Στο επικείμενο πολυνομοσχέδιο θα ενταχθεί η κατάργηση των Συμβουλίων στα Ιδρύματα, που αποσύρθηκε από το ψηφισθέν -πλέον- νομοσχέδιο για τα «Επείγοντα θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» χθες, λίγο πριν τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κρίθηκε κοινοβουλευτικά σκόπιμο μια τέτοια νομοθετική παρέμβαση να μην έχει τη μορφή τροπολογίας, αλλά ενός νόμου και γι’ αυτό αποφασίστηκε να αποτελέσει ρύθμιση του επικείμενου πολυνομοσχεδίου, το οποίο άλλωστε φέρει και όλες τις υπόλοιπες αλλαγές στα Πανεπιστήμια που θα αποτελέσουν και το μεταβατικό πλαίσιο μέχρι τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ, ο οποίος θα διαμορφωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η επιχειρηματολογία που ακούστηκε κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των κειμένων, καθώς τονίστηκε στους εκπροσώπους του υπουργείου ότι δεν μπορούν να καταργούν έναν νόμο (Διαμαντοπούλου, που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τα Συμβούλια) με μια τροπολογία. Ετσι, την τελευταία στιγμή έγινε η απόσυρση. Αντιθέτως, κανονικά ψηφίστηκε η έτερη τροπολογία για την παράταση θητείας των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων.
Κατά τ’ άλλα, παρά την επίσπευση των διαδικασιών, ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αρχίσει η σχετική διαβούλευση, το πολυνομοσχέδιο συνεχίζει να δέχεται αλλαγές. Το επιτελείο του υπουργού επεξεργάζεται νέα σενάρια, κυρίως σε ό,τι αφορά τη φοιτητική συμμετοχή, τόσο στα συλλογικά όργανα όσο και στην ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων (βλ. πρυτάνεις, κοσμήτορες κ.ά.). Οπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», στη βάση του περιορισμού της συμμετοχής των φοιτητών, η τελευταία και επικρατέστερη εκδοχή αφορά:
- Την ύπαρξη ορίου έως 25% (ίσως και λιγότερο) για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα συλλογικά όργανα.
- Τη μείωση της βαρύτητας της φοιτητικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των μονοπρόσωπων οργάνων από 70%, όπως προβλεπόταν αρχικά (με τις εξαγγελίες του Απριλίου), σε 50%-60% του συνόλου των μελών ΔΕΠ. Δεν αλλάζει η πρόβλεψη για την καθολική ψήφο ούτε η άμεση συνάρτηση της συμμετοχής με τη βαρύτητα της ψήφου. Η τελευταία αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με τη συμμετοχή.
Τέλος, για τις μετεγγραφές προβλέπεται ένα σύστημα μοριοδότησης με αυστηρά κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, στο πλαίσιο φυσικά της δέσμευσης της απόφασης του ΣτΕ που προβλέπει το όριο του 10% ανά τμήμα. Με κλίμακα από το 1 έως το 10, θα βαθμολογούνται και θα κρίνονται κατηγορίες που εμπίπτουν σε κριτήρια όπως πολυτεκνία, ανεργία, χαμηλό εισόδημα, προβλήματα υγείας, οικογενειακή κατάσταση (ορφανά, μονογονεϊκή οικογένεια) κ.ά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας