Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αλλη μια (ν)τροπολογία από τη Νίκη Κεραμέως
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ // EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αλλη μια (ν)τροπολογία από τη Νίκη Κεραμέως

  • A-
  • A+

Σε αντικατάσταση των Διευθυντών Εκπαίδευσης από προσωρινά στελέχη προχωρά η υπουργός Παιδείας, με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση. Η Νίκη Κεραμέως αντιλαμβανόμενη την «καυτή» σχολική χρονιά που ξεκινάει σε λιγότερο από δύο μήνες, αποφάσισε να τοποθετήσει σε θέσεις-κλειδιά άτομα της αρεσκείας της ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει ανεμπόδιστα μέτρα με τα οποία ο εκπαιδευτικός κόσμος διαφωνεί.

Η νομοθετική ρύθμιση έρχεται την προκειμένη στιγμή, καθώς η παράταση της θητείας των τωρινών στελεχών έχει λήξει και με την πρόφαση ότι ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης για την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ ως προς το μέρος της μυστικής ψηφοφορίας, διαδικασία στην οποία συμμετείχαν όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Και ενώ η υπουργός είχε τον χρόνο να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο και να ορίσει εκείνα τα κριτήρια που κρίνει κατάλληλα προκειμένου να επιλεγούν τα νέα στελέχη εκπαίδευσης, εντούτοις προχωρά στην πλέον απροσχημάτιστα προσχηματική διαδικασία της τοποθέτησης προσωρινών στελεχών μέσω υποκειμενικών κρίσεων, χωρίς τη διασφάλιση των μορίων και μάλιστα από διορισμένο Συμβούλιο Επιλογής.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Η τροπολογία προβλέπει τα ίδια και για τη σύσταση των Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας (ΠΥΣΠΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΔΕ).

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Αρκούσε μια απλή κίνηση κι αυτή έγινε με την κατάθεση της τροπολογίας για την παύση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και τον διορισμό νέων, για να αποδειχτεί για μια ακόμα φορά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτό που ήταν πάντα· ένα κόμμα γαντζωμένο με νύχια και δόντια στην εξουσία. Ενας μηχανισμός εξουσίας με μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος, που τρέφεται και αναπαράγεται από τον αυταρχισμό, την αναξιοκρατία και τον νεποτισμό. Μεσούντος του θέρους και μόλις ένα μήνα μετά τη δική της απόφαση για παράταση της θητείας των στελεχών της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση εισάγει εξαίφνης τροπολογία για την άμεση αντικατάσταση των διευθυντών εκπαίδευσης με εντελώς αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες. [...] Ακύρωσε τη νομοθετημένη αξιοκρατική διαδικασία που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4547/2018 με Συμβούλια Κρίσης, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και προχωρά σε μια διαδικασία διορισμού χωρίς κριτήρια, χωρίς μοριοδότηση, χωρίς αξιολογικούς πίνακες, μέσω ενός Συμβουλίου Επιλογής πλήρως ελεγχόμενου από το υπουργείο Παιδείας και με αποκλεισμό των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών».

Στήριξη από ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Τη νομοθετική πρόταση της Νίκης Κεραμέως στηρίζει και η τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, η οποία αφιέρωσε μία ολόκληρη ερώτηση στη Βουλή για να κρίνει αρνητικά τον τρόπο επιλογής των στελεχών που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Η αυθαίρετη επιλογή και ο διορισμός τον Απρίλιο του 2015 των 13 Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, καθώς και τα χαρακτηριστικά τα οποία πρόβαλαν ως στοιχεία υπεροχής τους, δηλαδή ότι προέρχονται από τον συνδικαλιστικό χώρο, έχοντας ως “περγαμηνές” την άρνησή τους στη διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, δεν τους εμπόδισαν να αξιολογήσουν και να επιλέξουν στελέχη εκπαίδευσης των Περιφερειών ευθύνης τους.

Παρότι η θητεία τους είχε λήξει επανατοποθετήθηκαν χωρίς τη Διαπιστωτική Πράξη που απαιτείτο από τον τότε Υπουργό κ. Γαβρόλγου, ώστε να αναλάβουν το “έργο των εκκαθαρίσεων”» αναφέρει η τομεάρχης του ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατηγορώντας πρώην περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης για μη συμμόρφωση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να ελέγξει νευραλγικά πόστα της εκπαίδευσης με αυτόν τον τρόπο. Θυμίζουμε το 2004, όταν η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είχε ακολουθήσει παρόμοια διαδικασία για τις θέσεις των δεκατριών περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της περιόδου («ΝΕΑ» 2.9.2004) φέρεται να είπε ότι «δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για τις επιλογές της».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
To 80% διαφωνεί με το νομοσχέδιο Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
Σε ποσοστό 79,16% οι συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση επί του νομοσχεδίου διαφωνούν με το περιεχόμενο του, με ορισμένα άρθρα να συγκεντρώνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας.
To 80% διαφωνεί με το νομοσχέδιο Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με συνταγή Μνημονίου το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
Στη περίοδο των απολύσεων επιστρέφει η ιδιωτική εκπαίδευση με τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας η οποία έθεσε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο-δώρο στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.
Με συνταγή Μνημονίου το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για τα 15... status quo που θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως
Ξεκίνησε, χθες, η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αναβάθμιση του...
Αντιδράσεις για τα 15... status quo που θέλει να περάσει η Νίκη Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στα κάγκελα οι κοινωνιολόγοι για την απαξίωση του μαθήματός τους
Το άρθρο 7, του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είναι ένα από τα άρθρα που έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα σχόλια, κυρίως για το ζήτημα της επαναφοράς των Λατινικών στα...
Στα κάγκελα οι κοινωνιολόγοι για την απαξίωση του μαθήματός τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αλλαγές στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα περιέχει, μεταξύ άλλων, αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, ρυθμίσεις σχετικά με τα νέα προγράμματα σπουδών, τις δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης και την...
Αλλαγές στο Λύκειο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσεις στη διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως
Μαζική ήταν η συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας το οποίο μπήκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή.
Εντάσεις στη διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας