Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ενστάσεις για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων

Από τη χθεσινή διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) στο υπουργείο Παιδείας

EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ενστάσεις για τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων

  • A-
  • A+
Το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των καταγγελιών, ενώ αρνήθηκε σε πρώτη φάση να κοινοποιήσει στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ολόκληρη τη Μελέτη Αντικτύπου υποστηρίζοντας ότι είναι «απόρρητη»! ● Με εντολή της Αρχής η Μελέτη δόθηκε στις Ομοσπονδίες που έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Ιουλίου για να υποβάλουν υπομνήματα

Στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Aκόμη και ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το υπουργείο Παιδείας αποκρύπτει δεδομένα, επιχειρώντας να κρατήσει στο σκοτάδι τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες για το ζήτημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των προβλημάτων που ανακύπτουν από την εφαρμογή του μέτρου.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο η υπουργός Παιδείας, απολύτως αιφνιδίως, κατέθεσε τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο σχετικά με τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές αίθουσες με ηλεκτρονικά μέσα.

Τότε, σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος, και όχι μόνο, αντέδρασε στο ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου, θέτοντας πολύ σοβαρά ζητήματα προσβολής των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και ανήλικων παιδιών αλλά και διασάλευσης της διδακτικής διαδικασίας.

Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε την υπουργό να εκδώσει λίγες μέρες μετά τη σχετική υπουργική απόφαση, προαπαιτούμενο της οποίας βέβαια ήταν η δημοσιοποίηση Μελέτης Εκτίμησης Αντικτύπου, η οποία καθυστέρησε χαρακτηριστικά καθώς τμήμα της έγινε γνωστό μόλις πριν από μία εβδομάδα και αφού είχε προηγηθεί αναφορά-καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και προσφυγή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Ομοσπονδίες

Η ΑΠΔΠΧ λοιπόν αποφάσισε να προχωρήσει σε συνακρόαση των δύο ομοσπονδιών, μιας ιδιώτη που επίσης είχε προσφύγει στην Αρχή για το ίδιο ζήτημα, του υπουργείου Παιδείας και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΣ) που προσκλήθηκε να παραστεί στη συνάντηση ως ενδιαφερόμενο μέρος.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι εκπρόσωποι των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών έθεσαν αναλυτικά όλα τα ζητήματα που άπτονται της προστασίας των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, αλλά και τις σοβαρές παραλείψεις και τα σφάλματα από πλευράς υπουργείου, ζητώντας για ακόμη μία φορά να τους κοινοποιηθεί ολόκληρη η Μελέτη Αντικτύπου, καθώς από αυτή που τους στάλθηκε απουσίαζε πλήθος σελίδων και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν τον εντοπισμό και την ανάλυση κινδύνων, όπως και τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο για την ασφάλεια των δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η ΔΟΕ έθιξε επίσης το πολύ σημαντικό ζήτημα της υπεύθυνης Προστασίας Δεδομένων του υπουργείου, που υπογράφει τη σχετική Μελέτη. Η ομοσπονδία εκφράζει ενστάσεις σχετικά με το γεγονός ότι πρόκειται για μετακλητή υπάλληλο, που επελέγη από την ίδια την υπουργό και έχει άμεση εξάρτηση από αυτήν, την ώρα που ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (αρ. 2, παρ. 35) ορίζει ότι ο υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων μπορεί να εκτιμήσει ως ανεξάρτητο πρόσωπο τη Μελέτη Αντικτύπου και όχι να τη συντάξει.

Το υπουργείο προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία των καταγγελιών ισχυριζόμενο ότι τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, ενώ αρνήθηκε να δώσει ολόκληρη τη Μελέτη Αντικτύπου, υποστηρίζοντας ότι είναι απόρρητη!

Η Αρχή ζήτησε εξηγήσεις, δεν πείστηκε και, τελικά, η Μελέτη εστάλη στις ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν περιθώριο μέχρι τις 24 Ιουλίου να υποβάλουν υπομνήματα, τα οποία θα εξετάσει η Αρχή, δεσμευόμενη να γνωμοδοτήσει σύντομα και σε κάθε περίπτωση πριν από το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ερωτήματα

Αγνωστο, ωστόσο, παραμένει και το περιεχόμενο της σύμβασης που έχει υπογράψει το υπουργείο Παιδείας με την ιδιωτική εταιρεία CISCO, που διαχειρίζεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, καθώς η σύμβαση δεν έχει δημοσιοποιηθεί στη «Διαύγεια» και τη ζητούν οι ομοσπονδίες. Εύλογα θα σκεφτεί κανείς ότι αν στη θέση του υπουργείου Παιδείας βρισκόταν ένας ιδιωτικός φορέας, τον οποίο εγκαλούσαν για σωρεία παραβλέψεων και λαθών, τα πρόστιμα θα είχαν πέσει βροχή. Ας όψεται όμως...


 

 


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Αρχή ζητάει εξηγήσεις
Με επίσημο έγγραφο η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ζητά από το υπ. Παιδείας να τοποθετηθεί στην αναφορά-καταγγελία της ΟΙΕΛΕ για το μέτρο της ζωντανής μετάδοσης του μαθήματος ● Συνεχίζει να...
Η Αρχή ζητάει εξηγήσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα αναφορά της ΟΙΕΛΕ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Η ΟΙΕΛΕ προχώρησε χθες σε νέα αναφορά προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τα ζητήματα διαρροής προσωπικών δεδομένων στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης την περίοδο της καραντίνας.
Νέα αναφορά της ΟΙΕΛΕ στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρωτοβουλία ανατροπής της υπουργικής απόφασης
Περισσότεροι από 90 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο της «Πρωτοβουλίας άρνησης και ανατροπής» της απόφασης του υπουργείου Παιδείας που επιβάλλει τηλεκπαίδευση σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη.
Πρωτοβουλία ανατροπής της υπουργικής απόφασης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την έστειλε... αδιάβαστη
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες μαθητές διεκδικώντας τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργίας των σχολείων εν μέσω πανδημίας.
Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την έστειλε... αδιάβαστη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρώτη ημέρα στο σχολείο με μάσκες, αντισηπτικά και αγιασμό στην τάξη
Ο καθιερωμένος αγιασμός άργησε λίγο φέτος, καθώς συνέπεσε με τον εορτασμό του Τιμίου Σταυρού και έτσι σε πολλά σχολεία άρχισε γύρω στις 11.
Πρώτη ημέρα στο σχολείο με μάσκες, αντισηπτικά και αγιασμό στην τάξη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαγωγή κοσμία στη Νίκη Κεραμέως
Παράνομη την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια αλλά και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών έκρινε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Διαγωγή κοσμία στη Νίκη Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας