Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η κυβέρνηση γράφει μαύρη ιστορία με το μάθημα της Ιστορίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κυβέρνηση γράφει μαύρη ιστορία με το μάθημα της Ιστορίας

  • A-
  • A+
Τα μέλη της επιτροπής διαμαρτύρονται καθώς ενώ εργάστηκαν επί σχεδόν δύο χρόνια, και αμισθί, για να εκπονήσουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ.) Ιστορίας, η Ν. Κεραμέως αποφάσισε να τα καταργήσει χωρίς καν προηγούμενη πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση. ● Κάνουν λόγο για πολιτική αυθαιρεσία, αντιπαιδαγωγική και αντιεπιστημονική παρέμβαση του υπουργείου.

Ρωτήθηκε η επιστημονική κοινότητα της χώρας, συμμετείχε η εκπαιδευτική κοινότητα και για πρώτη φορά έγινε διαβούλευση (!) για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία. Τι άλλο χρειάζεται η κυβέρνηση της Ν.Δ.; Ποια διαπιστευτήρια θεωρούνται εγκυρότερα για τον εκσυγχρονισμό της διδακτικής του μαθήματος της Ιστορίας; Και ποια είναι τα δικά της δημοκρατικά διαπιστευτήρια για να ακυρώνει με το έτσι θέλω και χωρίς ίχνος πολιτικής ορθότητας μια τόσο σημαντική και τόσο ευρεία προσπάθεια από το επιστημονικό κεφάλαιο της χώρας; Το νεοσυντηρητικό ιππικό προελαύνει με αγριότητες.

«Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και πολίτες αυτής της χώρας για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαχειρίζονται διαχρονικά το μάθημα της Ιστορίας» αναφέρουν σε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσαν, χθες, τα μέλη της επιτροπής που, επί σχεδόν δύο χρόνια και αμισθί, εκπόνησαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών (Π.Σ.) Ιστορίας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διαμαρτυρόμενοι προφανέστατα για την πολιτική αυθαιρεσία, την αντι-παιδαγωγική και αντι-επιστημονική παρέμβαση του υπουργείου να καταργήσει Π.Σ. χωρίς καν προηγούμενη πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση, τονίζουν: «Αγνοήθηκε το έργο της τελευταίας Επιτροπής και τα Π.Σ. της Ιστορίας που εκπονήσαμε και δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2019, καταργήθηκαν χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση. Η επαναφορά σε ισχύ των προγραμμάτων που είχαν εκπονηθεί το 2003, η ανάρτηση, παράλληλα, στον ιστότοπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Προγραμμάτων Σπουδών που είχαν συνταχθεί το 2015, δεδομένου μάλιστα ότι τα σχολικά εγχειρίδια που διδάσκονται δεν αντιστοιχούν σε αυτά, δημιουργούν σύγχυση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά, κυρίως, επιβεβαιώνουν την περιφρόνηση προς το μάθημα της Ιστορίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέλη της Επιτροπής με πρόεδρο τον καθηγητή Κοινωνικής Ιστορίας Πολυμέρη Βόγλη δεν είναι απλώς έγκριτοι και από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες στο ζήτημα. Είναι από τους εμπειρότερους καθώς έχουν συμμετάσχει και στο παρελθόν σε ανάλογα εγχειρήματα. Το λένε οι ίδιοι: «Επί σειρά ετών έχουμε μετάσχει σε επιτροπές που είχαν συστήσει υπουργοί διαφορετικών κυβερνήσεων (Διαμαντοπούλου, Μπαμπινιώτης, Φίλης, Γαβρόγλου) και εργαστήκαμε αμισθί με μοναδικό στόχο τον εκσυγχρονισμό της σχολικής Ιστορίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί επιτέλους με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και τα κεκτημένα της ακαδημαϊκής ιστορίας». Φευ, η υπουργός Παιδείας θεωρεί πιο ασφαλές για την καλλιέργεια της «εθνικής συνείδησης» να επαναφέρει τα αναχρονιστικά και κακογραμμένα βιβλία του 2002-2003. Είκοσι ετών βιβλία...

Η υπουργός Παιδείας δεν ορρωδεί. Με απροκάλυπτα πολιτικούς όρους διατάζει την απόσυρση των νέων Π.Σ., υποχρεώνει το ΙΕΠ να αυτοεξευτελιστεί με μια ανεκδιήγητη επιστημονικά και παιδαγωγικά ανακοίνωση και μετά η σιωπή της αλαζονείας. Τι είπε το ΙΕΠ; «Τα Προγράμματα Σπουδών της Ιστορίας του 2019 είχαν σημαντικά επιστημονικά και παιδαγωγικά προβλήματα και διακρίνονταν για την αποσπασματικότητά τους. Τα μειονεκτήματα αυτά προκάλεσαν την κριτική της επιστημονικής κοινότητας των ιστορικών και όχι μόνο». Δηλαδή, επικαλείται φαινόμενα τα οποία η επιτροπή κλήθηκε να θεραπεύσει και χωρίς να αιτιολογεί την απόφασή του.

Ετσι, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς πιλοτική εφαρμογή, χωρίς ίχνος επιστημονικής λογικής, σαν να πρόκειται για καραμέλες από το περίπτερο που θα μοιραστούν στα παιδιά. Ή μήπως τελικά, πρόκειται ακριβώς για καραμέλες που μασιούνται εύκολα χωρίς ιστορική παιδεία και εκπαίδευση; «Η Ιστορία δεν θα πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να διαμορφώνει την εθνική συνείδηση» είχε προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας.

«Επικαλείται το ΙΕΠ “σημαντικά επιστημονικά και παιδαγωγικά προβλήματα” καθώς και την “αποσπασματικότητα” των προγραμμάτων αυτών. Αποσιωπά όμως ότι οι έγκυροι ειδικοί επιστήμονες που πρωτοστάτησαν στην εκπόνησή τους, συνεργαζόμενοι με έμπειρους εκπαιδευτικούς της πράξης, είναι οι ίδιοι που διδάσκουν στα πανεπιστήμιά μας τόσο την επιστήμη της Ιστορίας όσο και τη διδακτική του μαθήματος» αναφέρουν, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους, ο πρώην πρόεδρος του ΙΕΠ Γεράσιμος Κουζέλης και ο πρώην αντιπρόεδρος Παύλος Χαραμής.

Για την ιστορία αναφέρουμε πως τα νέα προγράμματα σπουδών πρότειναν μεθοδολογία βασισμένη σε μια πιο χαλαρή από την ισχύουσα σπειροειδή ανάπτυξη και την ανάγνωση της ελληνικής Ιστορίας συνδεδεμένης με τον χωροχρόνο της σε κάθε περίοδο που αυτή εξετάζεται. Με εργαλεία από ταινίες, ντοκουμέντα, επίκαιρα, έως φωτογραφίες, μαρτυρίες ζώντων πρωταγωνιστών αλλά και συμμετοχή των παιδιών με διάφορες δραστηριότητες, όπως αναζήτηση αρχειακού υλικού ακόμα και από τους οικείους τους, αν είναι εφικτό. «Η Ιστορία είμαστε εμείς», έλεγαν τότε τα μέλη της επιτροπής. Μπα. Η Ιστορία είναι η κυβέρνηση - και η Ιστορία επαναλαμβάνεται.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Σκοταδισμός και ιδεοληψία πίσω από την κατάργηση των προγραμμάτων Ιστορίας»
Δήλωση για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να ακυρώσει τα προγράμματα Ιστορίας που εκπόνησε επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έκαναν οι Μάκης Κουζέλης και Παύλος Χαραμής, πρώην πρόεδρος...
«Σκοταδισμός και ιδεοληψία πίσω από την κατάργηση των προγραμμάτων Ιστορίας»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάθημα στην κ. Κεραμέως
Ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη αφήνει η Ενωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, ενός από τους κλάδους το αντικείμενο του οποίου αφαιρέθηκε από το ωρολόγιο πρόγραμμα σπουδών.
Μάθημα στην κ. Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συναντήθηκε με την ΟΙΕΛΕ ο Αλέξης Τσίπρας
«Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σ’ αυτό το νομοσχέδιο» δήλωσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Συναντήθηκε με την ΟΙΕΛΕ ο Αλέξης Τσίπρας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το τυχερό κομμάτι
Ποιό ήταν το τυχερό κομμάτι της πίτας στο υπουργείο Παιδείας; Το πρώτο. Ποιο ήταν το πρώτο; Αυτό που κόπηκε «για τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες» όπως είπε ο Κώστας Γαβρόγλου,...
Το τυχερό κομμάτι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η νύχτα της τροπολογίας για την Παιδεία στη Βουλή
Υστερα από πολύωρη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε, με τη συναίνεση των ΑΝ.ΕΛΛ., το σχέδιο νόμου για τις συνέργειες των ανώτατων ιδρυμάτων σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του...
Η νύχτα της τροπολογίας για την Παιδεία στη Βουλή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι διορισμοί φέρνουν κινητοποιήσεις
Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τους διορισμούς, στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί με κινητοποιήσεις όλη την εβδομάδα. Επιμένουν στην άρση της ισότιμης αναγνώρισης προϋπηρεσίας-ακαδημαϊκών προσόντων. Το υπουργείο...
Οι διορισμοί φέρνουν κινητοποιήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας