• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 11.7°C
  4 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.9°C
  5 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.5°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.9°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.5°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.5°C
  3 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 13.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.7°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  2 BF
  64%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στο παν/μιο φυλακή

 • A-
 • A+

Με αυτό το σύνθημα, Φοιτητικοί Σύλλογοι στην Αθήνα, και την υπόλοιπη χώρα οργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στο μέτρο της κυβέρνησης για την εισαγωγή αστυνομικών σωμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 17/12, στις 12:00 στα Προπύλαια, όπου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, αρκετοί Φοιτητικοί Σύλλογοι με ψήφισμά τους αντιτίθενται στο μέτρο, που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση παρά τις έντονες αντιδράσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας και μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Οι ΦΣ διευκρινίζουν, μάλιστα, πως η κυβέρνηση παρόλο την αποτυχημένη διαχείριση της στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ενώ δεν παίρνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ και για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών, αξιοποιεί τις δυσκολίες του λαού για να εξυπηρετήσει την στρατηγική της σε κάθε επίπεδο. Ακόμη, σύμφωνα με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, η κυβέρνηση αντί να εξοπλίζει το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, εξοπλίζει τα ΜΑΤ και την πανεπιστημιακή αστυνομία με στόχο να χτυπήσει τους φοιτητικούς συλλόγους, που αποτελούν διαχρονικά τροχοπέδη στις κυβερνητικές αντεκπαιδευτικές πολιτικές.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που δρομολογήθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Οικοτρόφων του ΕΚΠΑ -οι οποίοι δίνουν το δικό τους αγώνα αυτές τις μέρες για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις εστίες-, καλεί όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να συστρατευθεί στον αγώνα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, απευθύνοντας, μάλιστα, έκκληση στις Συγκλήτους των πανεπιστημίων να εναντιωθούν στο συγκεκριμένο μέτρο.

Το ψήφισμα των Φοιτητικών Συλλόγων

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΛΑΚΗ

Την ίδια στιγμή που η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα με εκατοντάδες νεκρούς και διασωληνωμένους, η ΝΔ, αντί να κάνει έστω και τα ελάχιστα για να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενισχύσει το ΕΣΥ, επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυσκολίες του λαού και την ίδια την συγκυρία με σκοπό να υλοποιήσει ακάθεκτη την στρατηγική της σε κάθε επίπεδο. Μπροστά στην επερχόμενη οικονομική ύφεση, οξύνει την καταστολή, στοχοποιώντας το φοιτητικό κίνημα, τη νεολαία και τα λαικά κεκτημένα εφόσον αυτά αποτελούν ανέκαθεν ανάχωμα για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Επιδιώκει, το προχώρημα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης με την επιβολή μέτρων που αποτελούν casus belli για το φοιτητικό κίνημα εδώ και δεκαετίες, προχορώντας σε εξαγγελίες για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Το σχέδιο του επερχόμενου νομοσχεδίου που έχει δημοσιευτεί, συμπεριλαμβάνει άμεση πρόσληψη 1000 αστυνομικών που θα υπάγονται στο Υπουργείο Χρυσοχοίδη, θα κυκλοφορούν εντός των πανεπιστημιακών χώρων με γκλοπ και χειροπέδες και θα έχουν την δυνατότητα να συλλαμβάνουν και να καλούν αυτεπάγγελτα τις λοιπές αστυνομικές μονάδες. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, ελέγχους εισόδου στα ιδρύματα, όπως και ποινικό και πειθαρχικό δίκαιο για κάθε «αντιακαδημαική» πράξη όπως πχ η υπόνοια αντιγραφης(!) προιωνίζοντας ένα πανεπιστήμιο φυλακή! Οι προτεραιότητες δεν κρύβονται καθώς την ίδια στιγμή που οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, και ενώ γίνεται διαλογή ασθενών, η κυβέρνηση αντί να εξοπλίζει το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ, εξοπλίζει τα ΜΑΤ και τη πανεπιστημιακή αστυνομία

Η στόχευση της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από το χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των συνδικαλιστικών πρακτικών εντός του πανεπιστημίου, καθώς αποτελεί τον μόνιμο βραχνά της αστικής στρατηγικής με την δυνατότητα των φοιτητών να μπλοκάρουν την κυρίαρχη πολιτική στην εκπαίδευση αλλά και να καθίσταται τροφοδότης και πυροδότης ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η κυβέρνηση μετά το νομοσχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία επεξεργάζεται ήδη κεντρικο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, με αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής, όρια φοίτησης, δίδακτρα, Συμβούλια ιδρύματος. Η αστυνομία μέσα στις σχολές , όπου στα πρότυπα της χούντας θα επιτηρεί και θα καταστέλλει τους φοιτητές , αποτελεί όριο, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για οποιοδήποτε μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η στάση της κυβέρνησης να προχωρά ταχέως προς την κατάθεση του ίδιου του νομοσχεδίου για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ανεξάρτητα από την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των συλλογικών οργάνων και των οργάνων διοίκησης. Το υπουργείο κινείται με όρους «αποφασίζω και διατάζω» με ενδεικτική την στάση του ενόψει της τακτικής Συνόδου των Πρυτάνεων, με έκτακτες συνόδους στις οποίες απλά ανακοινώνονται οι προθέσεις του υπουργείου και διάθεση 30 εκ ευρώ για την φύλαξη των πανεπιστημίων, την ίδια ώρα που η αναλογική χρηματοδότηση του πανεπιστημίου για τις υπόλοιπες ανάγκες του, είναι υποπολλαπλάσια.

Δεν θα τους περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς ίχνος ντροπής, επιχειρεί να καταστείλλει τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς, όλους όσοι κινητοποιούνται – από μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέχρι και γιατρούς- με την ωμή βία, την οικονομική εξόντωση των προστίμων, με συλλήψεις, και έρχεται τώρα να βάλει μέσα στις σχολές μας τις δυνάμεις καταστολής για να επιβάλλει «σιγή νεκροταφείου», να τσακίσει το φοιτητικό κίνημα και να αλλάξει άρδιν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Φοβούνται τους αγώνες των φοιτητών και του λαού που έχουν σαρώσει νομοσχέδια επί νομοσχεδίων και έσπασαν στην πράξη την τριπλή απαγόρευση στις 17 Νοέμβρη, στην απεργία της 26/11 και στις 6 Δεκέμβρη. Το φοιτητικό κίνημα, μαζί και όλη την πανεπιστημιακή και εκπαιδευτική κοινότητα και τον κόσμο της εργασίας, θα δώσουν τη μάχη και το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία θα μείνει εκεί που είναι: στις δηλώσεις.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΕΙΣΟΔΩΝ, ΚΑΜΕΡΕΣ, ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥΣ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΉ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Ενόψει της τακτικής Συνόδου Πρυτάνεων, καλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 17/12 και 12.00 στα Προπύλαια τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα προστασίας. Δεν θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βροντοφώναξαν «όχι» στην αστυνομοκρατία
Οι φοιτητές συνεχίζουν τον αγώνα τους, προετοιμάζοντας την αυριανή συναυλία ενάντια στην αστυνομοκρατία και την καταστολή στα Προπύλαια με τη συμμετοχή αρκετών καλλιτεχνών.
Βροντοφώναξαν «όχι» στην αστυνομοκρατία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμπόλεμη ζώνη η ΣΘΕ στο αστυνομοκρατούμενο ΑΠΘ
Χημικά, κυνηγητό και συλλήψεις φοιτητών για άλλη μία φορά στο ΑΠΘ με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να βρίσκονται στο πανεπιστήμιο για την επίβλεψη των οικοδομικών εργασιών στην πρώην κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».
Εμπόλεμη ζώνη η ΣΘΕ στο αστυνομοκρατούμενο ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε ΟΠΠΙ και ΕΒΕ
Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν εκατοντάδες μέλη φοιτητικών συλλόγων που αντιδρούν στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Πορεία φοιτητών στη Θεσσαλονίκη ενάντια σε ΟΠΠΙ και ΕΒΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανεπιστημιακό άσυλο: Συκοφαντήθηκε, ενοχοποιήθηκε, καταργήθηκε
Η ρητορική της Ν.Δ. και μερίδας του Τύπου περί ανομίας και βαριάς εγκληματικότητας στους χώρους των ΑΕΙ υποδείκνυε το άσυλο ώς υπαίτιο ● Πόσοι φοιτητές, όμως, συμφωνούν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Πανεπιστημιακό άσυλο: Συκοφαντήθηκε, ενοχοποιήθηκε, καταργήθηκε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα
​«Το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος, αλλά η εφαρμογή του». Μια σχεδόν κλασική διαπίστωση, που αυτή τη φορά επισημαίνεται από την επιτροπή που ανέλαβε να μελετήσει θέματα ασύλου, ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης....
Συντονιστείτε για την παραβατικότητα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας