• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 15.7°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.3°C
  3 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.0°C
  4 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.9°C
  0 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 9.9°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 4.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 16.8°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.3°C / 15.3°C
  4 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 10.9°C
  0 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.6°C
  3 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 14.3°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  3 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα... όργανα ήθελαν να μάθουν μπουζούκι;

 • A-
 • A+
Αστυνομικοί έσπασαν χθες τα ξημερώματα την κλειδαριά για να εισέλθουν στο σχολείο ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής.

Χωρίς τέλος μοιάζουν πλέον τα περιστατικά εκφοβισμού μαθητών που συμμετέχουν σε καταλήψεις, αυταρχικών και κατασταλτικών πρακτικών στις οποίες μετέχουν και αστυνομικοί. Στόχος, να καμφθεί το ηθικό των παιδιών.

Αν σε αυτά προστεθεί και μια εκδηλωμένη κυβερνητική αποστροφή στα καλλιτεχνικά μαθήματα –και στον καλλιτεχνικό κόσμο συνολικά–, εύκολα καταλαβαίνει κανείς την «καταδρομική» ενέργεια ανδρών της Ασφάλειας που έσπασαν χθες τα ξημερώματα την κλειδαριά στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για να εισέλθουν στον χώρο ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής.

Φήμες ήθελαν να έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγελίες δυο γονέων που ζητούσαν δυναμικά (;) μέτρα για να σπάσει η κατάληψη, αλλά άγνωστο παραμένει ποιος κάλεσε την αστυνομία, αφού, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, όσοι την καλούν μετά σπεύδουν να αρνηθούν την πράξη τους.

Εχει ενδιαφέρον η περίπτωση του Μουσικού Σχολείου διότι όλες οι αποφάσεις για κατάληψη ελήφθησαν σε γενικές συνελεύσεις των 370 παιδιών του Γυμνασίου και Λυκείου και με συντριπτική πλειοψηφία.

Οι μαθητές είχαν διακόψει την κατάληψη μετά την ένταση του πρώτου διαστήματος, αλλά επανήλθαν από τις 12 Οκτωβρίου διότι, όπως έλεγε η ανακοίνωσή τους, «πέρα από τα αιτήματά μας θέλουμε να δηλώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους μαθητές της Αθήνας που την προηγούμενη βδομάδα δέχτηκαν κατασταλτική επίθεση με βίαιο τρόπο από τον κρατικό μηχανισμό. […] Είμαστε και εμείς απέναντι σε πολιτικές πρακτικές που χαρακτηρίζουν τους μαθητές “αλήτες” και τους καταστέλλουν με αυτόν τον τρόπο». Και σαν να το περίμεναν, ζητούσαν «ένα σχολείο που θα μπορούμε να αγωνιστούμε μέσα σε αυτό για όλα αυτά που μας καταπιέζουν, χωρίς τον φόβο του εισαγγελέα ή των “εξαγριωμένων” γονιών».

Πληροφορίες ήθελαν τους μαθητές να αποφασίζουν χθες τη λήξη της κατάληψης, αλλά ήρθε η αυθαιρεσία και η αστυνομική παρουσία να τους ωθήσουν χθες σε σχεδόν καθολική απόφαση διαμαρτυρίας. Ας σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των καθηγητών είχαν σταθεί δίπλα τους, βρίσκοντας μάλιστα τρόπους να αποφύγουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, δηλαδή να μετατραπούν σε τηλεκαταδότες των μαθητών τους.

Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στα αιτήματα των μαθητών βρίσκει τα γνωστά… αυτονόητα, δηλαδή «κάλυψη κενών θέσεων καθηγητών, ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας λόγω Covid-19, περισσότερα σχολικά λεωφορεία για την αποφυγή συνωστισμού, δωρεάν διανομή εγχειριδίων μουσικών μαθημάτων, χρηματοδότηση για επισκευή, συντήρηση και αγορά μουσικών οργάνων» και φυσικά «το πάγιο αίτημα που αφορά την πιστοποίηση των σπουδών μας στα μουσικά σχολεία».

(Σημείωση: Διευκρινίσεις επί του χθεσινού μας σημειώματος για την κινητοποίηση του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης έσπευσε να δώσει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ειδικότερα στο αίτημα των μαθητών για «άμεση καταβολή των 300.000 που έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας στον Δήμο για κάλυψη βασικών υλικοτεχνικών αναγκών του σχολείου». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η καθυστέρηση σε έργα και προμήθειες δεν υπήρξε με δική του ευθύνη, αλλά λόγω της καθυστέρησης στην κατάθεση των σχετικών αιτημάτων από το σχολείο καθώς ακολουθεί και η χρονοβόρα διαδικασία των δημόσιων διαγωνισμών για έργα και προμήθειες).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μαθητικές καταλήψεις για τις συνενώσεις τμημάτων
Σήμερα οι μαθητές/τριες του Μουσικού Σχολείου θα πραγματοποιήσουν νέα παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΔΕ, ενώ τις κινητοποιήσεις στο 27ο Λύκειο στηρίζουν οι Μαθητικές Οργανώσεις Τούμπας της ΚΝΕ.
Μαθητικές καταλήψεις για τις συνενώσεις τμημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μετ’ εμποδίων η επανέναρξη των μαθημάτων στη Θεσσαλονίκη
Επισήμως στον Δήμο Θεσσαλονίκης βρέθηκαν 20 μαθητές Δημοτικού θετικοί στα σελφ τεστ και έξι εκπαιδευτικοί, ενώ σε ό,τι αφορά τα ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια του κεντρικού δήμου, βρέθηκαν θετικοί 100 μαθητές και...
Μετ’ εμποδίων η επανέναρξη των μαθημάτων στη Θεσσαλονίκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιωνίδειος Σχολή: Γονείς κατά Κεραμέως για εισαγγελική έρευνα εναντίον μαθητών
Με οργισμένο τρόπο ήρθε η αντίδραση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για την εισαγγελική έρευνα κατά μαθητών της Ιωνιδείου, αλλά και γονέων έπειτα από ανώνυμες καταγγελίες περί υποκίνησης καταλήψεων.
Ιωνίδειος Σχολή: Γονείς κατά Κεραμέως για εισαγγελική έρευνα εναντίον μαθητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
Δύο ήταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν κινήματα, αυτές του 1990 και του 1999 που έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αποφάσεις της Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες
Τιμωρητικά και παράνομα η υπουργός Παιδείας με απόφασή της αποκλείει τους μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από την τηλεκπαίδευση.
Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας