• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.3°C
  1 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 30.7°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 33.7°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 32.5°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.0°C / 29.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.6°C
  0 BF
  24%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.2°C / 30.8°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  5 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 27.9°C
  0 BF
  36%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.5°C / 30.7°C
  1 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.4°C / 27.8°C
  4 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 32.5°C
  2 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  0 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 29.7°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  16%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαφωνίες της Συνόδου Πρυτάνεων στο νέο νομοσχέδιο Κεραμέως

 • A-
 • A+
Η αναμενόμενη γενναία μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ και η διαγραφή φοιτητών βάσει του ν+2 και ν+3 θα έχει αποτέλεσμα το κλείσιμο Τμημάτων και την περικοπή χρηματοδότησης, προοπτικές που ξεσηκώνουν τους πρυτάνεις ● Διαφωνούν και με τη θέσπιση Πειθαρχικού Κώδικα ● Θολή η θέση τους για την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη μεγάλη μείωση εισακτέων που φέρνουν οι αλλαγές στον νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια επισημαίνει και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, εκφράζοντας παράλληλα -και σε αντίθεση με όσα διατείνεται η υπουργός Παιδείας- την αντίθεσή της σε μια σειρά ζητήματα που εισάγονται με το νέο νομοσχέδιο.

Η εφαρμογή των διπλών μηχανογραφικών όσο και η αναμενόμενη αύξηση των βάσεων με τον τρόπο που καθορίζονται πλέον θα οδηγήσουν αναμφίβολα στον αποκλεισμό χιλιάδων νέων από τα Πανεπιστήμια. Ωστόσο, οι αλλαγές επηρεάζουν ευθέως τα ίδια τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, και κυρίως εκείνα της περιφέρειας, με τη Σύνοδο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για κλείσιμο Τμημάτων. Κι αυτό γιατί η -περικομμένη- κρατική χρηματοδότηση συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με τον αριθμό των εγγεγραμμένων φοιτητών.

«Τα περιφερειακά Πανεπιστήμια θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις ως προς τον αριθμό των εισακτέων τους από το νέο σύστημα εισαγωγής για λόγους που δεν συνδέονται με τις ακαδημαϊκές ή ερευνητικές τους επιδόσεις, αλλά με την γεωγραφική και την δημογραφική ενδοχώρα τους. Αρκετά Τμήματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να κλείσουν» αναφέρει η ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου της 18ης Ιανουαρίου, ζητώντας την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των περιφερειακών Πανεπιστημίων από τον αριθμό των εισακτέων.

Διαφωνίες καταγράφονται και ως προς την εφαρμογή του ανώτατου ορίου φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών που έχουν υπερβεί αυτό το χρονικό όριο. Η Σύνοδος τονίζει ότι η διαγραφή φοιτητών δεν μπορεί να είναι μια οριζόντια διοικητική πράξη, καθώς οι καθυστερήσεις στην αποφοίτηση είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους φοιτητές.

Παράλληλα, οι πρυτάνεις ζητούν να μη συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις που άπτονται του Πειθαρχικού Κώδικα. Στη βάση ότι «ζητήματα πειθαρχικού κανονιστικού πλαισίου αφορούν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων», η Σύνοδος προτείνει την εισαγωγή πειθαρχικών διατάξεων στον Εσωτερικό Κανονισμό των ιδρυμάτων.

Αμήχανη και διστακτική εμφανίζεται η Σύνοδος ως προς το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, απόρροια της... τριχοτόμησης που επικρατεί μεταξύ των διοικήσεων των ΑΕΙ της χώρας. «Ως προς τα ζητήματα φύλαξης και ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος Πρυτάνεων αναφέρθηκε σε προηγούμενες σχετικές συζητήσεις της και αποδέχτηκε τις αποφάσεις Συγκλήτων των Πανεπιστημίων» αναφέρει η ανακοίνωση της Συνόδου. Ποιες αποφάσεις όμως αποδέχεται ακριβώς; Εκείνες που τάσσονται υπέρ των νέων ρυθμίσεων, αυτές που κρατούν μια πιο μεσοβέζικη στάση ή τις άλλες που έχουν απορρίψει την ίδρυση και δράση αστυνομικού σώματος εντός των Πανεπιστημίων;

Ενδεικτικά, ο πρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκος Κατσαράκης, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Αυγή», επανέλαβε την απόφαση της Συγκλήτου του ιδρύματος με την οποία απορρίπτεται η παρουσία οποιουδήποτε αστυνομικού εντός του Πανεπιστημίου.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού, Σπυρίδων Κίντζιος, δήλωσε: «Τα Πανεπιστήμια δεν αποτελούν χώρους βίας και ανομίας! Προφανώς, όπως και σε κάθε άλλο χώρο, μπορεί πολύ σπάνια και έκτακτα περιστατικά να έχουμε και τη διάπραξη ποινικών εγκλημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο νόμος περί ασύλου προβλέπει ακριβώς τι πρέπει να γίνει και όντως εκεί πρέπει να επέμβει η αστυνομία». Και η Σύγκλητος του Παντείου επισημαίνει ότι «η παρουσία δυνάμενων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα», την ώρα που η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) στηρίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας.

●Την αντίθεσή τους προς την πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και το νομοσχέδιο εν γένει εκφράζουν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί με συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σήμερα το μεσημέρι, σε πολλές πόλεις της χώρας. Τα καλέσματα των φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων μεταπτυχιακών, μαθητών και εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στην Αθήνα είναι για τις 12.00, στα Προπύλαια.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αυλαία στις Πανελλαδικές
Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται παραδοσιακά την πρώτη ημέρα μαθητές και μαθήτριες των Γενικών Λυκείων.
Αυλαία στις Πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
«Οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν είναι δεδομένο ότι εφαρμόζονται». Μια προειδοποίηση από την πανεπιστημιακή κοινότητα που δείχνει την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια.
Αγώνας μακράς πνοής από τους εκπροσώπους των Συλλόγων μελών ΔΕΠ από 8 Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Οχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
«Παράλογες» χαρακτηρίζονται οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ ● Αχρείαστη και άδικη θεωρείται η θέσπιση ανώτατου ορίου φοίτησης ● Δυναμιτίζουν το κλίμα στα Πανεπιστήμια τα μέτρα για την αστυνόμευση.
«Οχι» στο νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
Ποια τα όπλα και καθήκοντα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το επικίνδυνο τρίπτυχο. Θεσπίζεται αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο με ποινές κατά φοιτητών.
Ψωμί, Παιδεία, Αστυνομία 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
Σημείο σημείο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να καταργήσει όλα όσα θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εντελώς αιφνιδιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων. Οι πρώτες...
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...
Οι πρυτάνεις στην Εκτακτη Σύνοδο συμφώνησαν αναγκαιότητα της διά ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά με τη τήρηση των μέτρων και την εξασφάλιση όρων ασφάλειας και υγιεινής.
Eπιστροφή στα αμφιθέατρα με «ναι μεν, αλλά»...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας