• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 15.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  46%

Στιγμιότυπο από πρόσφατη διαμαρτυρία της ΟΙΕΛΕ στο υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών. Φωτογραφία αρχείου

EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνθήκες γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση

 • A-
 • A+
Μηνιαία αμοιβή 580 ευρώ για 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και απόλυση την άνοιξη προτείνουν οι σχολάρχες στους εκπαιδευτικούς με βάση τον νόμο Κεραμέως ● Επιστολή-σοκ από νηπιαγωγό στην ΟΙΕΛΕ ● Η ομοσπονδία δηλώνει ότι θα ανατρέψει τον νόμο στην πράξη, αλλά και στα δικαστήρια.

Αρχισαν τα όργανα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από την έκδοση του νόμου-δώρο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και ξεκίνησε η επιβολή των νέων συνθηκών εργασίας με περικοπές μισθών και αύξηση (υποχρεωτικού) ωραρίου. Σύμφωνα με καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, νηπιαγωγός πήγε για συνέντευξη σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο και «ενημερώθηκε» για τις αλλαγές στις συμβάσεις, εν ολίγοις, δηλαδή, ότι μισθοί-ωράριο δεν έχουν καμία σχέση πλέον με των συναδέλφων στα δημόσια σχολεία.

Η επιστολή που έστειλε νηπιαγωγός στην ΟΙΕΛΕ είναι σοκαριστικά ενδεικτική για τη νέα πραγματικότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικά για τις νέες συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών: «Καλημέρα σας! Είμαι νηπιαγωγός και σήμερα είχα συνέντευξη σε νηπιαγωγείο στα νότια προάστια για θέση σε τμήμα νηπίων με διοριστήριο. Το πρώτο πράγμα που μου είπαν είναι ότι έχει αλλάξει ο νόμος, οι συμβάσεις είναι οι συλλογικές συμβάσεις του υπουργείου Εργασίας και ότι:

1) Ο μισθός δεν είναι ο ίδιος με τους συναδέλφους του Δημόσιου αλλά είναι 580 € και εκείνοι προσφέρθηκαν να δίνουν 700 € γιατί ήθελαν να είναι ευχαριστημένο το προσωπικό τους (!)
2) Το ωράριο είναι πλέον 40 ώρες/εβδομάδα, δηλαδή 8 ώρες/ημέρα
3) Κάθε καλοκαίρι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να απολύει τον εκπαιδευτικό και να τον προσλαμβάνει κάθε Σεπτέμβρη.
Ισχύουν όλα αυτά; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων».

Η ίδια η εκπαιδευτικός αδυνατεί να πιστέψει τις δραματικές αλλαγές στον κλάδο και ζητάει επιβεβαίωση από την Ομοσπονδία. Και πώς να πιστέψει; Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο μισθός εκπαιδευτικού γίνεται υπόθεση του επιχειρηματία και το ωράριο εκτοξεύεται ανάλογα με τις (αχόρταγες συνήθως) ανάγκες της επιχείρησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών είναι για τους πρωτοδιόριστους 23-24 ώρες την εβδομάδα ενώ το μάξιμουμ παραμονής στο σχολείο είναι 30 ώρες την εβδομάδα. Στη συγκεκριμένη νηπιαγωγό από τη συνέντευξη πρόσληψης κιόλας ανακοινώθηκε η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία.

«Αθλιότητες»

Η ΟΙΕΛΕ δημοσίευσε αμέσως την επιστολή και, όπως ανακοίνωσε, θα συνεχίσει να αποκαλύπτει «τις αγριότητες που ήδη ξεκίνησαν στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Επειδή η κ. Κεραμέως δεν έχει καμιά πρόθεση να επιτηρήσει τη νομιμότητα, αλλά αντιθέτως έχει κλείσει το μάτι στους εργοδότες για να κάνουν αυτές τις αθλιότητες, τέτοια φαινόμενα ακραίων παρανομιών θα επιχειρηθεί να γίνουν καθημερινότητα στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε. Η ΟΙΕΛΕ και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα ανατρέψουν το τερατούργημα αυτό στα δικαστήρια, στην Ε.Ε., μέσα στα σχολεία.Καλούμε κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό, κάθε πολίτη να αποστέλλει καταγγελίες στην Ομοσπονδία. Η αποκάλυψη των αγριοτήτων που ήδη ξεκίνησαν στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης βοηθάει την αποστολή μας και θα κάνει το εργοδοτικό αυτό έκτρωμα ακόμη πιο γρήγορα παρελθόν».

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΟΙΕΛΕ ήδη έχει προαναγγείλει μαζικές κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη και παράλληλα προσφυγές σε όλα τα αρμόδια δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά. Σκοπός να αντιμετωπιστεί το «μακράν χειρότερο νομοθέτημα στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης», όπως δεν παύει να επισημαίνει. Βασικά χαρακτηριστικά του, οι ελεύθερες αναιτιολόγητες απολύσεις, η ελαστικοποίηση ωραρίων, η κατάχρηση συνθηκών απασχόλησης των εκπαιδευτικών (βλ. απόλυση Ιούνιο, επαναπρόσληψη Σεπτέμβριο κ.ά.), η απουσία οποιουδήποτε πλέγματος προστασίας στις συμβάσεις κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!
«Υπάρχουν σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη Ν.Δ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών, Μιχάλης Κουρουτός, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ξοφλάει γραμμάτια σε σχολάρχες
Κυβέρνηση και επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν με θράσος και ειρωνεία τις ερωτήσεις για τη διαπλοκή της Ν.Δ. με τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Ξοφλάει γραμμάτια σε σχολάρχες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πάτησαν την μπανανόφλουδα οι γονείς που στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία Κεραμέως
Αυτοπαγιδεύτηκαν οι γονείς που υπογράφουν την ανακοίνωση-ύμνο στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, καλωσορίζοντας την «απελευθέρωση» των ιδιωτικών σχολείων από τις «γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Πάτησαν την μπανανόφλουδα οι γονείς που στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΟΙΕΛΕ: Πρωτοφανής «έξοδος» εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία της Αν. Αττικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΙΕΛΕ, περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν από τις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης στην περιφέρεια, εξαιτίας της επιδείνωσης των...
ΟΙΕΛΕ: Πρωτοφανής «έξοδος» εκπαιδευτικών από τα ιδιωτικά σχολεία της Αν. Αττικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλαζονική ανακοίνωση από τους σχολάρχες για την έρευνα της ΟΙΕΛΕ
Με μια αλαζονική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων ειρωνεύεται τα αποτελέσματα της έρευνας της ΟΙΕΛΕ, αναφέροντας πως «στη χθεσινή απεργία το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών άγγιξε...
Αλαζονική ανακοίνωση από τους σχολάρχες για την έρευνα της ΟΙΕΛΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Την αλήθεια πείτε μας, κ. Κεραμέως! Την αλήθεια!
Η σχολική αυτονομία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της συστηματικής προσπάθειας των κυρίαρχων εκπαιδευτικών πολιτικών να μειώσουν το κόστος της δημόσιας εκπαίδευσης, να τροποποιήσουν τους πολιτιστικούς και...
Την αλήθεια πείτε μας, κ. Κεραμέως! Την αλήθεια!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας