• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%

Από τη φοιτητική πορεία της περασμένης Πέμπτης (21/1): μέλη διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας, ένστολα και μη, επιτηρούν τους διαδηλωτές από το ύψος του περιστυλίου της Βουλής. Και όπως βλέπουμε, τρεις στους δέκα συνωστίζονται δίχως μάσκα. Ουδείς κίνδυνος, άλλωστε: τα πρόστιμα τα ρίχνουν οι συνάδελφοι...

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεταμοντέρνος γύψος στα κοινωνικά κινήματα

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφεύγει στην επαγγελία μιας συλλογικής εγχείρησης διά ροπάλου, προκειμένου ν’ απαλλαγεί ριζικά η ελληνική κοινωνία από τον κακό της εαυτό.

Στην πρώτη δημόσια συνέντευξή του, μία βδομάδα μετά την κατάληψη της εξουσίας, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος περιέγραψε ως γνωστόν το πρόγραμμα της βαθιάς θεσμικής παρέμβασής του στους θεσμούς με βάση ένα σχήμα δανεισμένο από την ιατρική.

Η ελληνική κοινωνία έπρεπε «να προσδεθεί επί της χειρουργικής κλίνης» προκειμένου ν’ απαλλαγεί ακίνδυνα από τις κακές έξεις που της είχε κληροδοτήσει το φαύλο παρελθόν: την «κακοδιοίκηση», τη «συναλλαγή εις όλας τας σχέσεις των ατόμων και των ομάδων», κυρίως όμως «μίαν αναρχικήν αντίληψιν η οποία είχεν επιβληθεί σχεδόν εις όλα τα άτομα της κοινωνίας», κάνοντάς τα να ξεχνούν ότι στην έννοια της δημοκρατίας «ενυπάρχει η έννοια της πειθαρχίας, της τάξεως, της ιεραρχίας, του σεβασμού προς τον νόμον». Στην αμέσως επόμενη συνέντευξη, η λίστα των συμπτωμάτων της ασθένειας διευρύνθηκε για να περιλάβει και την «πληθώρα» των δημοσίων υπαλλήλων μιας «υπερανεπτυγμένης Κρατικής μηχανής» («Το Πιστεύω μου», τ.Α’, Αθήναι 1968, σ.10-18).

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει βέβαια καμία σχέση με το αντικοινοβουλευτικό διάβημα που γέννησε τις παραπάνω διακηρύξεις. Αν έχει κάτι δανειστεί απευθείας από την εθνοσωτήριο, ωστόσο, αυτό είναι η ιεραποστολική επαγγελία μιας συλλογικής εγχείρησης διά ροπάλου, προκειμένου ν’ απαλλαγεί ριζικά η ελληνική κοινωνία από τον κακό της εαυτό ‒ αυτόν που της κληροδότησε η επάρατη Μεταπολίτευση, η θεσμική δηλαδή ανοχή και κρατική «υποχωρητικότητα» απέναντι σε κάθε λογής κοινωνικά κινήματα.

Ζούμε, άλλωστε, σε μια εποχή όπου κυρίαρχα διεθνή υποδείγματα για παρόμοιες βίαιες αναδιαρθρώσεις δεν είναι οι «εκσυγχρονιστές» στρατοκράτες του Σάμιουελ Χάντινγκτον αλλά πολιτικοί όπως ο Πούτιν, ο Ορμπαν και -γιατί όχι;- ο Ερντογάν· πολιτικοί που ηγούνται κοινοβουλευτικότατων καθεστώτων, στηρίζονται στις όχι και τόσο δημοκρατικές διαθέσεις μιας μερίδας των τοπικών κοινωνιών και παραμένουν στην εξουσία μ’ έναν συνδυασμό κρατικής βίας και ξετσίπωτης διασπάθισης του κρατικού κορβανά. Κάτι σαν την «κυβερνώσα και ουχί κυβερνωμένη δημοκρατία» που οραματίστηκε κάποτε ο εθνάρχης Καραμανλής, αλλά απέτυχε να εφαρμόσει χάρη στις αντιστάσεις (και την ιστορικά κληροδοτημένη «αναρχικήν αντίληψιν») του λαού που του έλαχε να κυβερνήσει.

Μισόν αιώνα μετά, ο καταιγισμός των αντιδημοκρατικών «μεταρρυθμίσεων» που εξαγγέλλει, θεσπίζει κι επιβάλλει η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευθεί με ψυχαναλυτικούς όρους ‒ σαν μια μεταχρονολογημένη, προσωπική εκδίκηση των πάλαι ποτέ ΟΝΝΕΔιτών για την κοινωνική και πολιτική περιθωριοποίηση που υπέστησαν στα ελληνικά ΑΕΙ και άλλους κοινωνικούς χώρους την πρώτη δεκαετία μετά τη Μεταπολίτευση.

Η άρτι εξαγγελθείσα, λ.χ., κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι φοιτητικές εκλογές και τα Δ.Σ. των συλλόγων αποτελούν σκιά του παλιού εαυτού τους, παραπέμπει σε ρεβάνς για την πρώτη ιστορική ήττα που η μεταπολιτευτική κυβέρνηση Καραμανλή -του 54%- υπέστη στο πεζοδρόμιο: την εσπευσμένη απόσυρση του νομοσχεδίου για τον φοιτητικό συνδικαλισμό που κατατέθηκε τον Ιούλιο του 1975 στη Βουλή και μετέτρεπε την ΕΦΕΕ και τους συλλόγους σε ΝΠΔΔ υποκείμενα σε δικαστικό (δηλαδή κυβερνητικό) έλεγχο, όταν το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε κατακαλόκαιρο από χιλιάδες διαδηλωτές.

Πολύ πιθανότερο είναι ωστόσο ν’ αποτελεί μιαν ακόμη κίνηση προληπτικής καταστολής, μαζί με το υπό ίδρυση νέο «Σπουδαστικό», εν όψει των οξύτατων συγκρούσεων που η κυβέρνηση γνωρίζει πως η πολιτική της θα προκαλέσει στους πανεπιστημιακούς χώρους: επιβολή διδάκτρων, κλείσιμο σχολών, κατάργηση των εκλεγμένων πανεπιστημιακών οργάνων κι επαναφορά των «Συμβουλίων» έμμεσης ιδιωτικοποίησης που ο Νόμος Διαμαντοπούλου είχε προικίσει με σχεδόν δικτατορικές εξουσίες.

Υπενθυμίζουμε, για όσους έχουν αδύνατη μνήμη, ότι σύμφωνα μ’ αυτόν τον τελευταίο νόμο (άρθρο 8§16.γ), οι πρυτάνεις των ΑΕΙ δεν εκλέγονταν μεταξύ ελεύθερων υποψηφιοτήτων, αλλά μεταξύ τριών μόνο υποψηφίων που είχε προεπιλέξει το (εξωπανεπιστημιακό) «Συμβούλιο Ιδρύματος» ‒ κι ότι, κατά την πρακτική εφαρμογή του, αποκλείονταν συγκεκριμένοι (αριστεροί) υποψήφιοι με το επίσημο αιτιολογικό πως είχαν ταχθεί δημόσια κατά της ψήφισής του!

Αν οι προθέσεις είναι ορατές, αυτό δεν σημαίνει ωστόσο πως ορατή είναι και η έκβαση της επερχόμενης αναμέτρησης. Η υπερβολική δόση αυταρχισμού που αποπνέει η κυβερνητική έφοδος στον χώρο της Παιδείας θα λέγαμε ότι μάλλον προδιαγράφει το αντίθετο. Ακόμη κι επί χούντας, κοτζάμ διορισμένη ΕΦΕΕ αποδείχθηκε παντελώς ανίσχυρη απέναντι σε άτυπες αλλά αντιπροσωπευτικές μορφές οργάνωσης του κινήματος από τα κάτω, τις Φοιτητικές Επιτροπές Αγώνα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ναι» στη μόρφωση, «όχι» στις ΟΠΠΙ από φοιτητές και μαθητές στην Αθήνα
Μαζικό συλλαλητήριο φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι από φοιτητικούς συλλόγους και μαθητές σχολείων της Αττικής με αίτημα την αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία, αντί για την καταστολή.
«Ναι» στη μόρφωση, «όχι» στις ΟΠΠΙ από φοιτητές και μαθητές στην Αθήνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βροντοφώναξαν «όχι» στην αστυνομοκρατία
Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους, προετοιμάζοντας την αυριανή συναυλία ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή στα Προπύλαια με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών.
Βροντοφώναξαν «όχι» στην αστυνομοκρατία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντικατασταλτική πορεία φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια
Ανανεώνουν για σήμερα το απόγευμα το ραντεβού τους οι φοιτητικοί σύλλογοι για την αντικατασταλτική πορεία στα Προπύλαια, με αφορμή το όργιο καταστολής των προηγούμενων ημερών στο ΑΠΘ και την Αθήνα.
Αντικατασταλτική πορεία φοιτητικών συλλόγων στα Προπύλαια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέες διαμαρτυρίες φοιτητών, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη στα Προπύλαια
Με νέες κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απάντησαν οι φοιτητές στα σχέδια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια.
Νέες διαμαρτυρίες φοιτητών, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη στα Προπύλαια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φουντώνει το κίνημα ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Το ότι η κυβέρνηση επιλέγει ξεκάθαρα τον αποπροσανατολισμό από ζητήματα όπως οι παρακολουθήσεις και το ενεργειακό ήταν κοινό συμπέρασμα στις...
Φουντώνει το κίνημα ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας