• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 25.8°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 23.8°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 17.0°C / 23.2°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 19.7°C
  0 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.5°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.8°C / 23.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  86%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 20.9°C / 21.2°C
  2 BF
  73%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 26.0°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  83%
TWITTER
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΚΕΔΕ αδειάζει την κυβέρνηση και προειδοποιεί για νέο φιάσκο με τις μάσκες

 • A-
 • A+
Στην επιτροπή αξιολόγησης των δειγμάτων συμμετείχε εκπρόσωπος του υπ. Υγείας και δεν αμφισβήτησε τις προδιαγραφές. Αντιθέτως, εμείς ενημερώσαμε και δεν εισακουστήκαμε.

Το σύνολο της ευθύνης για το φιάσκο με τις μάσκες-γίγας επιρρίπτει η ΚΕΔΕ στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας ταυτόχρονα με σαφήνεια το υπουργείο Υγείας και για το ενδεχόμενο νέου φιάσκου, στον απόηχο της καθυστέρησης αποστολής των νέων, διορθωμένων προδιαγραφών κατασκευής μασκών.

Με την κυβέρνηση να αποπειράται να γλιτώσει τον διασυρμό μετακυλίοντας τις ευθύνες της στην ΚΕΔΕ που πραγματοποίησε τον διαγωνισμό, το συλλογικό όργανο της Αυτοδιοίκησης την εκθέτει ανεπανόρθωτα, ενημερώνοντας ότι και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας είχε συμμετάσχει στην επιτροπή του διαγωνισμού, ενώ ήταν το ίδιο το υπουργείο Υγείας που κώφευσε στις επισημάνσεις της ΚΕΔΕ για το μέγεθος των μασκών.

«Δεν θα επιτρέψουμε τα παιδιά μας να γίνουν "μπαλάκι" στο κρυφτούλι ανευθυνο-υπεύθυνων γραφειοκρατών», είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της χθεσινής, οργισμένης ανακοίνωσης της ΚΕΔΕ. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά επί προεδρίας Δ. Παπαστεργίου που η ΚΕΔΕ σηκώνει τόσο ψηλά τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Και μάλιστα η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από επιστολή του κ. Παπαστεργίου προς τον υφυπουργό Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, που έχει χαρακτηριστικά εξωδίκου και συνυπογράφεται από τον νομικό σύμβουλο της ΚΕΔΕ, Π. Ζυγούρη.

Αφορμή για την αντίδραση της ΚΕΔΕ στάθηκαν δηλώσεις του κ. Κοντοζαμάνη για τις μάσκες-γίγας στην τακτική ενημέρωση της Τρίτης για την πορεία του κορονοϊού, με τον υφυπουργό να κάνει λόγο για «παρεξήγηση» με υπεύθυνη την «αρχή διενέργειας του διαγωνισμού», δηλαδή την ΚΕΔΕ. «Η θέση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», απάντησε η Ενωση των δημάρχων, ξεκαθαρίζοντας ότι:

■ Οι προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών καθορίστηκαν αποκλειστικά από τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, το υπουργείο Υγείας τις διαβίβασε στο υπουργείο Εσωτερικών και, «χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην ΚΕΔΕ».

■ Στην επιτροπή του διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψήφιων αναδόχων «συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με απόφαση του υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές».

■ Αντιθέτως, η ΚΕΔΕ ήταν αυτή που ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας για το μέγεθος των μασκών, «χωρίς να εισακουστεί».

Η παραγωγή των μασκών με τις λάθος προδιαγραφές έχει σταματήσει με εντολή της ΚΕΔΕ, η οποία αναμένει τις νέες προδιαγραφές από το υπουργείο Υγείας. Οι ορθές προδιαγραφές δεν είχαν σταλεί μέχρι χθες το απόγευμα, οπότε εκδόθηκε η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ και εστάλη η επιστολή στον υφυπουργό, με την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη διανομή των επόμενων παρτίδων μασκών σε εκπαιδευτικούς και καθηγητές να ανήκει ήδη στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση «μάσκες-γίγας» είναι σαφές ότι έχει πλήξει τις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση και έχει ενισχύσει περαιτέρω τη δυσπιστία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στα υπουργεία. Χαρακτηριστικές είναι και σχετικές αναφορές μελών της Ενωσης (ακόμα και από όσους πρόσκεινται πολιτικά στη Ν.Δ.) κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης: «Μας θεωρούν τα παιδιά για όλες τις δουλειές».

«Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις και γινόμαστε σάκος του μποξ». «Κάνουμε κριτική και μας πετάνε στα σκυλιά». Ολα αυτά, ενώ επίκεινται σημαντικές κυβερνητικές αποφάσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (μεταρρύθμιση αρμοδιοτήτων, κώδικας Αυτοδιοίκησης, εκλογικός νόμος) και ενισχύονται οι αυτοδιοικητικές φωνές που ζητούν από την ΚΕΔΕ να επανέλθει δυναμικά στις πάγιες διεκδικήσεις του θεσμού.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιτέλους, έφτασαν στην ΚΕΔΕ οι προδιαγραφές για τις νέες μαθητικές μάσκες
Σειρά από αστοχίες στη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας με την ΚΕΔΕ, για την παροχή μασκών στους μαθητές, ως μοναδικό όπλο στην προσπάθεια περιορισμού εξάπλωσης της πανδημίας στις σχολικές...
Επιτέλους, έφτασαν στην ΚΕΔΕ οι προδιαγραφές για τις νέες μαθητικές μάσκες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ράβε, ξήλωνε και μάσκα να σου λείπει
Νέο φιάσκο με τη διανομή των μασκών στα σχολεία, καθώς εντοπίστηκε νέο λάθος στις προδιαγραφές που έπρεπε να στείλει το υπουργείο Υγείας.
Ράβε, ξήλωνε και μάσκα να σου λείπει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θα πληρώσει το φιάσκο της μάσκας;
Η ευθύνη για το φιάσκο με τις μάσκες ανήκει πλήρως στην κυβέρνηση, η οποία επιπλέον πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες της για την καθαριότητα των σχολείων με επαρκείς προσλήψεις καθαριστριών και πόρους, πριν...
Ποιος θα πληρώσει το φιάσκο της μάσκας;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με τι πρωτόκολλα θα ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια μετά το Πάσχα
Μένουν οι μάσκες αλλά τα τεστ θα γίνονται μόνο σε περίπτωση επαφής με κρούσμα και με δαπάνη μαθητών και εκπαιδευτικών αν πρόκειται για επαφή εκτός εκπαιδευτικής μονάδας.
Με τι πρωτόκολλα θα ανοίξουν σχολεία και πανεπιστήμια μετά το Πάσχα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κλειστό λόγω βανδαλισμών το 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθηναίων στο Πολύγωνο
Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου θα επιστρέψουν στα θρανία οι 220 μαθητές του σχολείου μετά τις ζημιές από τον βανδαλισμό που υπέστη το εσωτερικό του κτιρίου.
Κλειστό λόγω βανδαλισμών το 102ο Δημοτικό Σχολείο Αθηναίων στο Πολύγωνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανεπαρκές πρόγραμμα ανέγερσης σχολείων
Το σχέδιο που παρουσίασε η παράταξη του Κ. Μπακογιάννη περιλαμβάνει μόνο έξι κτιριακές δομές στις οποίες θα στεγαστούν εννέα σχολεία ● Καλύπτει πολύ μικρό μέρος των αναγκών και μεταθέτει το χτίσιμο άλλων...
Ανεπαρκές πρόγραμμα ανέγερσης σχολείων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας