Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αγιασμός με εμπόδια, όποτε κι αν γίνει
EUROKINISSI/ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αγιασμός με εμπόδια, όποτε κι αν γίνει

  • A-
  • A+
Η υπουργός Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, καθώς φαίνεται, την 14η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, χωρίς ωστόσο να έχει καταρτίσει ακόμα σοβαρό σχέδιο για την ασφαλή εκκίνηση. ● Με τις μάσκες επικρατεί απόλυτο χάος: «Δεν υπάρχουν αρκετές μάσκες αυτή τη στιγμή στην αγορά», προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου. ● Αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν εκπαιδευτικοί και γονείς για περισσότερες αίθουσες και προσωπικό.

Σήμερα ανακοινώνει το υπουργείο Παιδείας την ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων, που παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του προηγούμενου διαστήματος φαίνεται ότι μετατίθεται μία εβδομάδα μετά το αρχικό πλάνο, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό συντείνουν τόσο οι απόψεις των ειδικών όσο και η ίδια η πραγματικότητα που λέει ότι τα σχολεία δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί, μέχρι στιγμής, η τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων που ορίζει η πανδημία.

Μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της υπουργού Παιδείας με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής των λοιμωξιολόγων, σήμερα το απόγευμα, η Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών της χώρας, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει από κοινού με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με τον Αύγουστο να σπάει όλα τα αρνητικά ρεκόρ της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, έχοντας καταγράψει έξι στις δέκα διαγνώσεις, οι ειδικοί ζήτησαν να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια για την κοινωνία. Ειδικότερα απαιτείται χρόνος να φανεί τι θα κάνουν οι τελευταίοι εκδρομείς που επιστρέφουν αυτές τις μέρες αλλά και χρόνος για να προετοιμαστεί το υπουργείο Παιδείας να ανοίξει τα σχολεία της χώρας με ασφάλεια. Η 14η Σεπτεμβρίου είναι η δική τους εισήγηση, καθώς «χρειαζόμαστε αυτό το πρώτο διάστημα του Σεπτεμβρίου προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι η επιδημιολογία το επιτρέπει», λένε οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στην «Εφ.Συν.».

Τα παραπάνω βρίσκουν σύμφωνους και τους παιδιάτρους της επιτροπής, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την εκκίνηση των σχολείων «μεγάλη πρόκληση της πανδημίας», αφού εν μέσω δεύτερου κύματος πρέπει να εξασφαλιστούν από το αρμόδιο υπουργείο εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στους μαθητές να γυρίσουν στα θρανία.

Μεταξύ αυτών είναι: ωρολόγια ημερήσια προγράμματα με διαφορετική ώρα άφιξης των μαθητών, διαλείμματα για κάθε τάξη ξεχωριστά, ασφαλής λειτουργία των κυλικείων με συγκεκριμένα προϊόντα (συσκευασμένα κατά προτίμηση), εξασφάλιση κατάλληλων υποδομών, δηλαδή τάξεις με ειδική διάταξη των θρανίων και συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους αλλά και μεταξύ των μαθητών, τουαλέτες που λειτουργούν με τρεχούμενο νερό και σαπούνι και φυσικά απαραίτητες προμήθειες σε αντισηπτικά και μάσκες.

Ως προς αυτό το τελευταίο, παρατηρείται το απόλυτο χάος, αφού πριν από μία εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών ανέθεσε στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας τη διεξαγωγή διαγωνισμού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για τη διανομή πάνινων μασκών στους 332 δήμους και στη συνέχεια σε όλα τα σχολεία της χώρας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, μόλις χθες, η κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τη δωρεάν διανομή μασκών και στους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων, διαδικασία που θα γίνει πάλι μέσω δήμων!

Οι δήμαρχοι είναι ανάστατοι, υποστηρίζοντας ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αγοράσουν και να παραδώσουν τις μάσκες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και αυτό λόγω της έλλειψης προμηθευτών του προϊόντος. «Η διαδικασία έτρεξε οριακά. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμες μάσκες στην αγορά που να καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων, ούτε και οι υπάρχουσες βιομηχανίες είναι έτοιμες να παραδώσουν τόσο μεγάλο αριθμό μασκών τόσο σύντομα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δ. Παπαστεργίου.

Επιπλέον των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, προβλήματα έχουν προκύψει και με τις προδιαγραφές των διαστάσεων των μασκών για τα μικρά παιδιά, αφού οι περισσότερες βιομηχανίες κατασκευάζουν μάσκες για ενήλικες, ενώ δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τη διαδικασία ελέγχων που υπολογίζεται ότι διαρκεί περίπου τριάντα ημέρες για κάθε φάκελο προμηθευτή. Ολα αυτά συντείνουν στην άποψη ότι δύσκολα θα είναι οι μάσκες στην ώρα τους στα σχολεία.

Σε δύο φάσεις

Πάντως, σε πρώτη φάση, σήμερα, επιστρέφουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους, σε κλίμα πλήρους αβεβαιότητας, με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Θεόδωρο Τσούχλο να προτείνει το άνοιγμα των σχολείων σε δύο φάσεις (σε πρώτη φάση να λειτουργήσουν τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και στη συνέχεια τα Γυμνάσια και τα Λύκεια), να επιμένει στην παράλληλη αναζήτηση νέων σχολικών αιθουσών, μέτρο που προλαμβάνει τον συνωστισμό, και φυσικά να ζητά τις απαραίτητες προσλήψεις μεγάλου αριθμού αναπληρωτών για την κάλυψη των αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών της περιόδου.

«Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες δεν ασκούν μια στείρα αντιπολίτευση, ούτε λαϊκίζουν», τονίζει ο Θ. Τσούχλος, προσθέτοντας: «Θεωρούμε αυταπόδεικτη την αποδοχή των μέτρων που έχουμε προτείνει».

Ωστόσο, το βασικό αίτημα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών αλλά και των γονέων για συγκρότηση μικρότερων τμημάτων -αίτημα το οποίο είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν με κινητοποιήσεις- έχει απορριφθεί από το υπουργείο Παιδείας, με το επιχείρημα ότι δεν ακολουθεί τις συστάσεις των ειδικών. Εξ ου και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Χριστόφορος Βερναρδάκης, Ανδρέας Ξανθός και Νίκος Φίλης) ζήτησαν χθες να τους κατατεθούν οι επιστημονικές εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση για τα ζητήματα ασφαλούς επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών αλλά και τα πρακτικά από τις αντίστοιχες συνεδριάσεις.

Πρώτο κουδούνι σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα λειτουργίας των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) να ζητεί μεταξύ άλλων ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας, προληπτικό τεστ σε όλους τους εργαζομένους, πρόσληψη του αναγκαίου παιδαγωγικού προσωπικού προκειμένου να μειωθεί η αναλογία παιδιών-παιδαγωγών και επαρκή χρηματοδότηση των δήμων για την άμεση κάλυψη των έκτακτων αναγκών τους, όπως προσλήψεις προσωπικού, προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής, πρόσθετου αναγκαίου εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας των εργαζομένων και των παιδιών.

«Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ειδικά για την ευαίσθητη προσχολική ηλικία απαιτεί ειδικό και αξιόπιστο σχεδιασμό και όχι περιστασιακούς πειραματισμούς. Καλούνται προσωπικό, γονείς και παιδιά να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά, πειραματιζόμενοι για την εξέλιξη των γεγονότων που πιθανότατα θα συμβούν. Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα, έστω και την τελευταία στιγμή, να αντιμετωπίσει την ευαίσθητη αυτή ηλικία με τη δέουσα προσοχή, με άμεσα και ουσιαστικά μέτρα που θα άρουν τις ανησυχίες εργαζομένων και γονιών», αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε σχετική ανακοίνωση.

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την έστειλε... αδιάβαστη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες μαθητές διεκδικώντας τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας.
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την έστειλε... αδιάβαστη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μάσκα και μόνο μάσκα στις τάξεις
Τι προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε για το άνοιγμα των σχολείων ● Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Μάσκα και μόνο μάσκα στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βαβέλ με το άνοιγμα των σχολείων
Υστερα από μέρες παλινωδιών και συγκεχυμένων πληροφοριών το υπ. Παιδείας ανακοινώνει σήμερα τους όρους έναρξης της εκπαιδευτικής χρονιάς και τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων.
Βαβέλ με το άνοιγμα των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για τις αλλαγές στα προγράμματα
Η ΟΛΜΕ και οι επιστημονικές ενώσεις διαμαρτύρονται έντονα για την κατάργηση μαθημάτων που πλήττει και την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις εργασιακές τους σχέσεις.
Αντιδράσεις για τις αλλαγές στα προγράμματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με κάμερες η επιστροφή στα θρανία
H κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας, εφαρμόζοντας το μέτρο της καταγραφής και μετάδοσης του μαθήματος με ηλεκτρονικά μέσα.
Με κάμερες η επιστροφή στα θρανία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενας μαθητής ανά 7 τ.μ. ή επτά νομά σ’ ένα δωμά;
Η οδηγία ασφαλείας του ΕΟΔΥ αντικαταστάθηκε από τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για απόσταση 1,5 μ. ανάμεσα στους μαθητές εντείνοντας τη γενική ανησυχία
Ενας μαθητής ανά 7 τ.μ. ή επτά νομά σ’ ένα δωμά;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας