Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι λέει η Ν.Δ. για τη χρηματοδότηση από ιδιωτικά σχολεία - Τι απαντά η «Εφ.Συν.»
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τι λέει η Ν.Δ. για τη χρηματοδότηση από ιδιωτικά σχολεία - Τι απαντά η «Εφ.Συν.»

  • A-
  • A+

Προσπάθεια να αναιρέσει το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», σύμφωνα με το οποίο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δίνουν χορηγείες στη Νέα Δημοκρατία, κάνει με ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα. 

Στο δημοσίευμα («Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!», «Εφ.Συν.» 09.07.2020) αναφέρεται σαφώς ότι σύμφωνα με έγγραφα από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, η χρηματοδότηση αυτή δεν είναι ιδιωτική πρωτοβουλία χορηγίας, αλλά οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν μετατρέψει τα ίδια τα εκπαιδευτήριά τους σε χρηματοδοτικά κέντρα πολιτικού κόμματος. Με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», η ΟΙΕΛΕ προχωρά σε εξώδικο κατά της υπουργού Παιδείας.

Η Νέα Δημοκρατία μιλά για «απόπειρα να γίνει το άσπρο-μαύρο» για να πληγεί η προσπάθεια αναβάθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Η Νέα Δημοκρατία αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την εξυγίανση των οικονομικών της που είχαν επιβαρυνθεί από την οικονομική κρίση και τη συνακόλουθη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Με απόλυτη διαφάνεια έχει καταθέσει στη Βουλή τις πηγές χρηματοδότησής της. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το 2016 και οι συνεισφορές επιχειρήσεων μέχρι 20.000 ευρώ, τηρώντας όλα όσα ορίζει ο νόμος.

Δίχως περίεργες διαδρομές και εικονικές συμβάσεις όπως γινόταν στο "μαγαζί". Η προσπάθεια να συνδεθεί η αναβάθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παράλληλα με την προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, με συμφέροντα, είναι άλλη μια θλιβερή απόπειρα να κάνουν το άσπρο-μαύρο.

Είναι τόσο υποκριτικό, ειδικά τη στιγμή που για την εκπαίδευση των δικών τους παιδιών προτιμούν τα ιδιωτικά σχολεία».

Ομολογία της Νέας Δημοκρατίας

Η απάντηση της συντάκτριας της «Εφ.Συν.», Άννας Ανδριτσάκη

Η κυβέρνηση ομολογεί ότι χρηματοδοτείται από ιδιωτικά σχολεία, επιβεβαιώνοντας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» Δεν θα μπορούσε αλλιώς. Η ίδια, όπως αναφέρει και στην ανακοίνωσή της, «με απόλυτη διαφάνεια έχει καταθέσει στη Βουλή τις πηγές χρηματοδότησης της». 

Είναι θλιβερό, όμως, όταν δεν έχει κάτι άλλο να πει και κυρίως όταν δεν θέλει. Δεν θέλει να εξηγήσει γιατί ένα πολιτικό κόμμα δέχεται, συζστηματικά όπως φαίνεται,  χρήματα από σχολεία (!) τα οποία αν και ιδιωτικά παραμένουν φορείς δημόσιου και κοινωνικου αγαθού και περνούν στη σφαίρα ευθύνης και ελέγχου του κόμματος όταν αυτό γίνεται κυβέρνηση. 

Δεν θέλει να εξηγήσει η ΝΔ γιατί τώρα που έγινε κυβέρνηση νομοθετεί ξεκάθαρα υπέρ των χορηγών της, νομοθετεί αποκλειστικά υπέρ των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Προωθεί τις ελεύθερες απολύσεις, την αδήλωτη εργασία, τη φοροδιαφυγή και την υποβάθμιση των παρεχόμενων σπουδών στο ανεξέλεγκτο χώρο που ετοιμάζει.

Δεν είναι θλιβερό, είναι κυνικό και πολιτικά επιλήψιμο όταν μια κυβέρνηση λέει ναι, τα πήρα δεν το κρύβω αλλά λογαριασμό δεν δίνω σε κανέναν.

Εξώδικο ΟΙΕΛΕ στη Νίκη Κεραμέως

Η Ομοσπονδία πάντως των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία προς την υπουργό Παιδείας με αφορμή την αποκάλυψη της «Εφ.Συν.». 

Ζητεί έστω και την ύστατη στιγμή να αποσύρει το νομοσχέδιο που διαλύει την ιδιωτική εκπαίδευση επισημαίνοντας παράλληλα την κρισιμότητα του θέματος σε ηθικό, πολιτικό και ίσως και νομικό επίπεδο: 

«Δεν πρόκειται για χορηγίες ιδιωτών, αλλά για χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών. Τα έσοδά τους προέρχονται από δίδακτρα, γεγονός που θέτει νέο ηθικό ζήτημα για το αν οι γονείς είναι σύμφωνοι που τα χρήματα τα οποία επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους κατευθύνονται σε κομματικά ταμεία».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!
«Υπάρχουν σχολάρχες που χρηματοδοτούν τη Ν.Δ.» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Λειτουργών, Μιχάλης Κουρουτός, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ιδιωτικά σχολεία, χρηματοδότες της Νέας Δημοκρατίας!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνθήκες γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση
Ακόμη δεν στέγνωσε το μελάνι από την έκδοση του νόμου-δώρο στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων και ξεκίνησε η επιβολή των νέων συνθηκών εργασίας με περικοπές μισθών και αύξηση (υποχρεωτικού) ωραρίου.
Συνθήκες γαλέρας στην ιδιωτική εκπαίδευση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νομοσχέδιο, η χαρά του σχολάρχη
Πανηγυρίζουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων με τη νομοθετική πρωτοβουλία της υπουργού Παιδείας που επιτρέπει τις αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών.
Νομοσχέδιο, η χαρά του σχολάρχη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ατελέσφορη η συνάντηση της Κεραμέως με την ΟΙΕΛΕ
«Θεματοφύλακα των συμφερόντων των σχολαρχών» χαρακτηρίζει η ομοσπονδία την υπουργό Παιδείας ● Απορρίφθηκε η πρόταση της ΟΙΕΛΕ να αποσύρει προσώρας το νομοσχέδιο ώστε να δοθεί ο χρόνος για γόνιμο και ουσιαστικό...
Ατελέσφορη η συνάντηση της Κεραμέως με την ΟΙΕΛΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γονείς-«μαϊμού» στηρίζουν Κεραμέως
Υπέρ του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση τάσσονται ανύπαρκτοι σύλλογοι κηδεμόνων ακόμα και με πλαστογραφημένες υπογραφές. Για «κακοστημένο φιάσκο» κάνει λόγο η ΟΙΕΛΕ.
Γονείς-«μαϊμού» στηρίζουν Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πάτησαν την μπανανόφλουδα οι γονείς που στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία Κεραμέως
Αυτοπαγιδεύτηκαν οι γονείς που υπογράφουν την ανακοίνωση-ύμνο στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, καλωσορίζοντας την «απελευθέρωση» των ιδιωτικών σχολείων από τις «γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Πάτησαν την μπανανόφλουδα οι γονείς που στηρίζουν τη νομοθετική πρωτοβουλία Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας