• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.1°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.3°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.3°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 10.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  4 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.9°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.4°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.4°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.4°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  82%
EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χειρουργική» επέμβαση στις αντιστοιχίες τμημάτων

 • A-
 • A+

Καθορίστηκε με Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (25/6/2020 - Αριθμός Φύλλου 2549) η αντιστοιχία των Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021.

Οι αντιστοιχίες δηλώνουν σε ποια τμήματα μπορούν να μετεγγραφούν οι φοιτητές – και οι μετεγγραφές, ως γνωστόν, αφορούν χιλιάδες φοιτητές κάθε χρόνο. Ωστόσο, η ανακοίνωση της Υπουργικής Απόφασης για τις αντιστοιχίες φέτος δεν αφορά μόνο τις μετεγγραφές καθώς έχει και αθέατους στόχους και διαδρομές.

Να σημειώσουμε αρχικά ότι οι μετεγγραφές πλέον θα είναι πιο δύσκολες καθώς το υπουργείο έχει ανακοινώσει την προϋπόθεση της «βάσης μετεγγραφής», η οποία ορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος.

Ωστόσο στη φετινή Υπουργική Απόφαση με τις αντιστοιχίες έχουμε μια νέα πραγματικότητα, ένα παράδοξο, καθώς Τμήματα με ίδια ονομασία δεν έχουν αντιστοιχία μεταξύ τους. Σχολές με ίδιο γνωστικό περιεχόμενο δεν μπορούν να έχουν την ίδια αξία στις μεταξύ τους μετεγγραφές.

Παράδειγμα, τα Τμήματα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Θράκης δεν είναι αντίστοιχα με τα τμήματα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθήνας ή Θεσσαλονίκης! Τμήματα με ίδια ονομασία, όπως Μουσικών Σπουδών ή Ορυκτών Πόρων ή Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, δεν είναι πλέον αντίστοιχα με τα συνονόματά τους σε άλλες πόλεις!

Τμήματα που πέρυσι κρίθηκαν αντίστοιχα με συνονόματά τους, φέτος δεν θεωρούνται αντίστοιχα. Για παράδειγμα, το Χημικό Καβάλας δεν είναι ισοδύναμο με τα άλλα Χημικά, αν και την προηγούμενη χρονιά ήταν, ενώ και το Φυσικό Καβάλας είναι ισοδύναμο μόνο με το Φυσικό Λαμίας, όχι όμως με τα άλλα Τμήματα Φυσικής (Αθήνας, Θεσσαλονίκης Πάτρας κ.λπ.). Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα Μαθηματικών.

Τα τμήματα στη Λαμία και την Καστοριά που ήταν αντίστοιχα με τα υπόλοιπα τμήματα Μαθηματικών στην προηγούμενη Υπουργική Απόφαση για τις αντιστοιχίες-μετεγγραφές του 2019, στη νέα Υπουργική Απόφαση δεν είναι. Ετσι, στα τμήματα Μαθηματικών δημιουργούνται δυο ομάδες αντιστοιχιών: στη μία ομάδα αντίστοιχα θεωρούνται τα τμήματα Μαθηματικών της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου και Ιωαννίνων και στη δεύτερη ομάδα τα τμήματα Λαμίας και Καστοριάς!

Σύγχυση και ερωτηματικά

Αυτό, βέβαια, αφενός δεν έχει καμιά λογική, καθώς ο υποψήφιος εισάγεται σε μια πόλη είτε γιατί προτιμά Πανεπιστήμιο δίπλα στο σπίτι του είτε κοντά στο σπίτι του, είτε με τη βαθμολογία που του δίνει τη δυνατότητα επιλογής και, αφετέρου, ξαφνικά, λίγες ώρες πριν από την επαφή των υποψηφίων με το μηχανογραφικό δημιουργείται μια μεγάλη σύγχυση, ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Πριν μιλήσουμε για το ερωτηματικό, να σημειώσουμε ότι η νέα αυτή πραγματικότητα δεν αφορά μόνο τις αντιστοιχίες των τμημάτων Μαθηματικών, αλλά και δεκάδων άλλων τμημάτων: Ψυχολογίας στη Φλώρινα, Οικονομικών Επιστημών, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Περιβάλλοντος, Πληροφορικής, Τουριστικών Σπουδών, Φυσικής, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Διαιτολογίας και Διατροφής, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Δασολογίας και Περιβάλλοντος, Γεωπονίας, σε διάφορες πόλεις και άλλα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά και τι εξυπηρετούν; Στήνεται φέτος ένας μεγάλος «κόφτης» στις μετεγγραφές για τον σημαντικό περιορισμό τους. Δηλαδή, αντί η πολιτεία να ενισχύσει τη φοιτητική μέριμνα έτσι ώστε οι νέοι από τις στερημένες οικονομικά οικογένειες να μπορούν να σπουδάσουν αυτό που αγαπούν, ακόμη και σε πανεπιστήμιο άλλης πόλης, χωρίς να «ματώνουν» οικονομικά τις οικογένειές τους, στήνονται αθέατα «οδοφράγματα» περιορισμού των μετακινήσεων.

Με λίγα λόγια, το υπουργείο λέει στους υποψήφιους φοιτητές ότι για σπουδές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας θα πρέπει να υπολογίζουν και στα αντίστοιχα έξοδα. Αλήθεια, υπάρχει καλύτερο λίπασμα για το πελατολόγιο των Κολεγίων, που υπόσχονται σπουδές δίπλα στο σπίτι του υποψηφίου με δίδακτρα που λίγο θα ξεπερνούν τις ιδιωτικές δαπάνες για τις σπουδές σε δημόσιο Πανεπιστήμιο εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας;

Σε αυτά τα τμήματα φοιτούν ήδη κάποιες χιλιάδες φοιτητών και θα εισαχθούν και πολλοί άλλοι φέτος. Αν όμως το τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ή το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν είναι αντίστοιχα με το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το πρώτο ή με το τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών το δεύτερο, μήπως τελικά αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και ισοδύναμα τα πτυχία; Γιατί αν ήταν ισοδύναμα, θα έπρεπε να είναι και αντίστοιχα. Μήπως δημιουργούνται πτυχιούχοι ΑΕΙ ομοειδών τμημάτων δύο ταχυτήτων; Τμημάτων που αν και έχουν την ίδια ονομασία δεν έχουν ισοδύναμο πτυχίο ή τμημάτων που τα πτυχία τους θα δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους και τμημάτων με το ίδιο όνομα που δεν θα δίνουν;

Και δεν είναι φανερό ότι, την ίδια στιγμή που οι απόφοιτοι των κολεγίων θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, τα τμήματα των Δημοσίων Πανεπιστημίων που είναι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα δεν θα προτιμηθούν από τους υποψηφίους και έτσι ο κεντρικός στόχος του κλεισίματος θα έρθει στο υπουργείο σαν ώριμο φρούτο; Ακούω ήδη το υπουργείο Παιδείας: Τα τμήματα αυτά δεν είχαν ζήτηση, άρα δεν είχαν και λόγο ύπαρξης!

Τον Μάιο ζήτησαν αιτήσεις μετάταξης στον κλάδο Κοινωνικών Επιστημών και τον Ιούνιο... τον κατάργησαν!

Οι φετινές αιτήσεις μετάταξης από κλάδο σε κλάδο των εκπαιδευτικών μπορούσαν να υποβληθούν από 21/5/2020 μέχρι 29/5/2020. Η ανάκληση των αιτήσεων αυτών προβλεπόταν μέχρι τις 15/6/2020. Στους Π.Ε.78 (Κοινωνικών Επιστημών) υπήρχαν 193 οργανικά κενά πανελλαδικά, που μπορούσαν να καλυφθούν με μετάταξη από άλλο κλάδο, τα 46 εξ αυτών στην Αττική και τη Θεσ/νίκη. Και εδώ αρχίζουν όλα.

Στις 16/6/2020 το ΥΠΑΙΘ άλλαξε τα ωρολόγια προγράμματα των λυκείων και με την κατάργηση των μαθημάτων τους εκμηδένισε ουσιαστικά αυτά τα 193 οργανικά κενά, όπως και όλο τον κλάδο των Π.Ε.78. Πολλοί εκπαιδευτικοί άλλων κλάδων τον Μάιο έκαναν αίτηση μετάταξης στον κλάδο των Π.Ε.78 που εκμηδενίστηκε ουσιαστικά με Υπουργική Απόφαση τον Ιούνιο!

Το απίθανο αυτό γεγονός αποκάλυψε σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου η οποία καταγγέλλει τον εξοβελισμό βεβαίως της ειδικότητας, αλλά και τον εμπαιγμό από πλευράς ΥΠΑΙΘ όλων των εκπαιδευτικών μαζί και των Π.Ε.78 πρωτίστως.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα πέσουν φέτος οι βάσεις
Η αύξηση κατά 3.643 των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, που διαμορφώνει τον συνολικό αριθμό σε 78.335, αναμφίβολα είναι μια ευχάριστη είδηση για τους περισσότερους από 100.000 φετινούς υποψηφίους.
Πού θα πέσουν φέτος οι βάσεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
Ορατή άνοδος στην πλειονότητα των τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, σημαντική πτώση στο 2ο Πεδίο, ένα «κλικ» ψηλότερα από πέρσι στο 3ο Πεδίο, μεγάλη άνοδος στις χαμηλόβαθμες σχολές του 4ου Πεδίου,...
Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία των μετεγγραφών
Ως τις 19 Οκτωβρίου, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές των ΑΕΙ να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής. Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων μετεγγραφής θα ανακοινωθούν εντός λίγων...
Όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία των μετεγγραφών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πώς θα μοριοδοτηθούν οι αιτήσεις μετεγγραφής
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η νέα υπουργική απόφαση που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τις μετεγγραφές των φοιτητών. Βάσει κοινωνικών κριτηρίων θα μοριοδοτηθούν οι αιτήσεις μετεγγραφής των...
Πώς θα μοριοδοτηθούν οι αιτήσεις μετεγγραφής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταπτυχιακά για λίγους και εκλεκτούς
Το... Πανεπιστήμιο των μεταπτυχιακών στην Ελλάδα είναι ιδιωτικό! Και σε ορισμένες περιπτώσεις πανάκριβο! Στα ΤΕΙ δεν υπάρχει ούτε ένα μεταπτυχιακό χωρίς δίδακτρα. Τη σκληρή ταξική εικόνα, που παρουσιάζει...
Μεταπτυχιακά για λίγους και εκλεκτούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά
Μόνο στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: Όλο το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορκά, που κατατίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Παιδείας. Σε ποιες περιπτώσεις θεσπίζονται δίδακτρα....
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τι αλλάζει στα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας