• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.6°C
  2 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 12.3°C
  1 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.2°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 6.7°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.5°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  92%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 10.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.7°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 14.2°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.5°C
  4 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.9°C
  1 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  93%

SMS που έλαβαν στα κινητά τους γονείς και μαθητές

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κουδούνι χτύπησε δύο εβδομάδες νωρίτερα σε ιδιωτικά

 • A-
 • A+
Μετά το μπαράζ εκδικητικών απολύσεων με θύματα εκατοντάδες εκπαιδευτικούς χάρη στο νομοσχέδιο Κεραμέως, οι σχολάρχες συνεχίζουν τις αυθαιρεσίες ξεκινώντας να παραδίδουν μαθήματα, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, πολύ πριν από την επίσημη έναρξη του σχολικού έτους, καταστρατηγώντας έτσι κάθε έννοια ισονομίας μεταξύ των μαθητών ● Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, ζητά την παραδειγματική τιμωρία όσων θεωρούν την ιδιωτική εκπαίδευση «κράτος εν κράτει».

Μετά την ψήφιση του νόμου-μποναμά στους σχολάρχες, αρκετοί από αυτούς αποφάσισαν να λειτουργήσουν τα εκπαιδευτήριά τους νωρίτερα από την επίσημη έναρξη των μαθημάτων στις 14 Σεπτεμβρίου, κατά τρόπο απολύτως παράνομο, καταστρατηγώντας κάθε έννοια ισονομίας.

Σε συνέχεια του μπαράζ εκδικητικών απολύσεων από δεκάδες ιδιωτικά σχολεία με θύματα εκατοντάδες εκπαιδευτικούς με συνδικαλιστική δράση ή πολύπειρους εργαζομένους που «κοστίζουν» πολύ στους εργοδότες, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) προχώρησε χθες σε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία σύμφωνα με την οποία ιδιωτικά σχολεία -ιδιοκτησίας ακόμη και μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων- έχουν ξεκινήσει να παραδίδουν μαθήματα, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά, πολύ πριν από την επίσημη έναρξη του σχολικού έτους.

Η κραυγαλέα αυτή παρανομία δίνει άδικο προβάδισμα στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων και ειδικά στα παιδιά της Γ’ Λυκείου, που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε μια τάξη όπου η κάθε μέρα μαθήματος είναι πολύτιμη. Βέβαια, η παράνομη αυτή ενέργεια ορισμένων ιδιοκτητών μπορεί να ερμηνευτεί και ως προσπάθεια «ισοφάρισης» των χαμένων ωρών της περιόδου αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, για τις οποίες πληρώθηκαν ετσιθελικά, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους γονείς.

«Η υπουργός Παιδείας με την ανοχή της στην παράνομη κατά δύο εβδομάδες πρόωρη λειτουργία ορισμένων ιδιωτικών σχολείων αποδεικνύει για ποιο λόγο είπε στη συνάντησή της με την ΟΙΕΛΕ τον Δεκέμβριο του 2019 ότι «για εμάς, για την κυβέρνηση, είναι άλλο πράγμα τα δημόσια και άλλο τα ιδιωτικά σχολεία».

Προφανώς θεωρούσε ότι η ίδια και το κόμμα της θα λειτουργήσουν σαν πλασιέ των ιδιωτικών σχολείων την ώρα που υποβαθμίζουν δραματικά τη δημόσια εκπαίδευση. Δίνεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να λειτουργούν σαν σουπερμάρκετ με υπηρεσίες φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών, αλλά και η δυνατότητα, όπως προκύπτει απ’ όσα συμβαίνουν, να ανοίγουν πολύ νωρίτερα από τα δημόσια.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα τεράστιο ντεζαβαντάζ στους μαθητές των δημόσιων σχολείων αναφορικά με την κάλυψη της ύλης αλλά και με την προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Κουρουτός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, που ζητά την παραδειγματική τιμωρία όσων θεωρούν την ιδιωτική εκπαίδευση «κράτος εν κράτει», ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές.

«Σταδιακά αποκαλύπτεται το σχέδιο Κεραμέως για τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτικών φτάνουν στην Ομοσπονδία μας για ιδιωτικά σχολεία που είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακά ξεκίνησαν ήδη τη λειτουργία τους εκμεταλλευόμενα την ανοχή -ή μήπως την κρυφή στήριξη;- της υπουργού Παιδείας, ώστε να δοθεί μήνυμα στην κοινωνία, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, πως το δημόσιο σχολείο αποδυναμώνεται και περνά στην ανυποληψία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΙΕΛΕ στη σχετική της ανακοίνωση.

Τα παραπάνω είναι απόρροια του πρόσφατα ψηφισθέντος νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, που απ’ ό,τι φαίνεται άνοιξε για τα καλά την όρεξη στους σχολάρχες. Ενός νομοθετήματος που έχει χαρακτηριστεί από την ΟΙΕΛΕ «μακράν το χειρότερο στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης», ενώ μέχρι και η ΔΑΚΕ Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, η φίλα προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία παράταξη, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «γίνεται εύκολα αντιληπτό από ποιους συντάχθηκε και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί» και να ζητήσει την απόσυρσή του.

Βέβαια το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η υπογραφή της Νίκης Κεραμέως θα συνοδεύει για πάντα έναν νόμο που επιτρέπει μεταξύ άλλων τις αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών, που ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, αφού το ωράριο παύει να υφίσταται ως έννοια, και μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε all-inclusive επιχειρήσεις προς όφελος των ιδιοκτητών. Μάλιστα, απέναντι στο απορρυθμισμένο αυτό τοπίο, το υπουργείο Παιδείας κρατάει παθητική στάση, αποποιούμενο πρακτικά τον εποπτικό του ρόλο, με την αρμόδια υπουργό να έχει κάνει σημαία της τη φράση «έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπού».

Πεδίον δόξης λαμπρόν λοιπόν! Απέναντι σε μια τόσο σοβαρή καταγγελία τρανταχτής παρανομίας, το υπουργείο Παιδείας οφείλει να αντιδράσει άμεσα και δεόντως, διαφορετικά θα επιβεβαιώσει αυτό που όλοι υποπτεύονται εδώ και καιρό, ότι δηλαδή κάνει πλάτες στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
Εναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με πολλά ερωτηματικά στη λειτουργία των πολυπληθών τμημάτων, αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Πρεμιέρα στα σχολεία με πρωτόκολλα αλλά όχι ουσιαστικά μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
Πυκνώνουν οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων με τόσο μεγάλο πλήθος ανεμβολίαστων παιδιών θα εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων ● Στο κενό οι καθησυχαστικοί ισχυρισμοί...
Πρώτο κουδούνι με ανησυχία και αγωνία από γονείς και επιστήμονες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εξαφάνιση της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία
Οι 1.915 οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών που ανακοινώθηκαν χάνονται σχεδόν όλες εξαιτίας της μείωσης των ωρών διδασκαλίας του αντικειμένου.
Η εξαφάνιση της Κοινωνιολογίας από τα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν άρση παράτασης του σχολικού έτους
Τα ειδικά σχολεία δεν διέκοψαν τη διά ζώσης λειτουργία τους στη διάρκεια του λοκντάουν και οι εκπρόσωποί τους ζητούν την άρση της απόφασης για παράταση του σχολικού έτους στις ΣΜΕΑΕ.
Ζητούν άρση παράτασης του σχολικού έτους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας