• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 14.7°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.3°C / 9.1°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 14.0°C
  5 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.7°C / 8.4°C
  3 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.4°C / 5.2°C
  5 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 8.5°C / 13.6°C
  4 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 19.2°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.9°C
  3 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.8°C
  6 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.9°C
  6 BF
  62%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  3 BF
  66%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 13.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.4°C
  5 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.4°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.4°C / 9.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  85%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και οι μηχανικοί τώρα στα κάγκελα με τη Νίκη Κεραμέως

 • A-
 • A+
Η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) ζητεί να αποσυρθεί η «κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση» και προειδοποιεί για προσφυγές σε ΣτΕ και άλλες δικαστικές αρχές.

Μέτωπο πολέμου άνοιξε το υπουργείο Παιδείας με τον κλάδο των μηχανικών. Αιτία, η της τελευταίας στιγμής τροπολογία με την οποία αυτομάτως και αδιακρίτως εξομοιώνονται οι τίτλοι των κολεγίων με τα πτυχία των πενταετών σπουδών στις Πολυτεχνικές Σχολές.

Με μια ιστορικά ομόφωνη απόφαση η «Βουλή των μηχανικών», δηλαδή η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), ζητεί να αποσυρθεί η «κατάπτυστη αυτή νομοθετική ρύθμιση» και προειδοποιεί για προσφυγές σε ΣτΕ και άλλες δικαστικές αρχές.

Οργή και από το ΕΜΠ που μιλά για «άκριτη απόδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος σε όσους δεν κατέχουν αναγνωρισμένο δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού».

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, δίνεται στο ΑΤΕΕΝ, το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ξένων τίτλων, η απόλυτη αρμοδιότητα αυτόματης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας των αποφοίτων κολεγίων με τους διπλωματούχους μηχανικούς, αρχιτέκτονες και άλλους επαγγελματίες πενταετών σπουδών.

Επιπλέον, αφαιρεί από τα επαγγελματικά σωματεία τον καθοριστικό ρόλο που είχαν στην παροχή άδειας άσκησης επαγγέλματος και εφεξής τα υποχρεώνει να εγγράφουν σ' ένα μήνα όσους αποφοίτους αυτής της κατηγορίας υποβάλουν αίτηση.

Αρμοδιότητα

Συγκεκριμένα, στη σχετική διάταξη αναφέρεται: «Μεταφέρεται στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ) της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων είτε επί τη βάσει του γενικού συστήματος αναγνώρισης των τίτλων εκπαίδευσης, είτε επί τη βάσει της αναγνώρισης της επαγγελματικής πείρας, η οποία σήμερα ανήκει στις οικείες επαγγελματικές οργανώσεις που είναι οργανωμένες ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ)».

Το ΤΕΕ με τα 200 μέλη που αναδεικνύονται από 110.000 μηχανικούς καταγγέλλει ότι η ρύθμιση «απαξιώνει το επάγγελμα του μηχανικού, τον ρόλο του ΤΕΕ και τα διπλώματα των ελληνικών Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών», ενώ μιλά για «μεθόδευση της υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ενός μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα».

Η απόφαση της Αντιπροσωπείας μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορική, αφού είναι εξαιρετικά σπάνιο να πάρει ομόφωνη απόφαση (2 αποχές, μηδέν κατά) καθώς εκπροσωπούνται πλήθος παρατάξεων από όλους τους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Το ΕΜΠ, από την πλευρά του, αναφέρει: «Την εκπαίδευση των μηχανικών που αναλαμβάνουν το σύνθετο αυτό έργο εξασφαλίζουν πενταετείς σπουδές που ολοκληρώνονται με επίσημα αναγνωρισμένο δίπλωμα.

Καμία άδεια άσκησης επαγγέλματος είτε αρχιτέκτονα ή άλλου μηχανικού δεν μπορεί να δίνεται ανεξάρτητα από το αναγνωρισμένο αυτό δίπλωμα γιατί θέτει σε αμφιβολία την ικανή και αναγκαία συνθήκη του παραγωγικού σχεδιασμού της χώρας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόφοιτοι κολεγίων με τη βούλα των ΑΕΙ
Ταφόπλακα στο άρθρο 16 του Συντάγματος βάζει η υπουργός Παιδείας, υποχρεώνοντας τα πανε­πιστημιακά τμήματα να οργανώνουν γραπτές εξετάσεις για αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης προκειμένου να έχουν...
Απόφοιτοι κολεγίων με τη βούλα των ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το σκάνδαλο του μεσονυχτίου
Με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ η υπουργός Παιδείας εξισώνονται τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων κολεγίων με εκείνα των δημόσιων Πανεπιστημίων.
Το σκάνδαλο του μεσονυχτίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεων συνέχεια για τα πτυχία κολεγίων
Την αντίθεσή της εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ● Θεωρεί ότι εγείρονται ενστάσεις για μείζονα ακαδημαϊκά, ηθικά και θεσμικά ζητήματα, ενώ θέτει επιτακτικά τα προβλήματα υποχρηματο-δότησης και...
Αντιδράσεων συνέχεια για τα πτυχία κολεγίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ο,τι πείτε, κυρία υπουργέ
Τον καθηγητή δρα Ορέστη Καλογήρου προτείνει για πρόεδρο του ΔΟΑΤΑΠ η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, λίγες μόλις μέρες αφού ψηφίστηκε το άρθρο για την ισοτιμία των τίτλων σπουδών.
Ο,τι πείτε, κυρία υπουργέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας