Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε αδιέξοδο οι φοιτητές στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε αδιέξοδο οι φοιτητές στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ

  • A-
  • A+

Με «σφραγισμένο» λαβύρινθο, χωρίς «γέφυρες» διεξόδου μοιάζει η κατάσταση στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ εξαιτίας της πανδημίας, με εγκλωβισμένους σε αυτόν εκατοντάδες φοιτητές, πολλούς επί πτυχίω, και περί τους 5.000 ασθενείς! Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για την ασφάλεια καθηγητών, φοιτητών και ασθενών έφεραν αδιέξοδο στην εκπαιδευτική διαδικασία με ορατό τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου, καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σπουδών και μετέωρους ασθενείς.

Η ανοιχτή επιστολή που συνέταξαν οι επί πτυχίω φοιτητές περιγράφει με αδρά χρώματα την κατάσταση, αφού, μετά τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και τις αποφάσεις της συνέλευσης των καθηγητών, «η σχολή πρόκειται να επαναλειτουργήσει σταδιακά πιθανώς από 1/9/2020, εφόσον πραγματοποιήσει τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και κριθεί κατάλληλη, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με τη ρητή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι δεν πρόκειται να χαθεί εξάμηνο σπουδών».

Οι φοιτητές έχουν πλήρη επίγνωση ότι «θα πάρει αρκετό καιρό για να επανέλθουμε στους ρυθμούς μας λόγω έλλειψης εξοπλισμού, του οποίου η προμήθεια καθυστερεί και υλοποίησης έργων υποδομών. Ο ΕΟΔΥ προτείνει πράγματα αντικειμενικά, επιστημονικά ορθά και αδιαμφισβήτητα, καθώς με ημίμετρα χάνουμε την υγειονομική μας αξιοπιστία». Και μοιάζει αυτονόητη η διαπίστωσή τους ότι «η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών μας έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεδομένων των συγκυριών. Επίσης, πολλοί από εμάς είμαστε φοιτητές επί πτυχίω και όσο καθυστερεί η έξοδός μας προς την αγορά εργασίας τόσο επιβαρυνόμαστε οικονομικά και ψυχολογικά». Απραξία, αβεβαιότητα, ιδιότυπη αιχμαλωσία, εξουθένωση είναι η κατάσταση που βιώνουν και ζητούν «τους καθηγητές μας δίπλα μας, όπως σταθήκαμε κι εμείς το 2017 στην αποχή για τη διεκδίκηση των προσωπικών τους συμφερόντων με αντίτιμο το κλείσιμο της σχολής και την απώλεια ενός κλινικού εξαμήνου, που δεν αναπληρώθηκε ποτέ».

Εκκληση στους συναδέλφους του «να βάλουν πλάτη για να τελειώσουμε με τις κλινικές μέχρι τέλος Ιουλίου» απευθύνει και ο πρόεδρος του Τμήματος Λάμπρος Ζουλούμης, ο οποίος λέει στην «Εφ.Συν.» ότι με προχθεσινή απόφαση της πρυτανείας «θα αγορασθούν ειδικές συσκευές καθαρισμού του αέρος για να μπορέσουμε να εργασθούμε. Διαθέτουμε μέσα ατομικής προστασίας, το πρόβλημα είναι οι χώροι και οι συστάσεις για τις ειδικές συσκευές αναρρόφησης του αερολύματος». Ειδικά για τους επί πτυχίω, «τα περίπου 40 άτομα που είναι στο πτυχίο θα προλάβουμε και θα τελειώσουν, θα πάρουν το πτυχίο και θα μείνει ως εκκρεμότητα μόνο η ορκωμοσία, που μπορεί να γίνει αργότερα».

Απόγνωση

«Κάποιοι βρίσκονται σε απόγνωση, πολύ περισσότερο εν αναμονή ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας» μας λέει ο επί πτυχίω φοιτητής Παναγιώτης Ιατρούδης, που παρατηρεί ότι «δεν αποκλείεται να παρερμηνεύτηκαν οι συστάσεις του ΕΟΔΥ, διότι, αν έπρεπε να τηρηθούν όλες, τότε θα έπρεπε να γκρεμιστεί το κτίριο και να κατασκευαστεί από την αρχή». Περιμένει να τηρηθούν οι διαβεβαιώσεις για έναρξη των κλινικών στις 15 Ιουνίου και σχολιάζει πως «υπάρχει πρόβλημα με τους υπόλοιπους φοιτητές καθώς μπορεί να προκληθεί ντόμινο καθυστερήσεων σε όλα τα έτη, με αποτέλεσμα να υπάρξει αδιέξοδο στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Ντόμινο που χτυπά τελικά και τους ασθενείς; «Εάν η σχολή βάλει λουκέτο για τους επόμενους μήνες, για το καλό των ασθενών μας θα αναγκαστούμε να τους παραπέμψουμε σε ιδιώτες οδοντιάτρους», λένε πικρά οι φοιτητές, με συνέπεια «με τη νέα χρονιά να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν καινούριο φαύλο κύκλο εύρεσης ασθενών με τις απαραίτητες προαπαιτούμενες εργασίες, υπερκορεσμού των κλινικών από νεοεισαχθέντες φοιτητές, υπό την επίβλεψη ήδη υποστελεχωμένου προσωπικού και με τον κίνδυνο νέου κύματος πανδημίας».

«Πολλοί ασθενείς φοβούνται και δεν έρχονται, ωστόσο χθες εμφανίστηκαν οι πρώτοι 28, άλλοι ζήτησαν ήδη τα χρήματά τους πίσω (ποσά που ξεκινάνε από 10 ευρώ, αλλά φτάνουν για σύνθετες εργασίες τα 500 ή και τα 1.000 ή και περισσότερα ευρώ), αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα μας εμπιστευθούν ξανά», λέει ο κ. Ζουλούμης.

Οι φοιτητές, πάντως, νιώθουν μόνοι, αφού «κανείς αρμόδιος για την εκπαίδευσή μας δεν παίρνει καθολική ευθύνη» και ζητούν «μέριμνα για την ολοκλήρωση των εργασιών στους ασθενείς που έχουμε δέσμευση, και πληρώνουν, σε κατάλληλες υγειονομικά εγκαταστάσεις και άμεσα, διαλλακτικότητα σε νέες ισάξιες εκπαιδευτικές μεθόδους και προσαρμογή στην νέα τάξη πραγμάτων. Αρα λύσεις για εμάς πρέπει να προσφέρονται με ανοιχτό μυαλό και επί νέων όρων και μπορούν να δοθούν μόνο με εφικτές προτάσεις από τους ίδιους τους καθηγητές μας!».


 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
Δεν έχασε χρόνο η Ιατρική του ΑΠΘ και μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του σαρωτικού πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών για...
Γίνε και εσύ γιατρός με 17.000 ευρώ τον χρόνο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γόρδιος δεσμός με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα
Στα τέλη του περασμένου μήνα ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων αποφάσισε να επωμιστούν οι εκδοτικοί οίκοι τα έξοδα αποστολής προκειμένου να διανεμηθούν εγκαίρως τα πανεπιστημιακά βιβλία.
Γόρδιος δεσμός με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παραπάνω από την εξάπλωση της νόσου τούς νοιάζει να χτυπήσουν τα δικαιώματά μας»
Ανοικτή επιστολή φοιτητών για την κυβερνητική απόφαση να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες πανελλαδικά: "Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν ένας φοιτητής κολλήσει την οικογένειά του ή κολλήσει από αυτήν;"
«Παραπάνω από την εξάπλωση της νόσου τούς νοιάζει να χτυπήσουν τα δικαιώματά μας»
ΥΓΕΙΑ
«Το σύστημα δουλεύει γιατί υπάρχει το φιλότιμο»
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, Σίμος Μεταλλίδης, μιλά με περηφάνια για την ομάδα του στην κλινική του ΑΧΕΠΑ που συνεχίζει παρά τις αντιξοότητες να μετράει «νίκες»
«Το σύστημα δουλεύει γιατί υπάρχει το φιλότιμο»
ΥΓΕΙΑ
«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
Οργή της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης ● Αντί για προσλήψεις μετακινούν γιατρούς της ΠΦΥ στα Επείγοντα των νοσοκομείων ● Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων στις 7 Απριλίου
«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
ΥΓΕΙΑ
Τι να κάνεις τις κλίνες χωρίς προσωπικό και υγειονομικό υλικό;
Αντέχουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές όμως απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση του προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού και τεστ για τον κορονοϊό.
Τι να κάνεις τις κλίνες χωρίς προσωπικό και υγειονομικό υλικό;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας