• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κουβέρτα ξε-σκέπασε τον παραλογισμό

 • A-
 • A+
Αρχικά έγινε απόπειρα γελοιοποίησης της πρότασης της εκπαιδευτικού να φέρουν τα παιδιά κουβερτάκι για να μην κρυώνουν όσο θα αερίζονται οι αίθουσες και υπήρξε «άδειασμα» από τον περιφερειακό προϊστάμενό της, ενώ στη συνέχεια έσπευσαν να επιδοκιμάσουν την εισήγηση.

Είπε το πιο λογικό πράγμα και έπεσαν να τη φάνε τη διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χαλάστρας Θεσσαλονίκης. Αφορμή, η πρόταση της τελευταίας στους γονείς να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με κουβερτάκι για να μην κρυώνουν αφού θα έπρεπε οι δάσκαλοι να ανοίγουν κάθε 20 λεπτά τα παράθυρα για να αερίζονται οι αίθουσες.

Οσοι πάντως είχαν δύσκολο έργο να κριτικάρουν τις επιλογές του υπουργείου Παιδείας έκαναν επίδειξη πνεύματος και σχολιασμού στην έγγραφη προτροπή της Σμαραγδής Ζαπατέτα που εξηγούσε ότι «η σχολική αίθουσα θα πρέπει να αερίζεται συχνά και καλά. Για τον λόγο αυτό το κάθε παιδί θα πρέπει να έχει μαζί του μια μικρή κουβερτούλα τοποθετημένη σε σακούλα με το όνομά του. Κάθε Παρασκευή θα επιστρέφεται στο σπίτι για πλύσιμο». Η παρουσίαση της λογικής προτροπής ως καταγέλαστης είναι το καλύτερο παράδειγμα ότι στην εποχή μας το α-λογο οδηγεί σκέψεις και συμπεριφορές, οπότε οιαδήποτε λογική πρόταση ακούγεται παράλογη…

Χθες το πρωί όλα τα κανάλια είχαν κατασκηνώσει κυριολεκτικά έξω από το σχολείο, αδημονώντας να παρουσιάσουν το «θέαμα» – σχεδόν έλεγχος στις τσάντες των παιδιών έγινε. Ευτυχώς οι γονείς που μίλησαν συμφωνούσαν όλοι και απολύτως με τη διευθυντική προτροπή. Εχει ενδιαφέρον πάντως για το πόσο έχει εξοστρακιστεί η ουσία και πόσο η επικοινωνία και μόνο –ακόμη κι αν είναι μια αδειανή… κουβέρτα– έχει αποκτήσει σημασία στις μέρες μας.

Οπως το γεγονός ότι ο περιφερειακός διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης, «άδειασε» τη διευθύντρια, δηλώνοντας ότι «η ενέργεια αυτή έγινε φυσικά από υπερβάλλοντα ζήλο»(!) και, κυρίως, ότι «πρέπει με πολλή περίσκεψη να αποφασίζουμε κάποια πράγματα, γιατί μερικές πολύ σημαντικές και χρήσιμες αποφάσεις μπορεί τελικά να γελοιοποιήσουν μια διαδικασία ή να απομονώσουμε μόνο μια πτυχή και να βγάλουμε λάθος συμπέρασμα». Αυτό ακριβώς, αλλά από την ανάποδη, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση γελοιοποιήθηκε ακριβώς «η χρήσιμη απόφαση».

Αργότερα βέβαια προστέθηκαν και τα ρεπορτάζ που ήθελαν χώρες όπως η Γερμανία και η Δανία να κάνουν το ίδιο στα σχολεία, οπότε όλοι οι ετερόφωτοι κατάπιαν το γέλιο τους. Και με ενθουσιασμό αντίστροφο της πρωινής αποδοκιμασίας επιδοκίμασαν πλήρως τη δήλωση της αντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Δήμητρας Ακριτίδου να διατεθούν μικρές κουβέρτες σε σχολεία, όπου υπάρχει εισήγηση των διευθυντών.

Επί της ουσίας τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας που καλεί μεθαύριο σε συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ αντιτιθέμενη στον τρόπο ανοίγματος των σχολείων καθώς «το υπουργείο ανοίγει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο». Ουσιαστικό θεωρούν να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις (15 ανά τμήμα), τα δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test Covid-19 στα σχολεία, την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας και φυσικά να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καμπανάκι ΑΠΘ για ασφαλή ακαδημαϊκή χρονιά
Πόρισμα της επιτροπής καθηγητών ζητεί τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου και εντός του campus, καμπάνιες ενημέρωσης και διαγνωστικούς ελέγχους για όλους, ώστε να μη διαταραχτεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου.
Καμπανάκι ΑΠΘ για ασφαλή ακαδημαϊκή χρονιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η διαιώνιση του αίσχους
Να πει και να γράψει κανείς «ντροπή» και «αίσχος» είναι ευφημισμός ανάλογος του προσδιορισμού «σχολείο» για το κτίριο που στεγάζει μαθητές και εκπαιδευτικούς του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης...
Η διαιώνιση του αίσχους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με (κρατική) ασφάλεια άνοιξαν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έδωσαν το παρόν στο σχολείο που βρέθηκε η υπουργός Παιδείας για την έναρξη του σχολικού έτους στη Θεσσαλονίκη.
Με (κρατική) ασφάλεια άνοιξαν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Νοσοκομεία μιας νόσου...
Η ιατρική κοινότητα της Θεσσαλονίκης με ανακοινώσεις της επισημαίνει ότι οι μονάδες του ΕΣΥ μετατρέπονται σε σε νοσοκομεία μιας νόσου εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.
Νοσοκομεία μιας νόσου...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη
Τα προσφυγόπουλα έχουν μείνει εκτός τηλεκπαίδευσης καθώς αφ’ ενός δεν διαθέτουν τάμπλετ ή υπολογιστές, αλλά ακόμη και να είχαν, δεν υπάρχει ίντερνετ στις δομές όπου φιλοξενούνται.
Χωρίς εκπαίδευση έμειναν τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας