Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
SOS για τα δημοτικά ΚΔΑΠ
ΕUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

SOS για τα δημοτικά ΚΔΑΠ

  • A-
  • A+
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία εκπέμπει σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους, αφού την τελευταία εξαετία αυξάνονται γεωμετρικά οι αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, απορροφώντας σημαντικό μέρος των vouchers,

Σήμα κινδύνου για την επιβίωση των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ) εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στις εν λόγω δομές. Οπως εξηγούν, η απειλή λουκέτου σε δημοτικά ΚΔΑΠ -που σήμερα φιλοξενούν περισσότερα από 24.000 παιδιά σε όλη τη χώρα- προκύπτει από τη «ραγδαία, ανεξέλεγκτη και χωρίς όρους» ανάπτυξη ιδιωτικών ΚΔΑΠ που απορροφούν όλο και μεγαλύτερο μέρος μιας σταθερής χρηματοδοτικής «πίτας», σε βάρος της βιωσιμότητας των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα όσων έχουν μικρή δυναμικότητα.

Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα δημόσια ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), Γ. Παπαχατζής, προειδοποίησε: «Αν η ΚΕΔΕ δεν αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για να πιέσει τα συναρμόδια υπουργεία, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα δημόσια ΚΔΑΠ, αν όχι σε ένα έτος, σε δύο έτη θα κλείσουν».

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση μιλούν από μόνα τους:

▪ Τη σχολική χρονιά 2013-2014 τα δημοτικά ΚΔΑΠ ήταν 253, απορροφώντας μέσω επιταγών εισόδου (voucher) 13.193 παιδιά, και τα ιδιωτικά ήταν μόλις 4, απορροφώντας 332 παιδιά μέσω voucher. Την τρέχουσα σχολική χρονιά (2019-2020), τα δημοτικά ΚΔΑΠ αυξήθηκαν σε αριθμό, φτάνοντας συνολικά τα 423 (αύξηση δομών κατά 67,19%). Ασύγκριτα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ που σήμερα ανέρχονται σε 467. Δηλαδή, σε μια εξαετία οι ιδιωτικές δομές αυξήθηκαν κατά 11.575%! Η μέση ετήσια αύξηση των ιδιωτικών δομών ανέρχεται σε 133%!

▪ Το αποτέλεσμα σήμερα είναι το 60% της χρηματοδότησης (μέσω voucher και του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής») να κατευθύνεται στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (59.066.209,64 ευρώ) έναντι των δημοτικών (38.751.140,85 ευρώ). Η μέση ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών δομών ανέρχεται σε 130%.

▪ Η αναλογία των χρημάτων αντιστοιχεί και στον αριθμό παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδιωτικά και δημοτικά ΚΔΑΠ. Οι δημοτικές δομές ήδη κατέγραψαν μείωση φιλοξενούμενων παιδιών κατά 2,4% συγκριτικά με το έτος 2018-2019.

▪ Σε αντίθεση με τις προσφερόμενες θέσεις δεν αυξήθηκαν τα κονδύλια. Στο παρελθόν, μειώθηκε πολλάκις η αξία των vouchers των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ, «διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τα προβλήματα βιωσιμότητας στα ΚΔΑΠ μικρής δυναμικότητας και στο σύνολο των ΚΔΑΠμεΑ», τονίζει ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ.

▪ Αναμένεται να ιδρυθούν επιπλέον «εκατοντάδες ιδιωτικές δομές» την επόμενη χρονιά και γενικότερα τα επόμενα έτη. Τα ποσά που θα διατεθούν όμως τις επόμενες χρονιές «θα είναι σίγουρα συγκεκριμένα και πολύ πιθανόν πιο περιορισμένα», εκτιμά ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ. Αν διατηρηθούν στις 72.000 τα vouchers, ο αριθμός παιδιών σε κάθε δομή θα είναι αισθητά μικρότερος και «θα οδηγήσει νομοτελειακά σε οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης για όλους τους δήμους, επιδεινώνοντας την ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση πολλών μικρών δομών».

«Η πτωτική τάση στη φιλοξενία παιδιών στις δημοτικές δομές οφείλεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο κ. Παπαχατζής, προειδοποιώντας ότι τα πρώτα προβλήματα στα δημοτικά ΚΔΑΠ θα εμφανιστούν ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ανεξέλεγκτες εντάξεις στο πρόγραμμα χορήγησης voucher «ακόμη και ΠΑΕ (σ.σ. Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών) που συντηρούν ακαδημίες ως ΚΔΑΠ» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης, επισημαίνοντας επιπλέον: «Το λειτουργικό κόστος των δημόσιων δομών είναι διπλάσιο και τριπλάσιο, καθώς κανένας δήμος δεν έχει διάθεση να παραβεί κανονισμoύς λειτουργίας και εργασιακό δίκαιο». Επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων, λέγοντας ότι είχαν από κοινού προβλέψει τη σημερινή κατάσταση από το 2015 και «δυστυχώς δικαιωθήκαμε».

Πάγωμα λόγω εκλογών

Η λύση που προτάθηκε είναι η μονιμοποίηση του θεσμού των ΚΔΑΠ κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», του οποίου οι θέσεις εργασίας εντάχθηκαν στα οργανογράμματα των δήμων. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή, απόφαση για συγκρότηση σχετικής ομάδα εργασίας εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τους τότε υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αλ. Χαρίτση και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ολα όμως πάγωσαν με την προκήρυξη των εκλογών. Σε συνάντηση με τον νυν υπουργό Εσωτερικών, «ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δεν είναι ενήμερος και ότι θέλει να ακούσει πρώτα εάν η ΚΕΔΕ συμφωνεί», περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, καλώντας την ΚΕΔΕ μαζί με τους εργαζομένους «να τρέξουμε από τώρα» για τη μονιμοποίηση του θεσμού, καθώς «η εμπειρία από το “Βοήθεια στο Σπίτι” έχει δείξει ότι απαιτείται χρόνος».

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, αντίστοιχη κατάσταση με τα ΚΔΑΠ, με τον ιδιωτικό τομέα να επεκτείνεται έναντι των δημόσιων δομών, διαμορφώνεται και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». «Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, μια και η χώρα έχει φτάσει, και καλώς, να καλύπτει περίπου 90% του προγράμματος με εθνικούς πόρους», υπογράμμισε, προτείνοντας ακόμη στην ΚΕΔΕ να διεκδικήσει μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης» τη δημιουργία ενός προγράμματος αποτελούμενου αμιγώς με εθνικούς πόρους, αποκλειστικά για δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αρχές Αυγούστου οι τελικοί πίνακες των παιδικών σταθμών
Μέσα στο πρώτο πενθήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τελικοί πίνακες των γονέων 81.000 παιδιών που θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ μέσω ΕΣΠΑ για τη...
Αρχές Αυγούστου οι τελικοί πίνακες των παιδικών σταθμών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τους παιδικούς σταθμούς
Ολα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις αναμένεται να εξασφαλίσουν θέσεις δωρεάν φιλοξενίας σε παιδικούς σταθμούς την ερχόμενη σχολική χρονιά, οι δε γονείς θα μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους
Χρηματοδότηση-ρεκόρ για τους παιδικούς σταθμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δωρεάν φιλοξενία 100.000 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς
Πολύ νωρίτερα θα ξεκινήσει φέτος η διαδικασία επιλογής δικαιούχων για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δομές παιδικής φροντίδας μέσω ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» αρμόδιες πηγές, στόχος για το 2017-2018...
Δωρεάν φιλοξενία 100.000 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Νέα πρόσκληση για γονείς που δεν έλαβαν voucher
Νέα πρόσκληση προς τους περίπου 36.500 γονείς που έχουν πλήρη δικαιολογητικά αλλά δεν έλαβαν voucher για τη φιλοξενία των παιδιών τους σε παιδικούς σταθμούς (πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και...
Νέα πρόσκληση για γονείς που δεν έλαβαν voucher
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Από 4 Ιουλίου η πρόσκληση για δωρεάν παιδικούς σταθμούς
Στις 4 Ιουλίου θα εκδώσει η ΕΕΤΑΑ την πρόσκληση για τους γονείς που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα δωρεάν φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και...
Από 4 Ιουλίου η πρόσκληση για δωρεάν παιδικούς σταθμούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
81.000 παιδιά δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς
Ο ίδιος αριθμός παιδιών με πέρυσι αλλά με διπλάσια δημόσια δαπάνη- αφού μειώθηκε το ΕΣΠΑ- θα φιλοξενηθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά δωρεάν σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ χάρη σε κάποιες...
81.000 παιδιά δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας