• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.2°C / 6.3°C
  0 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 3.0°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 9.0°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.1°C / -6.1°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -1.0°C / 2.3°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -4.6°C / -3.7°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 7.4°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.0°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -5.1°C / 2.9°C
  2 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.2°C / 7.4°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -5.1°C / -1.8°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.5°C / -2.5°C
  1 BF
  68%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C -0.2°C / 6.0°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 6.6°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C -2.7°C / 3.8°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.3°C / 4.4°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  2 BF
  54%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαβέλ με το άνοιγμα των σχολείων

 • A-
 • A+
Υστερα από μέρες παλινωδιών και συγκεχυμένων πληροφοριών το υπ. Παιδείας ανακοινώνει σήμερα τους όρους έναρξης της εκπαιδευτικής χρονιάς και τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων. ● Αντιδράσεις ΟΛΜΕ και Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για τους 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα.

Μετά το φιάσκο του τουρισμού σειρά παίρνει τώρα το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των σχολείων. Τις παλινωδίες με τη δωρεάν χορήγηση μάσκας στους μαθητές ακολούθησαν οι συγκεχυμένες πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία εκκίνησης της νέας σχολικής χρονιάς και οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους όρους έναρξης της σχολικής χρονιάς και τις συνθήκες λειτουργίας των σχολείων, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει το αναλυτικό σχέδιο εκκίνησης του νέου έτους. Μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων έχει αποφασιστεί η εκ περιτροπής πραγματοποίηση διαλείμματος, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα δικαιολογημένων απουσιών για μαθητές που νοσούν ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή συγγενικό τους πρόσωπο, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις 9.500 εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολικών μονάδων, ενώ έχει αποφασιστεί και η καθολική χρήση μάσκας από τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ως προς αυτό το τελευταίο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η γενική γραμματέας του υπουργείου Αναστασία Γκίκα δήλωναν προ ημερών ότι «δεν τίθεται θέμα δωρεάν μάσκας» καθώς πρόκειται «για προσωπικό εργαλείο», προτάσσοντας για μία ακόμη φορά την «ατομική ευθύνη», με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο να τις διαψεύδει λέγοντας ότι υπάρχει πρόβλεψη για κάλυψη όλων των μαθητών με μάσκες, ανακοινώνοντας μάλιστα ειδική έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους τους δήμους. Βέβαια, και αυτός ακόμη σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη τα μάζεψε. «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ζήσουμε με μάσκες πολλούς μήνες. Πρακτικά, δεν ήταν δυνατόν να δίνουμε κάθε μέρα μάσκα, γι’ αυτό επιλέχθηκαν πάνινες επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες που θα δοθούν δωρεάν μέσω της Ενωσης Δήμων», σημείωσε και ανακοίνωσε ότι οι μαθητές θα εφοδιαστούν κατ’ αρχάς με δύο πάνινες μάσκες.

Κίνδυνοι διασποράς

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσης η απόφαση να λειτουργήσουν τα τμήματα σε πλήρη σύνθεση (25 μαθητές ανά τμήμα), όπου καθίσταται πρακτικά αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας και καταργείται στην πράξη η αποφυγή συνωστισμού, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η πιθανότητα διασποράς του ιού.

«Επισημάναμε ότι με 25 και πλέον μαθητές ανά αίθουσα θα είναι αδύνατον να τηρηθούν αποστάσεις ειδικά σε μικρές αίθουσες 25 έως 30 τετραγωνικών μέτρων. Επιμείναμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον μη χωρισμό των τμημάτων και την εκ περιτροπής διδασκαλία τόσο για την υγεία των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι μάλιστα έχουν υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Η υπουργός απάντησε ότι αυτή είναι η τάση στην Ε.Ε.», αναφέρει ενδεικτικά ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, ενώ η ΔΟΕ ζητά συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα. «Η προάσπιση της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να επαφίεται στην ατομική ευθύνη, αλλά αποτελεί υποχρέωση του κράτους να ενημερώσει επίσημα για όλα τα μέσα που απαιτούνται και να τα διασφαλίσει ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή», αναφέρει η Διδασκαλική Ομοσπονδία, με την ΟΙΕΛΕ να τονίζει την ανάγκη ύπαρξης ενός σαφούς εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου «που δεν θα αναφέρεται μόνο στον τρόπο λειτουργίας της σχολικής μονάδας, αλλά θα λαμβάνει υπόψη ότι η εκπαιδευτική κοινότητα αριθμεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και ότι η δυνατότητα μετάδοσης του ιού από τις εκπαιδευτικές δομές στην κοινωνία δεν πρέπει να υποτιμηθεί».

Εκπαιδευτικοί φορείς και ενώσεις γονέων καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου, στο υπουργείο Εσωτερικών στις 10.30 το πρωί, ενώ για αύριο έχει προγραμματιστεί νέα κινητοποίηση με βασικό αίτημα τη συγκρότηση μικρότερων και ασφαλέστερων τμημάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες
Τιμωρητικά και παράνομα η υπουργός Παιδείας με απόφασή της αποκλείει τους μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις από την τηλεκπαίδευση.
Χειρότερα και από ισοβίτες αντιμετωπίζει η Κεραμέως τους καταληψίες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σχολεία άνοιξε-κλείσε και μαθητές-σάκοι του μποξ
Μετά τη μείωση των αυτοδιαγνωστικών τεστ αποφασίστηκε να μειωθούν και οι μέρες που παραμένει κλειστό το σχολείο ή το τμήμα όπου εντοπίζεται θετικό κρούσμα.
Σχολεία άνοιξε-κλείσε και μαθητές-σάκοι του μποξ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κραυγή αγωνίας από τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής
Εντονη ανησυχία από τους εργαζόμενους στον τομέα της Ειδικής Αγωγής λόγω των ελλιπών μέτρων της πανδημίας για τα σχολεία που βρίσκονται σε «κόκκινες» περιοχές και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Κραυγή αγωνίας από τα σχολεία της Ειδικής Αγωγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας