• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.4°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.2°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  4 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 20.0°C
  0 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.4°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.9°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 24.8°C
  2 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.2°C / 23.5°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 20.6°C
  4 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  79%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 18.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.4°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.1°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  1 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 19.6°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Γολγοθάς» για τους μεταπτυχιακούς της Νομικής Αθηνών

 • A-
 • A+
Η γραμματεία της Σχολής ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης, ύψους 600 ευρώ, έπρεπε να γίνει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. ● Σε αδιέξοδο οι σπουδαστές που αδυνατούν να πληρώσουν και ζητούσαν απαλλαγή ή ελάφρυνση, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται εκατοντάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές της Νομικής Αθηνών μετά την άρνηση της διοίκησης να τους απαλλάξει πλήρως ή μερικώς από τα απαιτούμενα δίδακτρα λόγω της δυσμενούς κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Στις 5 Νοεμβρίου, η γραμματεία της Σχολής ανακοίνωσε ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης, ύψους 600 ευρώ, πρέπει να γίνει μέσα σε επτά ημέρες, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους σπουδαστές. Κάποιοι, υπό τον φόβο του αποκλεισμού από τα προγράμματα στα οποία έχουν γραφτεί, έσπευσαν να καταβάλουν το ποσό ενώ άλλοι αρνούνται να πληρώσουν τη δόση είτε ως ένδειξη διαμαρτυρίας είτε επειδή αδυνατούν.

«Οι περισσότεροι είμαστε ασκούμενοι. Ως ασκούμενοι, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν ασφαλιζόμαστε ούτε δηλωνόμαστε ως εργαζόμενοι από τους εργοδότες μας, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε καμία κρατική ενίσχυση. Επιπλέον, λόγω της μείωσης της δικηγορικής ύλης εν μέσω λοκντάουν, πολλοί εργοδότες προχωρούν σε τεράστιες μειώσεις ή ακόμη και στην απόλυση των ασκούμενων με αποτέλεσμα το βάρος των διδάκτρων να το επωμίζονται οι οικογένειες των φοιτητών, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα» περιγράφει με αγωνία στην «Εφ.Συν.» το αδιέξοδο εκατοντάδων σπουδαστών η Γ.Μ., μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Νομική Αθηνών.

Με επιστολή τους στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, 154 μεταπτυχιακοί φοιτητές εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους αδυνατούν να πληρώσουν την πρώτη δόση και ζητούσαν απαλλαγή ή ελάφρυνση των διδάκτρων. Επιχείρημά τους, ότι βάσει των εγκεκριμένων κανονισμών σπουδών, τα δίδακτρα δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τις αμοιβές τακτικού προσωπικού, αντιθέτως έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, ο οποίος συνίσταται στην υλικοτεχνική υποδομή που έχουν στη διάθεσή τους οι φοιτητές. Οπως σημειώνουν, η πρόσβαση στη βιβλιοθήκη γίνεται με τεράστια δυσκολία, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ελληνικές βάσεις νομικών δεδομένων και πληροφοριών, η αναζήτηση των διαθέσιμων βιβλίων είναι σχεδόν ανέφικτη, ενώ δεν δικαιούνται κανένα δωρεάν σύγγραμμα ούτε έχουν φοιτητική έκπτωση σε εκδοτικούς οίκους.

Πρόσβαση

«Απαιτείται η άμεση λύση των ζητημάτων πρόσβασης σε πληροφοριακό υλικό κατά τρόπο αναγκαίο, επαρκή και κατάλληλο, διαφορετικά αδυνατούμε να διεξαγάγουμε νομική επιστημονική έρευνα και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στα οποία μετέχουμε» αναφέρουν στην επιστολή οι μεταπτυχιακοί φοιτητές. Χαρακτηρίζουν την καταβολή της πρώτης δόσης «δυσανάλογη των παροχών και σε κάθε περίπτωση κατάφωρα άδικη» και ζητούν μερική ή πλήρη απαλλαγή από την καταβολή των διδάκτρων.

Η γραμματεία ενημέρωσε τους φοιτητές ότι η Σύγκλητος απέρριψε το αίτημά τους. Ωστόσο, μέχρι χτες νωρίς το βράδυ δεν τους είχε κοινοποιηθεί κανένα επίσημο έγγραφο. Οι φοιτητές επανήλθαν με αίτηση θεραπείας ζητώντας είτε μείωση των τελών φοίτησης κατά 50% ή δυνατότητα καταβολής των διδάκτρων σε πέντε δόσεις ή την παράταση καταβολής της πρώτης δόσης. Η αίτηση δεν έχει απαντηθεί.

Το αίτημα των μεταπτυχιακών φοιτητών για απαλλαγή από τα δίδακτρα το στηρίζει και ο Φοιτητικός Σύλλογος Νομικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν γενναία μείωση ή απαλλαγή από τα δίδακτρα
Πυκνώνουν οι φωνές των μεταπτυχιακών φοιτητών που ζητούν γενναία μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς η οικονομική επισφάλεια την οποία βιώνει...
Ζητούν γενναία μείωση ή απαλλαγή από τα δίδακτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια
Οσο πλησιάζει η ημερομηνία που τα Πανεπιστήμια θα υποδεχθούν τους φετινούς φοιτητές τόσο εντείνεται η κουβέντα σχετικά με τα πρωτόκολλα για τη διά ζώσης λειτουργία τους.
Εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φωνές για άνοιγμα των Πανεπιστημίων
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας μερικές εκατοντάδες φοιτητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ζητώντας την επαναλειτουργία των...
Φωνές για άνοιγμα των Πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
Ενα υβριδικό μοντέλο πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων προτείνουν οι δευτεροετείς φοιτητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας. Αναγνωρίζοντας την «ανεπάρκεια» της τηλεκπαίδευσης, προτείνουν σχέδιο...
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενας χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια: οι φοιτητές μετρούν πληγές
Η «Εφ.Συν.» μίλησε με νέους και νέες των οποίων οι φοιτητικές ζωές όπως τις γνώριζαν ή όπως τις είχαν φανταστεί έχουν διασαλευτεί πλήρως. Ολοι συμφωνούν ότι η τηλεκπαίδευση έχει αποτύχει.
Ενας χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια: οι φοιτητές μετρούν πληγές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας