Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τον ηλεκτρονικό συνδικαλισμό προβάρει τώρα η κυβέρνηση!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τον ηλεκτρονικό συνδικαλισμό προβάρει τώρα η κυβέρνηση!

  • A-
  • A+
Φίλια και εχθρικά πυρά κατά κυβέρνησης και Κεραμέως που αποφάσισαν την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία ● Ενστάσεις ακόμα και για το αδιάβλητο της διαδικασίας ● Οταν η συμμετοχή και η συλλογικότητα αντικαθίστανται από το πάτημα ενός κουμπιού...

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην επιβολή των ηλεκτρονικών εκλογικών διαδικασιών στον χώρο της εκπαίδευσης, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ολη η εκπαιδευτική κοινότητα, συνδικαλιστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσκείμενων στη Ν.Δ., αλλά και πολιτικά κόμματα καταγγέλλουν την απόπειρα της κυβέρνησης να αλλοιώσει -ουσιαστικά- την εκλογική φύση των διαδικασιών αντιπροσώπευσης, να καταργήσει συλλογικές δράσεις και να υποβιβάσει τις εκλογικές αναμετρήσεις σε απλή ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης, αμφιβόλου μάλιστα αξιοπιστίας. Η αρχή που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνέχεια φοβίζει και προκαλεί ακόμη περισσότερο.

«Η εκλογή αντιπροσώπων των εργαζομένων σε δημόσιους θεσμούς αποτελεί μια συλλογική πολιτική πράξη Δημοκρατίας και δεν αποτελεί μια απλή τεχνική διαδικασία καταμέτρησης προτιμήσεων», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει πως «για να είναι η διαδικασία αντιπροσώπευσης αυθεντική και ουσιαστική προαπαιτούνται συνθήκες γενικά αποδεκτές, με πολιτικές και τεχνικές εγγυήσεις διασφάλισης της συμμετοχικής διαδικασίας, αναγκαίου συλλογικού διαλόγου και τελικά της επιλογής ψηφοδελτίου στην κάλπη».

Η γνωστή και χωρίς προσχήματα αυταρχική τακτική της κυβέρνησης έχει ήδη οδηγήσει σε διαταγές (Κεραμέως) όπως: «Εκλογές θα γίνουν, θα είναι Σάββατο 7 Νοέμβρη και θα είναι ηλεκτρονικές». Οι εκπαιδευτικές ενώσεις αντιδρούν έντονα, προειδοποιούν για απόσυρση των ψηφοδελτίων, καταγγέλλουν τις αντιδημοκρατικές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, ακόμα και τις τεχνικές αδυναμίες των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών που προκαλούν καταστρατήγηση βασικών χαρακτηριστικών των εκλογικών διαδικασιών, όπως τη μυστικότητα της ψήφου και την προστασία προσωπικών δεδομένων. Αφήνουν, δε, εκτεθειμένη την όλη διαδικασία στην απειλή της διαβλητότητας και εν τέλει της αναξιοπιστίας.

«Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας του συστήματος είναι δικαιολογημένη σε πολύ μεγάλο βαθμό και δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιδεοληπτική, οπισθοδρομική και στερεοτυπική αντίθεση. Αλλωστε, η πραγματικότητα και η εμπειρία από εκλογές όπου έχει χρησιμοποιηθεί το σύστημα αναδεικνύουν μια σειρά προβληματικών ζητημάτων» αναφέρει η ΔΑΚΕ πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που πρόσκειται στο κόμμα της Ν.Δ., προειδοποιώντας για τις τεχνικές αντοχές του συστήματος.

Πρόκειται για το πληροφοριακό σύστημα «Ζευς», μέσω του οποίου έγιναν οι ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων. Το πρώτο ζήτημα που πρέπει να διασφαλιστεί, τονίζει η ΔΑΚΕ, είναι ότι «το σύστημα θα “αντέξει” χωρίς καθυστερήσεις, αστοχίες και τεχνικά προβλήματα συνδεσιμότητας την καταχώριση της ψήφου καθενός από τους 185.000 εν δυνάμει ψηφοφόρους, για τρία διαφορετικά υπηρεσιακά συμβούλια με δεκάδες συνδυασμούς και χιλιάδες υποψηφίους σε λίγες μόνο ώρες».

Υπονόμευση

Το ακόμα σημαντικότερο, ωστόσο, που υποδεικνύεται απ’ όλες τις πλευρές, είναι ότι αυτή η απόφαση -που έχει πλέον την ισχύ της ψηφισμένης από τη Βουλή διάταξης- ανοίγει ακόμη περισσότερο τον δρόμο για την υπονόμευση θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων, δικαιωμάτων, κεκτημένων. Για τις νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις αποτελούν πρόκληση δικαιώματα και ελευθερίες όπως του συνέρχεσθαι, του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της συμμετοχής, της συλλογικής δράσης, της αντίδρασης. Σήμερα, δε, μοιάζουν πιο πολύ από ποτέ με πολιτικούς και κοινωνικούς κορονοϊούς. Απαιτούν ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις, ψηφοφορίες, διαδηλώσεις, κάθε είδους μαζικές διαμαρτυρίες. Μπρρρ…

Αναμένεται η 7η Νοέμβρη για να διαπιστωθεί η επίδραση από τα πρώτα ψεκάσματα της κυβέρνησης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει...
Μετά την προαναγγελία για τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης (το 10), η υπουργός Παιδείας «προειδοποιεί» και για όλες τις άλλες επεμβάσεις που σχεδιάζει για το σύστημα εισαγωγής και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει...
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η έρευνα είναι αγαθό της Παιδείας
Επιστημονικοί φορείς της εκπαίδευσης αντιδρούν στη μεταφορά της ΓΓΕΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης, κίνηση που «θα οδηγήσει αναπόφευκτα στον κατακερματισμό και βαθμιαία στη διάλυση του ερευνητικού-ακαδημαϊκού ιστού».
Η έρευνα είναι αγαθό της Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και μαζί της νέας υπουργού Παιδείας για την κατάργηση του ασύλου, την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Λιγότερη ύλη, άσυλο τέλος και προσλήψεις με... φειδώ
Κατάργηση ασύλου μαζί με ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ, διορισμοί 4.500 στην Ειδική Αγωγή, ενώ στο σύστημα πρόσβασης δεν θα αλλάξουν πολλά μόνον μείωση της ύλης είναι το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Λιγότερη ύλη, άσυλο τέλος και προσλήψεις με... φειδώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάλι, η παιδεία, μετά τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ. Με νέα δήλωσή του, χθες, ο υπουργός Παιδείας κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη για «ανησυχητική άγνοια...
Οι αλλαγές χρειάζονται κονδύλια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μια επιστολή και μια απάντηση
Ο κ. Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Ερευνας & Καινοτομίας, μας έστειλε επιστολή σχετικά με το χθεσινό μας ρεπορτάζ «240 εκατ. για την έρευνα» την οποία και δημοσιεύουμε.
Μια επιστολή και μια απάντηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας