• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.4°C / 19.5°C
  0 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.6°C / 15.5°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.7°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 10.0°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.1°C / 18.5°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.1°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.1°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 11.8°C / 17.1°C
  1 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 19.8°C
  1 BF
  81%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.6°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  84%

Κώστας Γαβρόγλου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πολεμική πανικού από τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων

 • A-
 • A+
ΟΙΕΛΕ: «Η χρηματοδότηση επιμορφωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων κ.λπ. προβλέπεται εδώ και 43 χρόνια» ● Γαβρόγλου: «Λάσπη η ανακοίνωση του ΣΙΣ» ● Η ΟΙΕΛΕ δηλώνει ανοιχτή σε έλεγχο των οικονομικών της και προκαλεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων να κάνουν το ίδιο

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ, Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΤΖΕΝΤΑΣ - ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΟΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗΝ ΟΙΕΛΕ

Επιχειρώντας να αλλάξουν την ατζέντα που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των σχολαρχών, μετά τις αποκαλύψεις ότι ιδιωτικά σχολεία χρηματοδότησαν το κυβερνών κόμμα, μετά το νομοσχέδιο-σέρβις για την ιδιωτική εκπαίδευση και μετά το φιάσκο με τη δήθεν «Συντονιστική Επιτροπή Γονέων», τις πλαστές υπογραφές και τους «επαγγελματίες» γονείς που στήριξαν τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) πετάει την μπάλα στην εξέδρα, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι χρηματοδοτεί την ΟΙΕΛΕ, τη συνδικαλιστική οργάνωση του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Νόμιμο

«Επειδή έγινε πολύς λόγος για χρηματοδοτήσεις τελευταία, αναρωτιόμαστε, ως πολίτες και φορολογούμενοι, πόσο νόμιμο και πάνω από όλα πόσο ηθικό και λογικό είναι μια συνδικαλιστική ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων να χρηματοδοτείται επί ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Ν. Φίλη και Κ. Γαβρόγλου όχι από τις συνδρομές των -λιγοστών, πράγματι- μελών της, αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό με τακτικά και έκτακτα δεκαχίλιαρα (10.000,00 €), με επιπλέον πλήρη καταβολή των αποδοχών του Δ.Σ. και πλήρη επιδότηση του ενοικίου των γραφείων της; Είναι συνετή χρήση των χρημάτων του Ελληνα φορολογούμενου αυτή και, αν όχι, τι προτίθεται το υπουργείο Παιδείας να κάνει γι’ αυτό;» αναφέρει ο ΣΙΣ στην ανακοίνωσή του η οποία συνοδεύεται από αποσπασματικές, επικολλημένες εικόνες δύο υπουργικών αποφάσεων που φέρουν την υπογραφή του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Ο ΣΙΣ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ωστόσο από την ανακοίνωσή του είναι φανερή η παντελής άγνοιά του επί των θεμάτων. Κατ’ αρχάς, η χρηματοδότηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) για επιμορφωτικές εκδηλώσεις, έρευνες, συνέδρια, ημερίδες κ.λπ., από ειδικό λογαριασμό, προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση (νόμος 682/1977, άρθρο 47). Δηλαδή εδώ και 43 χρόνια! Ολοι οι υπουργοί Παιδείας είχαν κατά καιρούς υπογράψει σχετικές αποφάσεις, με την ΟΙΕΛΕ να αναφέρεται στην περίπτωση της πρώην υπουργού Παιδείας και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττας Γιαννάκου, που στις 14 Νοεμβρίου 2005 συνυπέγραφε με τον τότε υπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα –«που μάλλον δεν έχουν πάρει ακόμη μεταγραφή για τον ΣΥΡΙΖΑ»– μία τέτοια απόφαση, σχολιάζει σκωπτικά η ΟΙΕΛΕ.

Ο τέως υπουργός Κ. Γαβρόγλου επικυρώνει με τη σειρά του τα παραπάνω, διευκρινίζοντας ότι η οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία είναι μια «δημοκρατική κατάκτηση», την οποία σεβάστηκε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ανακοινώσεις του Συνδέσμου αφήνουν έκθετους όλους τους ιδιοκτήτες που σιωπούν και αποδέχονται μία πρακτική που συστηματικά εμφανίζεται στις ανακοινώσεις τους: πέτα λάσπη, κάτι θα μείνει στο τέλος. Οσοι έχουν ακόμη και μια επιδερμική γνώση της ιστορίας θα γνωρίζουν την αφετηρία αυτής της πρακτικής. Και κάτι τελευταίο. Στοιχειώδης αστική αξιοπρέπεια αλλά και ελάχιστη έστω σχέση με την εκπαίδευση επιβάλλει να αποκαλεί κανείς τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στην ιδιωτική εκπαίδευση εκπαιδευτικούς και όχι υπαλλήλους» δηλώνει ο Κώστας Γαβρόγλου.

Στην ανακοίνωση του ΣΙΣ συμπεριλαμβάνεται επίσης μία απόφαση, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε δαπάνη για την κάλυψη αναγκών μισθοδοσίας αλλά και αδειών ανατροφής τέκνου και υπηρεσιακής εκπαίδευσης για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, με την Ομοσπονδία να απαντά και πάλι ότι στον νόμο 682/1977 προβλέπεται η χρηματοδότηση αυτών των αδειών από τον συγκεκριμένο λογαριασμό και όχι από τα ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου να μη λυγίσουν κάτω από το οικονομικό βάρος καταβολής διπλών μισθών. Οσο, δε, για τις αιτιάσεις περί κάλυψης του ενοικίου, η Ομοσπονδία τονίζει ότι αυτό καλύπτεται με τον ίδιο τρόπο όπως για όλα τα συνδικάτα.

«Η ΟΙΕΛΕ έχει ως βασικούς πόρους τις συνδρομές των σωματείων της και οι βασικές συνδικαλιστικές της κινήσεις (μετακινήσεις, διαμονές) καλύπτονται από εθελοντική προσφορά των μελών του ΔΣ.

Είναι, ωστόσο, θλιβερό ότι επιστρέφουν, αισθανόμενοι ότι έχουν υψηλή πολιτική στήριξη, στα όσα έκαναν το 2011, όταν ζητούσαν από την Πολιτεία την... έξωση της ΟΙΕΛΕ από τα γραφεία της για να μην υπάρχει Ομοσπονδία και να αισθάνονται ήσυχοι να συνεχίζουν το όργιο ανομίας. Καλό είναι να τους ενημερώσουμε πως ακόμη και χωρίς κτήριο, χωρίς γραφεία και γραμματεία, χωρίς τηλέφωνα, ό,τι και να κάνουν θα μας βρίσκουν μπροστά τους» σχολιάζει η ΟΙΕΛΕ, η οποία δηλώνει «ανοιχτή για οποιονδήποτε έλεγχο στα οικονομικά» της και προκαλεί τους σχολάρχες να καλωσορίσουν και αυτοί τους εξονυχιστικούς ελέγχους στις δραστηριότητες και τα ταμεία των σχολείων τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Να μπει τέλος στη “μονιμοποίηση” των ιδιωτικών εκπαιδευτικών»
Ξεκίνησε, χθες, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την πλειονότητα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να διαφωνεί με ρυθμίσεις.
«Να μπει τέλος στη “μονιμοποίηση” των ιδιωτικών εκπαιδευτικών»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία
Μία πρόγευση των όσων ακολουθήσουν έδωσε ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
Σημείο σημείο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιχειρεί να καταργήσει όλα όσα θεσμοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εντελώς αιφνιδιαστικά αναστέλλει τη λειτουργία 38 πανεπιστημιακών τμημάτων. Οι πρώτες...
«Κεραμίδα» σε 38 τμήματα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα αγωγή Κεραμέως για την αξιολόγηση κατά της ΑΔΕΔΥ
Είναι άραγε «μεθόδευση» όταν ένας κλάδος αγωνίζεται ενάντια σε μέτρα που τον ισοπεδώνουν και όχι όταν το ίδιο το κράτος στρέφεται με λύσσα εναντίον αυτού του κλάδου, επιχειρώντας να καταπνίξει κάθε αντίδραση,...
Νέα αγωγή Κεραμέως για την αξιολόγηση κατά της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Κεραμέως κηρύσσει πόλεμο στους εκπαιδευτικούς
Το υπουργείο επικαλέστηκε λόγους «ακραίου κατεπείγοντος καθώς η καταληκτική ημερομηνία για τις πρώτες ενέργειες αξιολόγησης ήταν η 30/09/2021».
Έφεση της υπουργού Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κόντρα στη Βουλή για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά
Το ζήτημα της απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών θα περίμενε κανείς να έχει τακτοποιηθεί εν έτει 2021. Ωστόσο, με την παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο και μάλιστα με τον...
Κόντρα στη Βουλή για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας