• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.7°C
  2 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 23.9°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.2°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.9°C / 17.7°C
  0 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 20.7°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.1°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 25.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.3°C / 22.7°C
  2 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  0 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως

 • A-
 • A+
Η αναμενόμενη γενναία μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και η διαγραφή φοιτητών βάσει του ν+2 και ν+3 θα έχει αποτέλεσμα το κλείσιμο Τμημάτων και την περικοπή χρηματοδότησης, προοπτικές που ξεσηκώνουν τους πρυτάνεις ● Διαφωνούν και με τη θέσπιση Πειθαρχικού Κώδικα ● Θολή η θέση τους για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τη μεγάλη μείωση εισακτέων που φέρνουν οι αλλαγές στον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια επισημαίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εκφράζοντας παράλληλα -και σε αντίθεση με όσα διατείνεται η υπουργός Παιδείας- την αντίθεσή της σε μια σειρά ζητήματα που εισάγονται με το νέο νομοσχέδιο.

Η εφαρμογή των διπλών μηχανογραφικών όσο και η αναμενόμενη αύξηση των βάσεων με τον τρόπο που καθορίζονται πλέον θα οδηγήσουν αναμφίβολα στον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, οι αλλαγές επηρεάζουν ευθέως τα ίδια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και κυρίως εκείνα της περιφέρειας, με τη Σύνοδο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κλείσιμο Τμημάτων. Κι αυτό γιατί η -περικομμένη- κρατική χρηματοδότηση συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με τον αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών.

«Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους. Αρκετά Τμήματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να κλείσουν» αναφέρει η ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου της 18ης Ιανουαρίου, ζητώντας την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των περιφερειακών Πανεπιστημίων από τον αριθμό των εισακτέων.

Διαφωνίες καταγράφονται και ως προς την εφαρμογή του ανώτατου ορίου φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών που έχουν υπερβεί αυτό το χρονικό όριο. Η Σύνοδος τονίζει ότι η διαγραφή φοιτητών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς οι καθυστερήσεις στην αποφοίτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις ζητούν να μη συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις που άπτονται του Πειθαρχικού Κώδικα. Στη βάση ότι «ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων», η Σύνοδος προτείνει την εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων.

Αμήχανη και διστακτική εμφανίζεται η Σύνοδος ως προς το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, απόρροια της... τριχοτόμησης που επικρατεί μεταξύ των διοικήσεων των ΑΕΙ της χώρας. «Ως προς τα ζητήματα φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρθηκε σε προηγούμενες σχετικές συζητήσεις της και αποδέχτηκε τις αποφάσεις Συγκλήτων των Πανεπιστημίων» αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου. Ποιες αποφάσεις όμως αποδέχεται ακριβώς; Εκείνες που τάσσονται υπέρ των νέων ρυθμίσεων, αυτές που κρατούν μια πιο μεσοβέζικη στάση ή τις άλλες που έχουν απορρίψει την ίδρυση και δράση αστυνομικού σώματος εντός των Πανεπιστημίων;

Ενδεικτικά, ο πρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Αυγή», επανέλαβε την απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος με την οποία απορρίπτεται η παρουσία οποιουδήποτε αστυνομικού εντός του Πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού, Σπυρίδων Κίντζιος, δήλωσε: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν χώρους βίας και ανομίας! Προφανώς, όπως και σε κάθε άλλο χώρο, μπορεί πολύ σπάνια και έκτακτα περιστατικά να έχουμε και τη διάπραξη ποινικών εγκλημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νόμος περί ασύλου προβλέπει ακριβώς τι πρέπει να γίνει και όντως εκεί πρέπει να επέμβει η αστυνομία». Και η Σύγκλητος του Παντείου επισημαίνει ότι «η παρουσία δυνάμενων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα», την ώρα που η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας.

●Την αντίθεσή τους προς την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και το νομοσχέδιο εν γένει εκφράζουν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί με συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σήμερα το μεσημέρι, σε πολλές πόλεις της χώρας. Τα καλέσματα των φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων μεταπτυχιακών, μαθητών και εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στην Αθήνα είναι για τις 12.00, στα Προπύλαια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
Εξαπλώνεται στην πανεπιστημιακή κοινότητα η ρητή εναντίωση στον νέο νόμο-πλαίσιο που φέρνει για τα ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας. Μετά τις αντιδράσεις των φοιτητών και εργαζομένων, σειρά έχουν οι διοικήσεις.
«Πόρτα» και από τις διοικήσεις των ΑΕΙ στον νόμο-πλαίσιο Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
Το βασικό σημείο διαφωνίας είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του δημόσιου Πανεπιστημίου καταργείται η εκλογή πρύτανη από το σύνολο των Πανεπιστημιακών, κάτι που δεν είχε γίνει ούτε στην περίοδο της μαύρης...
Ο Γεραπετρίτης κρίνει ως αντισυνταγματικό… το νομοσχέδιο Κεραμέως!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηχηρή απόρριψη του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ από τη Σύνοδο Πρυτάνεων
Οι πρυτάνεις επισημοποιήσαν την πλειοψηφική θέση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας για «ακύρωση» του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας.
Ηχηρή απόρριψη του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ από τη Σύνοδο Πρυτάνεων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νεοφιλελεύθερο σχέδιο δράσης για Πανεπιστήμια - εξαρτήματα της αγοράς
Οι αλλαγές εκκινούν από τον ακαδημαϊκό χάρτη και φτάνουν μέχρι τη φύση των πτυχίων των ΑΕΙ και τον τρόπο διοίκησής τους.
Νεοφιλελεύθερο σχέδιο δράσης για Πανεπιστήμια - εξαρτήματα της αγοράς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας