Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 12.2°C
  2 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  77%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.3°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 6.0°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 2.8°C / 14.0°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.6°C
  1 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.0°C
  1 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 12.2°C
  2 BF
  66%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 8.9°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  75%
Κόβουν άδειες ανατροφής τέκνων σε νεοδιόριστους

Είδαν κι έπαθαν να διοριστούν επιτέλους, οργώνοντας ως αναπληρωτές την επαρχία και τώρα το υπουργείο Παιδείας τούς τιμωρεί

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κόβουν άδειες ανατροφής τέκνων σε νεοδιόριστους

 • A-
 • A+
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας στερεί ή περιορίζει δραστικά το κατοχυρωμένο δικαίωμα σε μερίδα εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής. ● Οι νομικοί σύμβουλοι της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ επισημαίνουν πως πρόκειται για άνιση αντιμετώπιση και διάκριση σε βάρος των συγκεκριμένων υπαλλήλων και ζητούν την άμεση ανάκλησή της. ● Η εγκύκλιος μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, εκατοντάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής στερούνται το εδώ και δεκαετίες κατοχυρωμένο δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου.

Από το 2007, με τον νόμο 3528 που κύρωνε τον υπαλληλικό κώδικα, αλλά και με τον πιο πρόσφατο 4674/2020, όσοι υπάλληλοι -επομένως και οι εκπαιδευτικοί- είναι γονείς μικρών παιδιών έως 2 ετών δικαιούνται μειωμένο ωράριο, διαφορετικά μπορούν να πάρουν συνεχόμενη άδεια εννέα μηνών, την οποία έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσουν μέχρι το παιδί να συμπληρώσει την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Ωστόσο, το υπουργείο Παιδείας με πρόσφατη εγκύκλιο σχετικά με τη χορήγηση άδειας ανατροφής σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ/ΕΒΠ), επικαλούμενο μάλιστα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (64/2008), καταλήγει σε δύο «μοντέλα» σύμφωνα με τα οποία είτε μειώνεται κατά πολύ η διάρκεια της άδειας ανατροφής τέκνου ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, την ημερομηνία διορισμού του γονιού (και πάντα εφόσον το παιδί είναι κάτω των δύο ετών) είτε αφαιρείται πλήρως το δικαίωμα άδειας σε όσους νεοδιόριστους έχουν παιδί άνω των δύο ετών.

Η Σ.Δ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας) είναι μία από τους εκπαιδευτικούς που προσλήφθηκαν μόνιμα στις 21 Αυγούστου, ύστερα από δεκαετίες που υπηρέτησε τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής ως αναπληρώτρια. Σήμερα βλέπει το κατοχυρωμένο δικαίωμά της ως μητέρα μικρού παιδιού για άδεια ανατροφής τέκνου να περικόπτεται εντελώς αυθαίρετα.

«Από τους "τυχερούς"»

«Την ημέρα της πρόσληψής μου, το παιδί μου ήταν 17 μηνών. Σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου, αυτό σημαίνει ότι έχω δικαίωμα άδειας ανατροφής τέκνου διάρκειας μόλις τριών μηνών, ενώ κανονικά δικαιούμαι ολόκληρη την άδεια γιατί ως αναπληρώτρια δεν έχω κάνει χρήση ούτε μειωμένου ωραρίου ούτε της άδειας ανατροφής τέκνου διάρκειας 3,5 μηνών που δικαιούνται οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

»Και εγώ θα μπορούσε κανείς να πει ότι είμαι από τους "τυχερούς", αφού υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοι των οποίων τα παιδάκια είναι άνω των δύο ετών και οι οποίοι στερούνται πλήρως το δικαίωμά τους για άδεια», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» η Σ.Δ. και προσθέτει: «Επί τόσα χρόνια καλύπταμε πάγιες ανάγκες στα σχολεία, οργώνοντας ολόκληρη τη χώρα, και όταν τελικά έρχεται η ώρα του διορισμού, μας διαχωρίζουν με έναν τόσο άδικο και ακατανόητο τρόπο. Είναι λες και μας τιμωρούν που διοριστήκαμε! Δεν μπορώ να το εξηγήσω διαφορετικά».

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας ελέγχεται για άνιση αντιμετώπιση και διάκριση σε βάρος μερίδας εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν την απόσυρσή της και την παροχή σε όλους τους νεοδιόριστους ακέραιου του δικαιώματος στην πλήρη εννεάμηνη άδεια ανατροφής. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και η ΑΔΕΔΥ, με σχετικές γνωμοδοτήσεις των νομικών τους συμβούλων, υποστηρίζουν τα παραπάνω αιτήματα.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι γνωμοδοτήσεις

«Οι νεοδιόριστοι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τέκνο που δεν έχει συμπληρώσει το 4ο έτος της ηλικίας του δικαιούνται είτε να εργάζονται με μειωμένο ωράριο (δύο ώρες ημερησίως, εφόσον έχουν τέκνο ηλικίας έως 2 ετών, και κατά μία ώρα, εφόσον έχουν τέκνο ηλικίας από 2 έως 4 ετών) είτε να λάβουν πλήρη, συνεχόμενη εννεάμηνη άδεια μετ’ αποδοχών», αναφέρει η γνωμοδότηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργείου μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς με προσφυγή στο ΣτΕ.

Ομοίως και η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ αναφέρει ότι η επίμαχη εγκύκλιος «δεν βρίσκει έρεισμα στον νόμο και επιβάλλεται η άμεση ανάκλησή της, άλλως η δικαστική προσβολή της από την Ομοσπονδία για την αποφυγή οικονομικής επιβάρυνσης των ενδιαφερομένων και η χορήγηση της εννεάμηνης άδειας χωρίς καμία μείωση ή περιορισμό».

Στο πλευρό των νεοδιόριστων και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, που ζητά να δοθεί η εννεάμηνη άδεια ανατροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους έχουν παιδιά έως 4 ετών, είτε πρόκειται για μόνιμους είτε για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. «Αποδεικνύεται πως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας βάζουν κόφτη στα δικαιώματα των συναδέλφων, στερώντας από πολλούς νεοδιοριζόμενους στην Ειδική Αγωγή το δικαίωμα στην άδεια ανατροφής.

Κυβερνητική αναλγησία

»Αφού οι συνάδελφοι δούλεψαν σχεδόν 20 χρόνια ως αναπληρωτές, με κουτσουρεμένα δικαιώματα στις άδειες, αφού για να γεννήσουν το παιδί τους πολλές αναγκάζονταν να παραιτηθούν επειδή δεν δικαιούνταν άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, αφού πολλές άφηναν τα μικρά παιδιά τους σε παππούδες για να πάνε στις εσχατιές της χώρας γιατί θα αποκλείονταν από τους πίνακες ή θα έχαναν προϋπηρεσία, έρχονται αντιμέτωπες με την αναλγησία της κυβέρνησης. Αντί να βοηθήσει τους νέους γονείς με τις άδειες ανατροφής των παιδιών, δημιουργεί νέους αποκλεισμούς. Η μητρότητα και η προστασία της είναι αναφαίρετο δικαίωμα και είναι πραγματικά τραγικό να περικόπτονται δικαιώματα που αφορούν την ανατροφή τέκνων», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Καμία πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς ΑμεΑ
Το σύστημα διορισμών σε συνδυασμό με την τιμωρητική διάταξη 58 στο πρόσφατα κατατεθειμένο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας αφήνουν πρακτικά εκτός τους υποψηφίους με αναπηρία.
Καμία πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς ΑμεΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στην αρένα της Εκπαίδευσης για μια μόνιμη θέση
Αρχισαν οι «παρενέργειες» του νόμου Γαβρόγλου. Για εμπόριο ελπίδας και κυνήγι προσόντων κάνουν λόγο οι χιλιάδες υποψήφιοι που τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες του ΑΣΕΠ.
Στην αρένα της Εκπαίδευσης για μια μόνιμη θέση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κινητοποιήσεις με τον... αγιασμό
Η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας για το ζήτημα των τμημάτων που χαρακτηρίζονται ολιγομελή, ενώ οι αναπληρωτές διεκδικούν μόνιμους και μαζικούς διορισμούς...
Κινητοποιήσεις με τον... αγιασμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιδρύονται δομές Ειδικής Αγωγής
​Την ίδρυση μερικών εκατοντάδων δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε ολόκληρη την περιφέρεια της χώρας ανακοίνωσε, χθες, το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία...
Ιδρύονται δομές Ειδικής Αγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς ως… απεργοσπάστες
Οργή μετά την απόφαση Κεραμέως για αναπλήρωση των χαμένων ωρών σε κάθε γιορτή και σχόλη και επιβολή της τηλεκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία
Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους εκπαιδευτικούς ως… απεργοσπάστες
Υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΛΜΕ: Οχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Tο υπουργείο Παιδείας προχώρησε αιφνιδιαστικά στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή σχετικά με τις διαδικασίες και τις εκλογές των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων του εκπαιδευτικού προσωπικού.
ΟΛΜΕ: Οχι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας