• Αθήνα
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 16.4°C / 20.9°C
    2 BF
    76%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 15.7°C / 19.6°C
    1 BF
    77%
  • Πάτρα
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 18.2°C / 20.0°C
    4 BF
    79%
  • Ιωάννινα
    Αραιές νεφώσεις
    14°C 10.9°C / 13.8°C
    1 BF
    91%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    14°C 13.9°C / 15.2°C
    0 BF
    88%
  • Βέροια
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 15.0°C / 17.0°C
    2 BF
    80%
  • Κοζάνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    11°C 11.4°C / 13.4°C
    1 BF
    100%
  • Αγρίνιο
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 18.5°C / 18.5°C
    2 BF
    86%
  • Ηράκλειο
    Ασθενείς βροχοπτώσεις
    18°C 18.0°C / 18.8°C
    2 BF
    93%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 17.3°C / 17.3°C
    2 BF
    80%
  • Ερμούπολη
    Αυξημένες νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 20.5°C
    3 BF
    82%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.9°C / 17.9°C
    4 BF
    80%
  • Κεφαλονιά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.6°C / 20.6°C
    2 BF
    75%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    13°C 12.9°C / 15.1°C
    0 BF
    100%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    18°C 18.4°C / 18.4°C
    1 BF
    84%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 17.8°C / 19.9°C
    1 BF
    86%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 15.8°C / 21.0°C
    2 BF
    88%
  • Καβάλα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 17.3°C / 17.3°C
    2 BF
    71%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    17°C 14.7°C / 17.8°C
    2 BF
    91%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 14.4°C
    1 BF
    90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σπάνε τις αλυσίδες, αλλά όχι το ηθικό των μαθητικών κινητοποιήσεων

  • A-
  • A+
Τιμωρητικές απουσίες μέχρι προσαγωγές και άσκηση σωματικής βίας. ● Απίστευτες καταγγελίες για απειλές ακόμα και με όπλα, την ώρα που δεκάδες τμήματα δεν λειτουργούν λόγω του κορονοϊού και των εκπαιδευτικών κενών.

Συνεχίζει αμείωτη η επίθεση στο μαθητικό κίνημα, που με μοναδικό όπλο τις καταλήψεις διεκδικεί ασφαλή λειτουργία των σχολείων, διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ποιοτική μόρφωση. Αστυνομικές δυνάμεις, γονείς, διευθυντές εκπαίδευσης και διευθυντές σχολικών μονάδων τραμπουκίζουν μικρά παιδιά και με τη βία επιχειρούν να σπάσουν τις καταλήψεις, που έχουν γιγαντωθεί.

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο με γονείς σκαρφαλωμένους στα κάγκελα σχολείων, να κλοτσούν παιδιά και με κόφτες να προσπαθούν να σπάσουν τις αλυσίδες που κρατούν κλειστές τις πύλες των υπό κατάληψη σχολείων. Σύλλογοι εκπαιδευτικών καταγγέλλουν διευθυντές εκπαίδευσης οι οποίοι καλούν τους καθηγητές να «πιέσουν» γονείς και μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ άλλοι στέλνουν έγγραφα στα σχολεία με τα οποία καλούν διευθυντές και συλλόγους διδασκόντων να τιμωρούν με απουσίες τους μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Βέβαια, η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών φτάνει στην πιο ακραία της μορφή όταν εμπλέκεται η αστυνομία και καταγράφονται προσαγωγές, ακόμη και άσκηση σωματικής βίας σε βάρος ανήλικων παιδιών. Χθες, αποκαλύφθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι μαθητές του 46ου Λυκείου Εξαρχείων που προσπάθησαν τα χαράματα της Δευτέρας να αναρτήσουν πανό κατάληψης στο σχολείο τους καταδιώχτηκαν από αστυνομικούς με πολιτικά και άντρες της ΟΠΚΕ στους γύρω δρόμους και με την απειλή όπλου προσήχθησαν τελικά στο Α.Τ. Εξαρχείων, όπου και παρέμειναν για δύο ώρες χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο της προσαγωγής τους και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι κηδεμόνες τους, ενώ, σύμφωνα με όσα καταγγέλλονται, ένας από αυτούς ξυλοκοπήθηκε.

Ανάλογο σκηνικό διαδραματίστηκε στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου την περασμένη Τρίτη. Με ανακοίνωσή της η Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την «αιφνίδια και αυθαίρετη εισβολή» αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, που οδήγησε στην προσαγωγή τεσσάρων ανήλικων προσφύγων μαθητών. «Η απαράδεκτη παρέμβαση της Αστυνομίας διατάραξε την ομαλή λειτουργία του σχολείου, εισβάλλοντας στον σχολικό χώρο, τραυματίζοντας τον ψυχισμό ανήλικων μαθητών που παρακολουθούσαν εμβρόντητοι ένα σκηνικό που δεν συνάδει με τη φύση και τον χαρακτήρα του σχολείου. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης στη δημιουργία κλίματος εχθρικού απέναντι στους πρόσφυγες, αντί της λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν» αναφέρει η τοπική ΕΛΜΕ σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ, χθες το πρωί, μαθητές της Θεσσαλονίκης έκαναν για ακόμη μία φορά πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ενώ παρόμοια διαμαρτυρία έγινε και στο Δημαρχείο Καλαμαριάς. Τα αιτήματα των μαθητών παραμένουν τα ίδια από την πρώτη ημέρα που άνοιξαν τα σχολεία: 15 μαθητές σε κάθε τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας άμεσα. Για τους ίδιους λόγους συνεχίζονται και οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη.

Κι ενώ δεκάδες τμήματα σχολείων δεν λειτουργούν λόγω κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, άλλα τόσα είναι και τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη για ζητήματα που, αντί να τα υποβαθμίζουν ή να τα γελοιοποιούν ορισμένοι, θα έπρεπε εδώ και καιρό να τα έχουν λύσει. Για παράδειγμα, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ριζωμάτων στη Βέροια διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν καθηγητή Φυσικής και έγραψαν σε πανό «Σε μια γωνιά του Αρη βρήκανε νερό κι έχουνε ένα μήνα που ψάχνουν φυσικό», ή οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ στη Θεσσαλονίκη που ζουν τη μαθητική τους ζωή εδώ και χρόνια σε κοντέινερ και κινητοποιούνται ζητώντας κτίριο για να κάνουν μάθημα με το σύνθημα «Τα χρόνια χωρίς κτίριο γίνανε οκτώ. Δήμαρχε, τα kibos θα αρθούν με το μετρό».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
Πυκνώνουν οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με τόσο μεγάλο πλήθος ανεμβολίαστων παιδιών θα εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων ● Στο κενό οι καθησυχαστικοί ισχυρισμοί...
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες
Τιμωρητικά και παράνομα η υπουργός Παιδείας με απόφασή της αποκλείει τους μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από την τηλεκπαίδευση.
Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δημιουργούν τμήματα με 27 μαθητές εν μέσω πανδημίας!
Μέχρι την περασμένη Παρασκευή λειτουργούσαν τρία τμήματα στην Α' Λυκείου στο 2ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, ενώ από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου λειτουργούν δύο τμήματα με 27 παιδιά σε κάθε τάξη.
Δημιουργούν τμήματα με 27 μαθητές εν μέσω πανδημίας!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάσκα και μόνο μάσκα στις τάξεις
Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το άνοιγμα των σχολείων ● Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μάσκα και μόνο μάσκα στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου τα μέτρα για τον κορονοϊό σε ΑΕΙ, σχολεία και φροντιστήρια
Η χρήση μάσκας από μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους κατά τη λειτουργία των δομών εκπαίδευσης είναι προαιρετική.
Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου τα μέτρα για τον κορονοϊό σε ΑΕΙ, σχολεία και φροντιστήρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με προαιρετική μάσκα στα σχολεία εν μέσω γρίπης και κορονοϊού
Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργείου η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών είναι προαιρετική, όπως επίσης και για τους οδηγούς και συνοδούς σχολικών λεωφορείων.
Με προαιρετική μάσκα στα σχολεία εν μέσω γρίπης και κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας