Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαμαρτυρία για δίδακτρα και δόσεις από τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαμαρτυρία για δίδακτρα και δόσεις από τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου

  • A-
  • A+

Μείωση των διδάκτρων ανά θεματική ενότητα, επαναφορά των έξι δόσεων και επιστροφή στο πρότερο καθεστώς μοριοδότησης κοινωνικών κριτηρίων για απονομή υποτροφιών ζητούν με επιστολή τους φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) προς τον πρόεδρο του ιδρύματος, την υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό διαμαρτυρόμενοι για τις πρόσφατες ενέργειες της διοίκησης του ΕΑΠ που έχουν φέρει σε «οικονομική ασφυξία το σύνολο των φοιτητών και οδηγούν πολλούς από αυτούς στην έξοδο από το ΕΑΠ και την παύση των σπουδών τους».

Μέχρι και πέρσι όσοι σπουδαστές του ΕΑΠ δεν διέθεταν πιστωτική κάρτα είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν, σε έξι δόσεις μέσω τραπεζικών καταθέσεων σε λογαριασμό του ιδρύματος, τα ποσά των 500-1.500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε μία έως τρεις θεματικές ενότητες των ετήσιων προπτυχιακών προγραμμάτων.

Η ευνοϊκή αυτή πρακτική καταργήθηκε από τη διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ, η οποία ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μισό τον αριθμό των δόσεων, φέρνοντας σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση πολλούς φοιτητές, που ειδικά φέτος, λόγω κορονοϊού, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά ή και να μηδενίζονται. Πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του ιδρύματος σε δίδακτρα και να κινδυνεύουν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

«Στην παρούσα οικονομική συγκυρία το ΕΑΠ απαιτεί από τους φοιτητές, που δεν έχουν άλλο τρόπο, να πληρώσουν σε 3 δόσεις με μετρητά, από Ιούνιο μέχρι και Αύγουστο, το ποσό 1.000 ή 1.500 ευρώ, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα για 8 δόσεις σε όσους διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι είναι αποτρεπτική για πολλούς φοιτητές, δηλώνει τη διάκριση σε φοιτητές έχοντες και μη έχοντες.

Το διάστημα που καλούνται οι φοιτητές να δηλώσουν και να πληρώσουν για τις νέες θεματικές δεν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις και δεν θα γνωρίζουν πόσα μαθήματα έχουν περάσει και πόσα θα δηλώσουν για τη νέα χρονιά. Στην ουσία, το ΕΑΠ, ζητάει από τους φοιτητές σε μία, το πολύ δύο δόσεις, να καταβάλουν την ετήσια οικονομική συμμετοχή τους με μετρητά» αναφέρουν οι φοιτητές των Προγραμμάτων Σπουδών στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών και τον Ελληνικό Πολιτισμό.

Εξετάσεις εξ αποστάσεως

Παράλληλα τονίζουν ότι, λόγω των συνθηκών που έχει επιβάλει η πανδημία, το ΕΑΠ αποφάσισε οι τελικές και επαναληπτικές εξετάσεις να διεξαχθούν εξ αποστάσεως, γεγονός που εξοικονομεί στο ίδρυμα 1,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του ίδιου του προέδρου του ΕΑΠ Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα (ΕΡΤ, 29/4/2020), ποσό το οποίο αυξάνεται αν συνυπολογίσουμε ότι οι δύο τελευταίες Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (ΟΣΣ) έγιναν επίσης διαδικτυακά. Οι φοιτητές προτείνουν επομένως τη μείωση της οικονομικής συμμετοχής τους κατά 100 ευρώ ανά θεματική ενότητα.

Τέλος, θίγουν την αυστηροποίηση της μοριοδότησης των κοινωνικών κριτηρίων για τις υποτροφίες που ουσιαστικά απαλλάσσει τους δικαιούχους από την καταβολή διδάκτρων. Συγκεκριμένα, με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ (475/15-05-2020), η βάση των μορίων για τη χορήγηση υποτροφιών με κοινωνικά κριτήρια (αναπηρία, μονογονεϊκή οικογένεια, πολύτεκνοι, χαμηλό ετήσιο εισόδημα κ.ά.), ανέβηκε στα 34 από τα 29 μόρια, αποκλείοντας έτσι μεγάλο αριθμό φοιτητών που έχουν πραγματικά ανάγκη την υποτροφία.

«Οι παραπάνω αποφάσεις δείχνουν σαφώς ότι το μέχρι πρότινος κοινωνικό πρόσωπο του ΕΑΠ, ενός δημόσιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που είναι ανοιχτό για όλους, αποδομείται κάτω από μια καθαρά επιχειρηματική λογική ιδιωτικής επιχείρησης» καταλήγει η επιστολή. Αν και έχει γνωστοποιηθεί στους αρμοδίους αρκετές μέρες τώρα, ουδείς ενδιαφέρθηκε να απαντήσει.

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, με πέντε βουλευτές του ΚΚΕ να καταθέτουν σχετική ερώτηση ζητώντας να επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής, να μειωθούν τα δίδακτρα και να διαγραφούν οι οικονομικές υποχρεώσεις των φοιτητών όσο διατηρούνται τα έκτακτα μέτρα για την πανδημία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξετάσεις με... Φυσική παρουσία
Τις εκβιαστικές πρακτικές ορισμένων καθηγητών καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Αθήνας, με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου.
Εξετάσεις με... Φυσική παρουσία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν γενναία μείωση ή απαλλαγή από τα δίδακτρα
Πυκνώνουν οι φωνές των μεταπτυχιακών φοιτητών που ζητούν γενναία μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς η οικονομική επισφάλεια την οποία βιώνει...
Ζητούν γενναία μείωση ή απαλλαγή από τα δίδακτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
Δεν έχασε χρόνο η Ιατρική του ΑΠΘ και μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σαρωτικού πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών για...
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ αναδεικνύει την αξία των καλλιτεχνικών μαθημάτων
Θέση κατά της πλήρους υποβάθμισης των καλλιτεχνικών μαθημάτων με τον εξοβελισμό τους από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου παίρνει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Η Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ αναδεικνύει την αξία των καλλιτεχνικών μαθημάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπάχαλο με τα μαθήματα και την εξεταστική στα Πανεπιστήμια
Το υπουργείο πέταξε την ευθύνη στα ιδρύματα, οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων στους καθηγητές και οι καθηγητές στους φοιτητές, με το πρόγραμμα των εξεταστικών να παραμένει άγνωστο.
Μπάχαλο με τα μαθήματα και την εξεταστική στα Πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας