνουν την ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια». Σε αυτή τη φράση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, συμπυκνώνει τη θέση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη μανία αστυνομοκρατίας της κυβέρνησης που τώρα απειλεί (και) τα Πανεπιστήμια.

● Στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναφέρεται ότι «στο μέτρο που του αναλογεί, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν προτίθεται να υποβοηθήσει ή να συμβάλει στην υιοθέτηση μέτρων που υπονομεύουν το κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, την ιδιωτικότητα, τις ελευθερίες και τα ακαδημαϊκά δικαιώματα». Τι σημαίνει αυτό; Στην πράξη πόσα… μέτρα ελευθερίας κινήσεων έχει το Πανεπιστήμιο;

Αυτή είναι η γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της Συγκλήτου. Στα Ιωάννινα υπάρχει μια παράδοση. Από αυτό το Πανεπιστήμιο πέρασαν ο Κακριδής και ο Παπαθωμόπουλος. Δεν είναι δυνατόν να συνηγορήσουμε στη δημιουργία αστυνομικού τμήματος μέσα στην πανεπιστημιούπολη, ούτε σε "παρατηρητήριο", με αίθουσα ελέγχου των κινήσεων και των επικοινωνιών του προσωπικού και των φοιτητών. Αλλωστε, απ' όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει περί αυτού η έγκριση της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ζούμε σε δημοκρατία.

Οι βαθμοί ελευθερίας και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας είναι αρκετά. Πρώτα απ' όλα η δημιουργία δομών του τύπου που περιέγραψα προϋποθέτει την ενεργό εμπλοκή της διοίκησης και των μελών ΔΕΠ. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει διά της βίας να υλοποιήσουμε ως διοίκηση και ως πανεπιστημιακή κοινότητα πράγματα που αντιβαίνουν στις αρχές μας και καταρρακώνουν την ακαδημαϊκή μας αξιοπρέπεια. Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε σε μια διαρκή «φιλονικία» με το υπουργείο ή σε επεισόδια οποιουδήποτε είδους, που θα επιβαρύνουν ακόμη παραπάνω την ήδη επιβαρυμένη (λόγω της πανδημίας) εκπαιδευτική διαδικασία.

● Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι η βασική επιταγή του νόμου. Δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Μπορείτε να βάλετε όρια στη δράση της και πώς;

Νομίζω ότι σας απάντησα. Για να υλοποιηθεί οτιδήποτε από όλα αυτά απαιτείται η ενεργός εμπλοκή μας. Τα Πανεπιστήμια λειτουργούν στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου που τους επιτρέπει ο νόμος. Το αυτοδιοίκητο είναι παρόν. Δεν έχει περιοριστεί. Ολες οι κρίσιμες αποφάσεις λαμβάνονται στα συλλογικά όργανα και επιπλέον ως άνθρωποι και ως πανεπιστημιακοί διατηρούμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

● Πώς θα αντιμετωπίζατε την «ποινή» της περικοπής χρηματοδότησης που προβλέπεται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης; Θα τολμούσατε;

Η απόφαση της Συγκλήτου είναι σαφής. Ελπίζουμε όμως ότι δεν θα χρειαστεί. Αλλωστε το Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός δημόσιος που προσφέρει σημαντική υπηρεσία στην κοινωνία και την οικονομία. Και ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε στην περικοπή της χρηματοδότησης.

● Αν η Σύγκλητος δεν συνεργαστεί σ’ ένα θέμα με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία -όπως ορίζει ο υπό ψήφιση νόμος-, η διοίκηση τι θα κάνει;

Η Πρυτανεία θα συνεχίσει να υλοποιεί τις αποφάσεις της Συγκλήτου.

● Τι θα κάνετε με το πειθαρχικό για τους φοιτητές; Πώς θα το εφαρμόσετε; Γιατί «40 χρόνια δεν έγινε κάτι», όπως λέει και η υπουργός;

Πολλά δεν έχουν γίνει αυτά τα 40 χρόνια, όπως η υιοθέτηση ενός κανόνα χρηματοδότησης που να καλύπτει τις πάγιες λειτουργικές ανάγκες των Πανεπιστημίων. Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα Πανεπιστήμια ξεκινούν με ελλειμματικούς ετήσιους προϋπολογισμούς. Θεωρώ ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο σε επίπεδο Πανεπιστημίων, αλλά και με βάση έναν εσωτερικό κανονισμό και τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητο. Οχι παραβιάζοντάς το.

● Δηλαδή δεν θα εφαρμόσετε τον νόμο;

Ακόμα και η εξειδίκευση του νόμου (κριτήρια και εύρος επιβολής ποινών) πρέπει να γίνεται μέσα από ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα πρέπει να ορίσουν τα Πανεπιστήμια με βάση, όπως είπα, έναν εσωτερικό κανονισμό και τον σεβασμό στο αυτοδιοίκητο.

● Θα διαγράψετε «αιώνιους»;

Ολα τα μέλη της Συγκλήτου, οι κοσμήτορες, οι πρόεδροι των Τμημάτων αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ήδη αρνηθεί να το πράξουν στη σχετική συζήτηση -στο πλαίσιο της Συγκλήτου- στο Ιδρυμα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σκληρό και κοινωνικά άδικο το μέτρο της διαγραφής φοιτητών που είναι επί πτυχίω και οι οποίοι έχουν δώσει πανελλαδικές, έχουν παρακολουθήσει τις σπουδές τους στην κανονική διάρκεια και έχουν διακόψει για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, σοβαρούς προσωπικούς και υγείας. Είναι σκληρό να μην τους δίνεται το δικαίωμα να επανέλθουν όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέπουν.

Αλλωστε στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν διαγράφεται όποιος απομακρύνεται από τις σπουδές του. Μπορεί να επανέλθει σε μεγάλη ηλικία να ολοκληρώσει. Τέλος, να επισημάνω ότι το μέτρο αυτό δεν έχει κανένα σοβαρό έρεισμα διότι οι φοιτητές επί πτυχίω που έχουν υπερβεί τα ν+2 έτη σπουδών δεν επιβαρύνουν το Δημόσιο, διότι απλώς δεν δικαιούνται φοιτητικής μέριμνας και παροχών της δωρεάν παιδείας. Στην επίλυση του προβλήματος θα βοηθούσε η τήρηση ενός παράλληλου φοιτητολογίου, στο οποίο θα εγγράφονται οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τα ν+2 χρόνια. Οι ίδιοι όμως θα έχουν δικαίωμα να επανέρχονται όταν μπορούν.

● Τα συμβούλια είναι στον δρόμο, έρχονται… Θα πετύχουν αυτή τη φορά;

Το θέμα των συμβουλίων έχει απασχολήσει και κατά την άποψή μου έχει ταλαιπωρήσει τη διοικητική λειτουργία των Ιδρυμάτων όταν επιχειρήθηκε με τον νόμο Διαμαντοπούλου το 2011. Η εκ νέου ίδρυση συμβουλίων αυτόματα θα σημάνει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το πρυτανικό συμβούλιο, παράλληλα μεταφορά αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου προς το πρυτανικό συμβούλιο και ενδεχομένως μεταφορά αρμοδιοτήτων των κοσμητόρων προς τη Σύγκλητο.

Τελικό αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξει διαρχία στα Ιδρύματα, η οποία όπου επιχειρήθηκε δημιούργησε τεράστια προβλήματα δυσλειτουργίας. Να θυμίσω ότι ο ρόλος των Σ.Ι. την προηγούμενη περίοδο 2011-2015 τραυμάτισε τη δημοκρατική ανάδειξη των πρυτανικών αρχών και κοσμητόρων, επηρεάζοντας αρνητικά την ακαδημαϊκή λειτουργία.

● Ερχεται και η διάλυση των φοιτητικών παρατάξεων. Θα είναι εύκολο;

Αφήστε να δούμε… Αλλά να θυμίσω ότι οι φοιτητικές παρατάξεις λειτουργούν στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο στη νέα τους μορφή με την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975.

● Γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ των πρυτάνεων; Δεν θα έπρεπε η Σύνοδος να τηρεί ενιαία στάση;

Εμένα ρωτάτε; Ωστόσο θέλω να πω ότι η Σύνοδος των πρυτάνεων τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου στη χώρα. Υπήρξαν περίοδοι όπου, ειδικά σε θεσμικά θέματα και δημοκρατικής λειτουργίας ετών, η Σύνοδος είχε ενιαία και συμπαγή στάση. Ακόμα και πρόσφατα στάθηκε απέναντι στην εξομοίωση των κολεγίων με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Κάποιες διαφορές οι οποίες εμφανίστηκαν σε σχέση με τη φύλαξη-αστυνόμευση των πανεπιστημιουπόλεων εστιάζονται στη διαφορετική χωροθέτηση και στη διαφοροποίηση των προβλημάτων που έχουν.

● Οι λιγότεροι εισακτέοι θα αναβαθμίσουν τα ΑΕΙ;

Η αναβάθμιση επιτυγχάνεται με μέτρα ενίσχυσης διδακτικού προσωπικού, προγραμμάτων σπουδών και φυσιογνωμίας των Τμημάτων. Εμείς το έχουμε ήδη κάνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
Η υπουργός Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα των τηλεφωνημάτων σε πρυτάνεις για να λύσουν τις καταλήψεις με τη βοήθεια του Μ. Χρυσοχοΐδη ● Η ίδια τακτική με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στο...
Παραδέχτηκε τις παρεμβάσεις της
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπαράζ μέτρων για την αυστηρή αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
Πλούσιο το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να «προστατεύσει» τα Πανεπιστήμια από τον αριστερό «φασισμό» και το αριστερό «παρακράτος».
Μπαράζ μέτρων για την αυστηρή αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος των πρυτάνεων ΤΕΙ
Ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες συγχώνευσης των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια και ειδικά σε ό,τι αφορά την ένταξη των μελών ΔΕΠ των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων συζητήθηκαν χθες στη σύνοδο των πρυτάνεων των ΤΕΙ, στην...
Σε θετικό κλίμα η σύνοδος των πρυτάνεων ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας