• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 4.1°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 1.6°C
  4 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 5.7°C
  3 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  43%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -3.0°C / 0.9°C
  3 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -2.7°C
  3 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  2 BF
  57%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.9°C / 7.0°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 1.7°C
  4 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.4°C / 3.5°C
  6 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  6 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  4 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -0.5°C / 1.2°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.8°C / 5.4°C
  3 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.8°C / 3.7°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / 0.4°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.3°C / 1.7°C
  4 BF
  61%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξετάσεις με... Φυσική παρουσία

 • A-
 • A+
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Αθήνας καταγγέλλει την πρακτική ορισμένων καθηγητών, οι οποίοι απαιτούν ιατρικές γνωματεύσεις που να αποδεικνύουν ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όσοι ζητούν να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στην εξεταστική

Τις εκβιαστικές πρακτικές ορισμένων καθηγητών καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Αθήνας, με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου. Παρά την απόφαση του Συλλόγου για διεξαγωγή των εξετάσεων με φυσική παρουσία και την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας αλλά και την παράλληλη μέριμνα για απαλλακτικές εργασίες για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι υπήρξαν περιπτώσεις διδασκόντων οι οποίοι απαίτησαν ιατρικές γνωματεύσεις που να πιστοποιούν ότι όσοι αιτούνται να εξεταστούν με την εξ αποστάσεως διαδικασία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν σε όλους να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εξέταση αν ο αριθμός των δηλωθέντων είναι μεγάλος.

«Κάτι τέτοιο έρχεται ενάντια όχι μόνο στις ίδιες τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου, της Συγκλήτου και του τμήματος, αλλά παραβιάζουν φανερά τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών. Οταν σε καιρό καραντίνας, ακόμα και το ίδιο το κράτος αρκούνταν στην υπεύθυνη δήλωση του κόσμου για τις μετακινήσεις του, ορισμένοι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής αποφάσισαν να το παίξουν “σερίφηδες” και να στήσουν τη δικιά τους “Ιερά Εξέταση” για να κρίνουν ποιος φοιτητής δικαιούται ή όχι να εξεταστεί από απόσταση.

»Αντίστοιχα, ενώ γνωρίζουν πως πολλοί φοιτητές ή οι οικογένειές τους έχουν μείνει άνεργοι, τους υποχρεώνουν είτε να μετακινηθούν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους για να συμμετέχουν στις εξετάσεις (αντίστοιχα το ίδιο και για τους φοιτητές του εξωτερικού) είτε να εξεταστούν μέσα από διάφορες πλατφόρμες, αδιαφορώντας για τις απαλλακτικές εργασίες που ορίστηκαν ως εναλλακτικός τρόπος εξέτασης» αναφέρει η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου.

Η αυθαιρεσία των διδασκόντων αγγίζει μάλιστα τα όρια του τραμπουκισμού, καθώς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Φ.Σ. Φυσικού, πολλοί σπουδαστές έγιναν αποδέκτες σχολίων του τύπου: «Οσοι δίνουν με προφορική εξέταση είναι ευνοημένοι απέναντι στους άλλους και θα έπρεπε να συμβιβαστούν με ένα ΕΠΑ.Λ. ή ΤΕΙ και να μην τρώνε θέσεις από άλλους φοιτητές» και «Αμα δεν μπορείς να διαχειριστείς το άγχος που σου προκαλεί η μιάμιση ώρα εξέτασης, πήδα από κάνα μπαλκόνι να ηρεμήσεις κι εσύ κι εμείς».

Τα παραπάνω σχολιάζει το σχήμα ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΕΑΑΚ, υποστηρίζοντας ότι παρόμοια περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν καταγγελθεί λόγω φόβου: «Σε όλους/ες μας κάποια στιγμή μάς έχει πει καθηγητής ότι δεν αξίζουμε να είμαστε στο Φυσικό και ότι θα έπρεπε να μπαίνει μόνο η “ελίτ”, οι αυριανοί νομπελίστες. [...] Λες και η γνώση που πρέπει να λαμβάνουμε αποτελεί ιδιοκτησία κάποιων ή λες και το Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί άλλη μια βαθμίδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου ο φοιτητής μαθαίνει και πολλές φορές θα κάνει λάθη».

Με απλή υπεύθυνη δήλωση

Το ζήτημα απασχόλησε μέχρι και τον πρόεδρο του τμήματος, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι φοιτητές δεν οφείλουν να προσκομίσουν τίποτα περισσότερο από την υπεύθυνη δήλωση, υπενθυμίζοντας μάλιστα σχετική συζήτηση της Συγκλήτου (27.5.2020) κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκαθαρίστηκε ότι δεν επιβάλλεται από πουθενά να ζητηθούν ιατρικού τύπου βεβαιώσεις, ενώ αποσαφηνίζει ότι «δεν προκύπτει από πουθενά η δυνατότητα σε διδάσκοντες να θέτουν ποσοστιαίο όριο αποδοχής αιτήσεων, καθώς δεν μπορεί κανείς φοιτητής να αποκλειστεί από τις εξετάσεις για τέτοιο λόγο».

Ο Φοιτητικός Σύλλογος επιμένει στην απόφασή του να διεξαχθεί η εξεταστική διά ζώσης, ενώ όσοι δεν δύνανται για προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους να συμμετάσχουν, να εξεταστούν με απαλλακτική εργασία και μόνο τεκμήριο την υπεύθυνη δήλωση και ζητά παράλληλα να ανοίξουν με νέα διορία τα ερωτηματολόγια δήλωσης προτίμησης τρόπου εξέτασης προκειμένου να οργανωθούν οι ομάδες της διά ζώσης εξέτασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοιχτή επιστολή στον κ. Σαρηγιάννη σχετικά με την λειτουργία των ΑΕΙ
Αγωνιώδης έκκληση από τον φοιτητικό κόσμο να μην επιστρέψουν τα πανεπιστήμια στην τηλεκπαίδευση και η εξεταστική Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί δια ζώσης.
Ανοιχτή επιστολή στον κ. Σαρηγιάννη σχετικά με την λειτουργία των ΑΕΙ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
«Προειδοποιήσεις» και «απειλές» σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών που δεν έχουν άλλη επιλογή πέραν του να στοιβάζονται σε ακατάλληλες αίθουσες και αμφιθέατρα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους
Η εκπαιδευτική διαδικασία αποκλειστικά διά ζώσης, αδιαφορώντας για την κορύφωση της πανδημίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια
Οσο πλησιάζει η ημερομηνία που τα Πανεπιστήμια θα υποδεχθούν τους φετινούς φοιτητές τόσο εντείνεται η κουβέντα σχετικά με τα πρωτόκολλα για τη διά ζώσης λειτουργία τους.
Εμβολιαστικά κέντρα στα πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Φωνές για άνοιγμα των Πανεπιστημίων
Κινητοποίηση πραγματοποίησαν, χθες το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Παιδείας μερικές εκατοντάδες φοιτητών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), ζητώντας την επαναλειτουργία των...
Φωνές για άνοιγμα των Πανεπιστημίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
Ενα υβριδικό μοντέλο πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων προτείνουν οι δευτεροετείς φοιτητές των Ιατρικών Σχολών της χώρας. Αναγνωρίζοντας την «ανεπάρκεια» της τηλεκπαίδευσης, προτείνουν σχέδιο...
Πρόταση για μαθήματα διά ζώσης από φοιτητές Ιατρικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ιστορία τηλεκπαιδευτικής τρέλας
Οι ιστορίες καθημερινότητας στα ελληνικά πανεπιστήμια, εν καιρώ τηλεκπαίδευσης, είναι πολύ άσχημες για να είναι αληθινές. Στη δε εξεταστική περίοδο, που τελείωσε πρόσφατα, η πραγματικότητα ξεπέρασε κάθε...
Ιστορία τηλεκπαιδευτικής τρέλας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας