Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πέφτουν οι βάσεις
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέφτουν οι βάσεις

  • A-
  • A+

Δεν τα πήγαν καλά φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών. Στη συντριπτική πλειονότητα των μαθημάτων οι μισοί περίπου έγραψαν κάτω από τη βάση του 10, ενώ στα Μαθηματικά σημείωσαν το αρνητικό ρεκόρ της χρονιάς αφού περισσότεροι από τους μισούς (58,84% ) έγραψαν από 5 έως 10.

Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα σε μια πτωτική πορεία των βάσεων και μάλιστα σε όλα τα πεδία με εξαίρεση το τέταρτο των Οικονομικών Σπουδών, όπου αναμένεται να υπάρξουν αυξομειώσεις. Αυτό οφείλεται και στους αρκετούς άριστους στο μάθημα της Οικονομίας που μαζί με την Κοινωνιολογία είχαν τις περισσότερες άριστες βαθμολογίες απ’ όλα τα μαθήματα. Φυσικά, οι υψηλόβαθμες σχολές σε όλα τα πεδία δεν αναμένεται να επηρεαστούν πολύ και έτσι ίσως να μη σημειώσουν σημαντική πτώση.

Κατά τ’ άλλα, τα μόνα μαθήματα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν καλές βαθμολογίες είναι η Γλώσσα και η Βιολογία. Στη Γλώσσα το 72,87% έγραψε πάνω από τη βάση, αν και δυσκόλεψε τους υποψηφίους η προσθήκη της Λογοτεχνίας. Τα πήγαν χειρότερα σε σχέση με πέρυσι (το 83,89% είχε γράψει πάνω από τη βάση), ενώ είναι πολύ μικρό το ποσοστό αρίστων στο μάθημα, για την ακρίβεια το χαμηλότερο απ’ όλα τα μαθήματα. Μόλις το 0,39% έγραψε από 18-20.

Παρ’ όλα αυτά, το μάθημα σημειώνει το καλύτερο ρεκόρ επιτυχίας με μόλις 27,13% των υποψηφίων να έχει γράψει κάτω από τη βάση. Δεύτερο καλύτερο σε επιδόσεις, το μάθημα της Βιολογίας με το 71,75% να σημειώνει βαθμολογίες πάνω από τη βάση του 10 και μόλις το 28,25% κάτω από τη βάση. Η Κοινωνιολογία και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας είναι τα επόμενα δύο μαθήματα που τα κατάφεραν στο ισοζύγιο.

Η Κοινωνιολογία που απέδειξε ότι το πείραμα πέτυχε και δεν δυσκόλεψε τους υποψηφίους συγκέντρωσε το 62,03% πάνω από τη βάση του 10, ενώ πέτυχε και το υψηλότερο ποσοστό αρίστων καθώς το 20,72% (!) έγραψε από 19-20, ενώ μαζί με όσους έγραψαν 18 φτάνει στο 28,28 των υποψηφίων. Σίγουρα αυτό θα καθορίσει την κίνηση των βάσεων, ειδικά στις υψηλόβαθμες σχολές των θεωρητικών σπουδών.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας όπου το 60,24% έγραψε πάνω από τη βάση και το 39,76% κάτω από τη βάση. Οι άριστες βαθμολογίες αρκετές. Το 18,62% έγραψε 19-20, ενώ μαζί μ’ εκείνους που έγραψαν 18 φτάνει στο 27,38% των υποψηφίων, σημαντικό ποσοστό που επίσης θα καθορίσει την κίνηση των βάσεων στο πεδίο των οικονομικών σπουδών και κυρίως να συγκρατήσει την πτωτική πορεία των στις υψηλόβαθμες σχολές του πεδίου.

Ολα τα υπόλοιπα μαθήματα, Αρχαία, Ιστορία, Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά και Πληροφορική είχαν υψηλά ποσοστά αποτυχίας και χειρότερα σε σχέση με πέρυσι. Τα Μαθηματικά είχαν τις χειρότερες βαθμολογίες και αμέσως μετά έρχεται η Ιστορία με 50,08% να γράψει κάτω από τη βάση και 49,19% από 10-20.

Ακολουθούν, η Χημεία και τα Αρχαία. Στη Χημεία το 48,28% έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ στα Αρχαία το 47,18. Λίγο καλύτερα τα πήγαν στην Πληροφορική και στη Φυσική με το 44% και το 42,95%, αντιστοίχως, να γράφουν κάτω από τη βάση.

Αναλυτικά, οι επιδόσεις σε όλα τα μαθήματα σε σύγκριση με πέρυσι έχουν ως εξής:

▣ Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: φέτος, το 27,13% έγραψε κάτω από τη βάση και 72,87% πάνω από τη βάση.

Πέρυσι (αλλά χωρίς τη Λογοτεχνία) 16,11% κάτω και 83,89% πάνω από τη βάση.

▣ Αρχαία Ελληνικά: φέτος, το 47,18% έγραψε κάτω από τη βάση και το 52,82% από 10 –20. Πέρυσι, τα ποσοστά ήταν 31,72% και 68,28% αντιστοίχως.

▣ Ιστορία: φέτος, το 50,8% έγραψε κάτω από τη βάση, το 49,19% από 10-20.

Πέρυσι, 47,20% και 52,80% αντιστοίχως.

Κοινωνιολογία: φέτος, 37,9% έγραψε κάτω από τη βάση, 62,03% πάνω. Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία, καθώς είναι καινούργιο μάθημα.

▣ Φυσική: φέτος, το 42,95% έγραψε κάτω από τη βάση και το 57,05 από 10-20.

Πέρυσι, 39,41% και 60,59% αντιστοίχως.

▣ Χημεία: φέτος, το 48,28% κάτω από τη βάση, το 51,72 από 10-20.

Πέρυσι, 42,12 % και 57,88% αντιστοίχως.

▣ Μαθηματικά: φέτος, το 58,84% έγραψε κάτω από τη βάση και μόνο το 41,16% από 10-20. Πέρυσι, 61,03% και 38,97% αντιστοίχως. Δεν είναι όμως ασήμαντο το ποσοστό των αρίστων (6,74% σημείωσε από 18-20 σε αντίθεση με τα μηδενικά της Γλώσσας ή τα πολύ χαμηλά της Ιστορίας).

▣ Βιολογία: φέτος, το 28,25% έγραψε κάτω από τη βάση και το 71,75% από 10-20.

Πέρυσι, 31,43% και 68,57% αντιστοίχως.

▣ Πληροφορική: φέτος, το 44% έγραψε κάτω από τη βάση, το 55,25% από 10-20. Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με πέρυσι.

▣ Αρχές Οικονομικής Θεωρίας: φέτος, το 39,76% έγραψε κάτω από τη βάση του 10 και το 60,24 από 10-20. Πέρυσι, 43,03% και 56,97% αντιστοίχως.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο στην κίνηση των βάσεων θα παίξουν και οι άριστες βαθμολογίες ακόμα και στα μαθήματα στα οποία η γενική εικόνα δεν είναι καλή. Παρατηρούνται αρκετά αντίθετα φαινόμενα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις Αρχές Οικονομικής θεωρίας και την Πληροφορική.

Το Οικονομικό μάθημα συγκεντρώνει το 27,38% στις άριστες βαθμολογίες ενώ η Πληροφορική το 16,48. Σημειωτέον, με ποσοστό αποτυχίας 44%. Αντιθέτως, στη Βιολογία με το 71,75% να γράφει πάνω από τη βάση, οι άριστοι είναι μόλις 17,21%. Γενικώς, άσχημα πήγαν σε Ιστορία, Αρχαία και Χημεία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρεμιέρα για τις πανελλαδικές
Αρχίζουν σήμερα οι πανελλαδικές με τις εξετάσεις για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, η μεγάλη πρεμιέρα ωστόσο είναι αύριο με την πολυπληθέστερη κατηγορία των υποψηφίων των Γενικών Λυκείων.
Πρεμιέρα για τις πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε μια εβδομάδα οι νέοι αριθμοί εισακτέων στα ΑΕΙ
Γύρω στις 15 με 16 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί ο αριθμός των φετινών εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ● Μετ’ εμποδίων η χαρτογράφηση του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση μετά την...
Σε μια εβδομάδα οι νέοι αριθμοί εισακτέων στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ποιες είναι οι αλλαγές στα επιστημονικά πεδία στις πανελλαδικές
Μετά τις ανακατατάξεις που επιφέρουν όχι μόνον οι συνέργειες αλλά και οι καταργήσεις και αλλαγές σε διάφορα τμήματα των ΑΕΙ, σύμφωνα με νέα απόφαση του υπουργείου Παιδείας, από τις φετινές Πανελλαδικές...
Ποιες είναι οι αλλαγές στα επιστημονικά πεδία στις πανελλαδικές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δύσκολα τα θέματα της Βιολογίας
Απαιτητικά θέματα επιφύλασσε χθες η Βιολογία στους υποψηφίους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων, τα θέματα απευθύνονταν σε πολύ καλά προετοιμασμένους...
Δύσκολα τα θέματα της Βιολογίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χωρίς εκπλήξεις Λατινικά, Χημεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Ομαλά έληξε, χθες, η τελευταία ημέρα εξέτασης στα μαθήματα προσανατολισμού. Λατινικά, Χημεία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας είχαν θέματα βατά, κλιμακούμενης δυσκολίας και την προσοχή που απαιτείται στα μαθήματα...
Χωρίς εκπλήξεις Λατινικά, Χημεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πολύ δύσκολη η Φυσική, πιο βατή φέτος η Ιστορία
Ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι χαρακτηρίζονται τα χθεσινά θέματα σε Ανάπτυξη Εφαρμογών και Ιστορία, ενώ στη Φυσική Προσανατολισμού το τελευταίο θέμα ήταν εξαιρετικά δύσκολο ● Μηδενίστηκε μαθήτρια για αντιγραφή...
Πολύ δύσκολη η Φυσική, πιο βατή φέτος η Ιστορία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας