• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 19.0°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.6°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.7°C
  2 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.1°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 17.4°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 18.0°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.1°C / 19.6°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  5 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 13.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.9°C
  1 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 19.2°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι αυξομειώσεις των βάσεων

 • A-
 • A+
Πανελλαδικές 2020: από τα πρώτα στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων και τη σύγκρισή τους με τις περσινές διαφαίνεται μικρή πτώση του πήχη εισαγωγής στις περιφερειακές σχολές του 1ου και 2ου Πεδίου, σταθερότητα στο 3ο και σκαμπανεβάσματα στο 4ο ● Ιατρική, Μηχανικοί Υπολογιστών και Νομική οδηγούν την κούρσα.

Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να δοθούν τα επίσημα βαθμολογικά στοιχεία των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων από το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι που περιμένουν τις βαθμολογίες τους για να συμπληρώσουν-οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους να έχουν περίπου μία εβδομάδα καθώς η διαδικασία αυτή λήγει την Παρασκευή 17 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, βροχή πέφτουν τα δημοσιεύματα -στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο- για το πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής φέτος. Αναλύσεις, εκτιμήσεις, προβλέψεις και «προφητείες» είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για τη διαχείριση της αγωνίας δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων και του οικογενειακού περιβάλλοντός τους στο πρωτάθλημα των πανελλαδικών εξετάσεων που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έλκει πάνω του τα κεντρικά φώτα της δημοσιότητας.

Θα πέσουν ή θα ανεβούν οι βάσεις; Να το ξεκαθαρίσουμε. Φέτος υπάρχει ένα νέο τοπίο στις πανελλαδικές εξετάσεις που δεν έχει σημαντικά στοιχεία σύγκρισης με το περσινό. Και, ως γνωστόν, οι εκτιμήσεις για την κίνηση των βάσεων βασίζονται ουσιαστικά στη σύγκριση των δεδομένων της φετινής σχολικής χρονιάς με την περσινή και μερικές φορές και με την προπέρσινη.

Ας κάνουμε, λοιπόν, δύο επισημάνσεις:

1. Αν εξαιρέσουμε ότι ο αριθμός εισακτέων και ο αριθμός υποψηφίων φέτος δεν είναι σημαντικά διαφορετικός από τον αντίστοιχο περσινό (365 λιγότερες θέσεις εισακτέων φέτος), τότε μαζί με τις διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των φετινών και των περσινών υποψηφίων έχουμε και τις παρακάτω διαφορές που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συγκρίσεων:

α. Τα μαθήματα φέτος δεν έχουν συντελεστή βαρύτητας όπως πέρυσι (μια αλλαγή που διαμορφώνει όρους ανόδου των βάσεων κυρίως των χαμηλόβαθμων σχολών).

β. Στη φετινή επιλογή τμημάτων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τόσο οι οικονομικές δυσκολίες λόγω κορονοϊού που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα, όσο και η συνειδητοποίηση ότι οι φετινές μετεγγραφές θα είναι πιο δύσκολες, καθώς το υπουργείο έχει ανακοινώσει την προϋπόθεση της «βάσης μετεγγραφής» -ενός ακαδημαϊκού «κόφτη» δηλαδή-, η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος, και παράλληλα έχει «σπάσει» δεκάδες τμήματα σε ομάδες, με αποτέλεσμα να κάνει σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη τη μετεγγραφή.

2. Οι βαθμοί μαζί με τις επιλογές που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο μηχανογραφικό δελτίο θα καθορίσουν και την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Συνεπώς μια προσέγγιση ως προς την πορεία των βάσεων φέτος θα μπορεί να γίνει όταν ανακοινωθούν τα σχετικά στατιστικά στοιχεία για όλους όσοι πήραν μέρος στις εξετάσεις.

1ο Πεδίο

Ενα ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών στα Αρχαία Ελληνικά και στην Κοινωνιολογία καταγράφει ελαφρά χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων φέτος σε σχέση με πέρσι. Ιδιαίτερα στο μάθημα της Κοινωνιολογίας έχουμε σημαντική μείωση του ποσοστού στην κλίμακα των βαθμολογιών 15-20 σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές στα Λατινικά. Στην Ιστορία δεν καταγράφονται σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με πέρσι. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε μικρή πτώση στις περιφερειακές σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών. Ωστόσο, αντίστοιχη πτώση δεν αναμένεται στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς ένα στατιστικό δείγμα που φανερώνει πρόθεση επιλογής σχολής καταγράφει ιδιαίτερη ένταση στις επιλογές σχολών εντός του μόνιμου τόπου διαμονής των υποψηφίων, γεγονός που προοιωνίζεται μείωση υποψηφίων των δύο μεγάλων αστικών κέντρων που θα επιλέξουν σχολές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

2ο Πεδίο

Στο 2ο Πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών), μικρό δείγμα βαθμολογιών καταγράφει ελαφρά χειρότερες επιδόσεις στη Φυσική, ενώ αντίθετα στα Μαθηματικά οι επιδόσεις είναι ένα «κλικ» καλύτερες από τις περσινές, κυρίως στη βαθμολογική κλίμακα 15-20. Στη Χημεία οι επιδόσεις είναι κακές, όχι όμως και πολύ χειρότερες από τις περσινές, όπου και πάλι τα θέματα είχαν υψηλό βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο το 2ο Επιστημονικό Πεδίο είναι ένα Πεδίο σχετικά ευνοημένο αφού έχει την καλύτερη αντιστοιχία υποψηφίων και θέσεων εισακτέων. Στο Πεδίο αυτό αναμένουμε μικρή πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα περιφερειακά τμήματα, ωστόσο αυτό δεν δείχνει να επηρεάζει τα περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα της Αθήνας.

3ο Πεδίο

Στο 3ο Πεδίο (επιστήμες υγείας και ζωής) τα θέματα στη Χημεία αλλά και στη Βιολογία δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ωστόσο και πέρσι είχαμε μεγάλη πτώση των επιδόσεων ιδιαίτερα στο πρώτο μάθημα, οπότε δεν φαίνεται ότι οι φετινές επιδόσεις θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στην κίνηση των βάσεων εισαγωγής. Ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών καταγράφει σταθερότητα στο ποσοστό των «υπεραριστούχων» καθώς ένα μεγάλο τμήμα των υποψηφίων του Πεδίου μοιάζει «αδιάβροχο» ακόμη και στα πιο απαιτητικά θέματα. Αναμένουμε ότι η Ιατρική Αθήνας, η ναυαρχίδα των βάσεων του Πεδίου, θα ανακάμψει σε σχέση με πέρσι και πιθανόν να κινηθεί πάνω από τα 18.800 μόρια. Στην άλλη όχθη, στα χαμηλά βαθμολογικά του Πεδίου, αναμένουμε και φέτος περιφερειακά τμήματα που θα δεχτούν υποψηφίους με περίπου 7.000 μόρια.

4ο Πεδίο

Ενα ενδεικτικό δείγμα βαθμολογιών στα Μαθηματικά καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο του 60% κάτω από τη βάση, ωστόσο αυτό αν επιβεβαιωθεί σημαίνει καλύτερες επιδόσεις από πέρσι και πρόπερσι που τα αντίστοιχα ποσοστά περνούσαν το 70% και το 80%. Στο μάθημα της Οικονομίας, το δείγμα βαθμολογιών μάς δείχνει ελαφρά άνοδο στη βαθμολογική κλίμακα 15-20. Και σε αυτό το Πεδίο έχουμε μία από τις καλύτερες αντιστοιχίες υποψηφίων – θέσεων εισακτέων και αναμένουμε αντίστοιχες με πέρσι χαμηλές πτήσεις σε πολλά τμήματα της περιφέρειας που θα δεχτούν υποψηφίους με 5.000 - 6.000 μόρια, αλλά και σταθερότητα και μικρές αυξομειώσεις σε τμήματα (με κύρια τάση την άνοδο) κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απογείωση των βάσεων εισαγωγής και μαζικός αποκλεισμός
Η εκτίμηση για τη διαμόρφωση των απαιτούμενων μορίων εισαγωγής στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τα οδυνηρά αποτελέσματα της πολιτικής του υπουργείου Παιδείας
Απογείωση των βάσεων εισαγωγής και μαζικός αποκλεισμός
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η διαμόρφωση των βάσεων στα ΑΕΙ
Μικρή ή μεγαλύτερη άνοδος των μορίων εισαγωγής αναμένεται φέτος τόσο στα υψηλόβαθμα όσο και σε χαμηλόβαθμα τμήματα όλων των επιστημονικών πεδίων • Η αφαίμαξη σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα...
Η διαμόρφωση των βάσεων στα ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές 2021: Δηλώσεις των υποψηφίων από 8-19 Μαρτίου
H λεγόμενη «ελάχιστη βάση εισαγωγής» και η επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας είναι οι δύο αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στην εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Πανελλαδικές 2021: Δηλώσεις των υποψηφίων από 8-19 Μαρτίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτώση των βάσεων εισαγωγής με ...εξαιρέσεις!
Λίγες εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής από το υπουργείο Παιδείας (αναμένεται το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου) επιχειρούμε μια συνολική εκτίμηση της κίνησής τους.
Πτώση των βάσεων εισαγωγής με ...εξαιρέσεις!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών
Ενώ λίγα 24ωρα απέμειναν για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων των φετινών υποψηφίων, παρουσιάζουμε τις πρώτες γενικές εκτιμήσεις για τους όλους τους υποψήφιους και αναλυτικές εκτιμήσεις για την κίνηση...
Πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
5 «καυτές» παρατηρήσεις για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ
Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι όσα εξήγγειλε για ακόμη μία φορά ο υπουργός Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής περιγράφουν ένα Λύκειο ακόμα πιο προσδεδεμένο στην εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, πιο ταξικό και...
5 «καυτές» παρατηρήσεις για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας