• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 18.2°C
  1 BF
  91%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.6°C
  1 BF
  93%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  1 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.1°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  5 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 15.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.4°C
  2 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.1°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.3°C
  4 BF
  85%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 12.5°C / 17.3°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.2°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 9.2°C
  1 BF
  91%

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα τεθεί αύριο το νομοσχέδιο για την Παιδεία από τους αρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι προτίθενται να τροποποιήσουν σημεία που προκαλούν διαφωνίες

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Βελτιώνουν το πολυνομοσχέδιο

 • A-
 • A+

Με την πρόθεση να προβεί σε βελτιωτικές αλλαγές σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου ξεκινά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αύριο Παρασκευή.

Το σύστημα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης και οι διατάξεις για τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία αποτελούν το πεδίο επανεξέτασης και κυρίως το πρώτο, για το οποίο ήδη ο αν. υπουργός Τάσος Κουράκης έχει προαναγγείλει ότι θα αποσύρει τη διάταξη για τη μη μοριοδότηση του μονοετούς μεταπτυχιακού ως προσόντος των υποψήφιων στελεχών.

Οι πιθανές αλλαγές

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν επίσης σκέψεις για διορθώσεις στην κλίμακα της εσωτερικής μοριοδότησης με την αναπροσαρμογή σε ορισμένα κριτήρια όπως της προϋπηρεσίας (η ισχυρή βαθμολόγηση της οποίας έναντι των τυπικών προσόντων προκάλεσε αντιδράσεις), ενώ μελετάται και τροποποίηση σε ό,τι αφορά το δικαίωμα της υποψηφιότητας σε δύο σχολεία.

Για την ακρίβεια, εξετάζεται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του αριθμού των σχολείων από δύο σε τρία και μάλιστα το τρίτο να αποτελεί ελεύθερη επιλογή.

Την ίδια στιγμή, παραμένει ασαφής η εικόνα για τις προτάσεις σχετικά με τα Πειραματικά και τα Πρότυπα, παρά το γεγονός ότι και γι’ αυτά υπήρξαν αντιδράσεις οι οποίες υπερβαίνουν τη γενική κριτική ότι ο βιαστικός και ασαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε Πειραματικά και Πρότυπα δικαιολογεί μόνον τον διαχωρισμό ως προς την επιλογή των μαθητών – που πρέπει να γίνει άμεσα.

Δεν λύνει τα προβλήματα ανισοτήτων και φυσιογνωμίας, αλλά δημιουργεί εκ νέου προβληματισμό για την αντίληψη περί αριστείας που έχει το υπουργείο.

Το σημαντικό είναι ότι έχουν καταγραφεί διαφωνίες και σε αρκετά σημεία των διατάξεων περί αναμόρφωσης και λειτουργίας των σχολείων αυτών, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το ζήτημα του καθεστώτος εισαγωγής τη φετινή χρονιά.

Μετά την επισήμανση του υπουργού ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια των Προτύπων να κάνουν ή όχι εξετάσεις, σχεδόν όλα υποστήριξαν ότι προτιμούν τις εξετάσεις, αν και εφόσον ενισχυθούν οικονομικά.

Το υπουργείο φάνηκε απρόθυμο, γεγονός που δημιούργησε όχι μόνο δυσφορία (με το επιχείρημα ότι πρόκειται για δημόσια σχολεία) αλλά και προβληματισμό για την εγκυρότητα των εξετάσεων όπου αυτές γίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στελέχη του υπουργείου έχουν αρχίσει να αναζητούν λύσεις, μεταξύ των οποίων και την κεντρική διεξαγωγή εξετάσεων για όλα τα Πρότυπα, με ευθύνη του υπουργείου.

Δύο βασικά σημεία που συγκεντρώνουν την κριτική είναι:

•Η σύνθεση των μαθητών που θα φοιτούν στα σχολεία. Η πρόβλεψη αναφέρεται σε «τυχαίο δείγμα», ενώ οι αντίθετες απόψεις υποστηρίζουν το «αντιπροσωπευτικό δείγμα» που διασφαλίζεται με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και οικονομικών κατηγοριών (λ.χ. με ποσόστωση για μειονεκτούσες οικογένειες).

•Ο τρόπος εισαγωγής, ο οποίος στην περίπτωση της κλήρωσης περνάει από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σ’ έναν μηχανισμό με τον οποίο αποκτά καθοριστικό ρόλο το σχολείο. Αναλαμβάνει τη διενέργεια το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με διευθυντή, Σύλλογο Διδασκόντων και Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και υπό την επίβλεψη της ΔΕΠΠΣ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τρία βήματα για τον εκδημοκρατισμό των σχολείων
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνεται και ένα νέο πλαίσιο επιλογής στελεχών στην εκπαίδευση, με σημαντικότερο μέτρο την εκλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων απευθείας από τον σύλλογο...
Τρία βήματα για τον εκδημοκρατισμό των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτες βοήθειες και μετά... τομές στη δημόσια Παιδεία
Για την επόμενη σχολική χρονιά παραπέμπονται οι «σοβαρές αλλαγές» από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αμεσα όμως ξεκινούν οι «διορθωτικές παρεμβάσεις» σε όλες τις βαθμίδες, σύμφωνα με τα όσα επιφυλάσσουν...
Πρώτες βοήθειες και μετά... τομές στη δημόσια Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με χαμόγελα άρχισαν χθες οι πανελλαδικές
Χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ήταν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, με τα οποία, χθες, έγινε η πρεμιέρα των πανελλαδικών. Με το ίδιο μάθημα ξεκινούν, σήμερα, τη δική τους...
Με χαμόγελα άρχισαν χθες οι πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με μικρές αλλαγές στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
Προς ψήφιση, προχωρά αύριο Τρίτη, το σχέδιο νόμου για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια την προηγούμενη Παρασκευή. Οι διορθώσεις αφορούν το σύστημα επιλογής...
Με μικρές αλλαγές στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θα στηριχτεί στους αναπληρωτές
Αμέσως μετά τις νομοθετικές παρεμβάσεις στην Παιδεία, ο αν. υπουργός Τάσος Κουράκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις αλλαγές και τις δυσκολίες της επόμενης χρονιά, τις ρυθμίσεις για την αξιολόγηση και το εξεταστικό...
Η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θα στηριχτεί στους αναπληρωτές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας