Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εξετάσεις με... Φυσική παρουσία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξετάσεις με... Φυσική παρουσία

  • A-
  • A+
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Αθήνας καταγγέλλει την πρακτική ορισμένων καθηγητών, οι οποίοι απαιτούν ιατρικές γνωματεύσεις που να αποδεικνύουν ότι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όσοι ζητούν να συμμετάσχουν εξ αποστάσεως στην εξεταστική

Τις εκβιαστικές πρακτικές ορισμένων καθηγητών καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού Αθήνας, με αφορμή τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου. Παρά την απόφαση του Συλλόγου για διεξαγωγή των εξετάσεων με φυσική παρουσία και την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας αλλά και την παράλληλη μέριμνα για απαλλακτικές εργασίες για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι υπήρξαν περιπτώσεις διδασκόντων οι οποίοι απαίτησαν ιατρικές γνωματεύσεις που να πιστοποιούν ότι όσοι αιτούνται να εξεταστούν με την εξ αποστάσεως διαδικασία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ δήλωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν σε όλους να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εξέταση αν ο αριθμός των δηλωθέντων είναι μεγάλος.

«Κάτι τέτοιο έρχεται ενάντια όχι μόνο στις ίδιες τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου, της Συγκλήτου και του τμήματος, αλλά παραβιάζουν φανερά τα προσωπικά δεδομένα των φοιτητών. Οταν σε καιρό καραντίνας, ακόμα και το ίδιο το κράτος αρκούνταν στην υπεύθυνη δήλωση του κόσμου για τις μετακινήσεις του, ορισμένοι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής αποφάσισαν να το παίξουν “σερίφηδες” και να στήσουν τη δικιά τους “Ιερά Εξέταση” για να κρίνουν ποιος φοιτητής δικαιούται ή όχι να εξεταστεί από απόσταση.

»Αντίστοιχα, ενώ γνωρίζουν πως πολλοί φοιτητές ή οι οικογένειές τους έχουν μείνει άνεργοι, τους υποχρεώνουν είτε να μετακινηθούν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους για να συμμετέχουν στις εξετάσεις (αντίστοιχα το ίδιο και για τους φοιτητές του εξωτερικού) είτε να εξεταστούν μέσα από διάφορες πλατφόρμες, αδιαφορώντας για τις απαλλακτικές εργασίες που ορίστηκαν ως εναλλακτικός τρόπος εξέτασης» αναφέρει η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου.

Η αυθαιρεσία των διδασκόντων αγγίζει μάλιστα τα όρια του τραμπουκισμού, καθώς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο Φ.Σ. Φυσικού, πολλοί σπουδαστές έγιναν αποδέκτες σχολίων του τύπου: «Οσοι δίνουν με προφορική εξέταση είναι ευνοημένοι απέναντι στους άλλους και θα έπρεπε να συμβιβαστούν με ένα ΕΠΑ.Λ. ή ΤΕΙ και να μην τρώνε θέσεις από άλλους φοιτητές» και «Αμα δεν μπορείς να διαχειριστείς το άγχος που σου προκαλεί η μιάμιση ώρα εξέτασης, πήδα από κάνα μπαλκόνι να ηρεμήσεις κι εσύ κι εμείς».

Τα παραπάνω σχολιάζει το σχήμα ΠΑΡΕΜΒΟΛΗ ΕΑΑΚ, υποστηρίζοντας ότι παρόμοια περιστατικά έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αλλά δεν έχουν καταγγελθεί λόγω φόβου: «Σε όλους/ες μας κάποια στιγμή μάς έχει πει καθηγητής ότι δεν αξίζουμε να είμαστε στο Φυσικό και ότι θα έπρεπε να μπαίνει μόνο η “ελίτ”, οι αυριανοί νομπελίστες. [...] Λες και η γνώση που πρέπει να λαμβάνουμε αποτελεί ιδιοκτησία κάποιων ή λες και το Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί άλλη μια βαθμίδα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου ο φοιτητής μαθαίνει και πολλές φορές θα κάνει λάθη».

Με απλή υπεύθυνη δήλωση

Το ζήτημα απασχόλησε μέχρι και τον πρόεδρο του τμήματος, ο οποίος διευκρινίζει ότι οι φοιτητές δεν οφείλουν να προσκομίσουν τίποτα περισσότερο από την υπεύθυνη δήλωση, υπενθυμίζοντας μάλιστα σχετική συζήτηση της Συγκλήτου (27.5.2020) κατά τη διάρκεια της οποίας ξεκαθαρίστηκε ότι δεν επιβάλλεται από πουθενά να ζητηθούν ιατρικού τύπου βεβαιώσεις, ενώ αποσαφηνίζει ότι «δεν προκύπτει από πουθενά η δυνατότητα σε διδάσκοντες να θέτουν ποσοστιαίο όριο αποδοχής αιτήσεων, καθώς δεν μπορεί κανείς φοιτητής να αποκλειστεί από τις εξετάσεις για τέτοιο λόγο».

Ο Φοιτητικός Σύλλογος επιμένει στην απόφασή του να διεξαχθεί η εξεταστική διά ζώσης, ενώ όσοι δεν δύνανται για προσωπικούς ή ιατρικούς λόγους να συμμετάσχουν, να εξεταστούν με απαλλακτική εργασία και μόνο τεκμήριο την υπεύθυνη δήλωση και ζητά παράλληλα να ανοίξουν με νέα διορία τα ερωτηματολόγια δήλωσης προτίμησης τρόπου εξέτασης προκειμένου να οργανωθούν οι ομάδες της διά ζώσης εξέτασης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία για δίδακτρα και δόσεις από τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου
Μείωση των διδάκτρων ανά θεματική ενότητα, επαναφορά των έξι δόσεων και επιστροφή στο πρότερο καθεστώς μοριοδότησης κοινωνικών κριτηρίων για απονομή υποτροφιών ζητούν με επιστολή τους φοιτητές του Ελληνικού...
Διαμαρτυρία για δίδακτρα και δόσεις από τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μπάχαλο με τα μαθήματα και την εξεταστική στα Πανεπιστήμια
Το υπουργείο πέταξε την ευθύνη στα ιδρύματα, οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων στους καθηγητές και οι καθηγητές στους φοιτητές, με το πρόγραμμα των εξεταστικών να παραμένει άγνωστο.
Μπάχαλο με τα μαθήματα και την εξεταστική στα Πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν γενναία μείωση ή απαλλαγή από τα δίδακτρα
Πυκνώνουν οι φωνές των μεταπτυχιακών φοιτητών που ζητούν γενναία μείωση ή και πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, καθώς η οικονομική επισφάλεια την οποία βιώνει...
Ζητούν γενναία μείωση ή απαλλαγή από τα δίδακτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ζητούν ποιοτική και δωρεάν σίτιση
Σε μπλόκο στον έλεγχο των καρτών σίτισης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προχώρησαν μέλη του Συλλόγου...
Ζητούν ποιοτική και δωρεάν σίτιση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ιδεολογική» κατάργηση της εμβόλιμης εξεταστικής στο ΠΑ.ΜΑΚ.
«Η διακοπή της εμβόλιμης είναι θέμα ιδεολογικό. Δεν είμαστε ούτε εξεταστικό ούτε ανθρωπιστικό κέντρο», «Αν δεν σου αρέσει όπως έχουν τα πράγματα, παράτησε τη σχολή σου». Τα παραπάνω αποτελούν απαντήσεις...
«Ιδεολογική» κατάργηση της εμβόλιμης εξεταστικής στο ΠΑ.ΜΑΚ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η συγχώνευση κόβει καθηγητές
Μετά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, μειώνονται δραστικά οι ώρες εργαστηρίων, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι καθηγητές που στήριζαν με το έργο τους τα...
Η συγχώνευση κόβει καθηγητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας