Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εμειναν με το voucher στο χέρι

«Δεν εξασφαλίζεται η χρήση της ταξιδιωτικής επιταγής αφού δεν είναι βέβαιο αν οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε επόμενη εκδρομή» τονίζει η ΟΛΜΕ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εμειναν με το voucher στο χέρι

  • A-
  • A+
Οι ακυρώσεις των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό, λόγω πανδημίας, δημιουργούν προστριβές μεταξύ γονέων και ταξιδιωτικών γραφείων ● Σε ελάχιστες περιπτώσεις επιστρέφεται μέρος της προκαταβολής, ενώ συνήθως λαμβάνουν voucher ισχύος 18 μηνών ● Τεράστιο ρίσκο οι ταξιδιωτικές επιταγές ακόμη και για τα πρακτορεία ● ΟΛΜΕ και ενώσεις καταναλωτών ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας.

Χάος έχει προκληθεί με το ζήτημα των χρημάτων που έχουν καταβληθεί για τις σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό και τις επιβεβλημένες ακυρώσεις λόγω πανδημίας. Γονείς και ταξιδιωτικά γραφεία βρίσκονται σε κόντρα, με τους μεν να ζητούν επιστροφή χρημάτων και τους δε να αδυνατούν να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Είχαμε δώσει 450 ευρώ προκαταβολή για εξαήμερη εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη. Στην αρχή, από το σχολείο μάς έλεγαν ότι θα μας επιστραφούν τα χρήματα, ενώ τώρα ακούμε για vouchers. Ακόμη δεν έχουμε λάβει σαφή απάντηση για το τι θα γίνει. Από τη διεύθυνση του σχολείου μάς παραπέμπουν στο ταξιδιωτικό γραφείο, με το οποίο δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να επικοινωνήσουμε, ενώ ούτε χρήματα αλλά ούτε και vouchers έχουμε πάρει στα χέρια μας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» μητέρα μαθήτριας σε Γυμνάσιο της Αθήνας.

Διαφορετική αντιμετώπιση είχαν οι γονείς και οι μαθητές Λυκείου στον Αλιμο. «Η εκδρομή ήταν στην Ισπανία και θα διαρκούσε 10 μέρες με συνολικό κόστος 600-700 ευρώ, από τα οποία δώσαμε 150 ευρώ προκαταβολή. Η εκδρομή ακυρώθηκε στις 24 Μαρτίου και πολύ σύντομα μας επιστράφηκαν 110 ευρώ. Προφανώς κρατήθηκε ένα ποσό για τη δουλειά του πρακτορείου, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό», μας λέει μητέρα μαθήτριας.

Η ρήτρα

Σε άλλο σχολείο, στην Ηλιούπολη αυτή τη φορά, οι μαθητές έλαβαν ονομαστικό ταξιδιωτικό voucher ισχύος 18 μηνών. Μάλιστα στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στους γονείς τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «αν, για οποιονδήποτε λόγο, κατά τη λήξη ισχύος του voucher που εκδόθηκε στο όνομά σας δεν έχετε κάνει χρήση της αξίας του, το σύνολο του ποσού θα σας επιστραφεί», ρήτρα η οποία δεσμεύει το πρακτορείο για επιστροφή χρημάτων, εξ ου και η πολιτική των vouchers επιλέγεται κατά βάση από τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία, όπως μας εξηγεί η Δέσποινα, ταξιδιωτική πράκτορας που διατηρεί γραφείο στα βόρεια προάστια της Αθήνας.

«Είχα σχολική εκδρομή για Βερολίνο. Η AEGEAN με την οποία θα ταξίδευαν τα παιδιά δεν κράτησε χρήματα για τα αεροπορικά, οπότε και επέστρεψα το ποσό. Στην ίδια εκδρομή είχα κλείσει και ξενοδοχείο για τους καθηγητές, αφού οι μαθητές θα φιλοξενούνταν σε σπίτια. Το ξενοδοχείο όμως κράτησε τα χρήματα και ενημέρωσε ότι αφήνει ανοιχτή την κράτηση για διάστημα ενός έτους. Για αυτή την εκδρομή εγώ δούλεψα 1,5 μήνα. Το ότι επέστρεψα στο ακέραιο το ποσό των εισιτηρίων, το έκανα καλή τη πίστει. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

»Οι γονείς δεν μπορούν να γνωρίζουν αν το πρακτορείο έχει καταβάλει χρήματα, αν του έχουν γίνει κρατήσεις ή επιστροφές. Για να δώσεις vouchers πρέπει να έχεις πάρει vouchers από την εκάστοτε αεροπορική/ακτοπλοϊκή εταιρεία ή τα ξενοδοχεία και για να επιστρέψεις χρήματα πρέπει να έχεις πάρει πίσω χρήματα. Για παράδειγμα, η Ryanair δεν έχει διεκπεραιώσει τίποτα μέχρι στιγμής. Αν λοιπόν ένα πρακτορείο έχει κλείσει με την εν λόγω εταιρεία, δεν μπορεί να κάνει κάτι.

Αμεση πρωτοβουλία

»Επίσης το voucher ενέχει τεράστιο ρίσκο για τα μικρά κυρίως γραφεία. Το 18μηνο είναι μεγάλο διάστημα εντός του οποίου μπορεί να συμβούν πολλά. Γιατί, πες ότι κλείνει το ξενοδοχείο για το οποίο εγώ έχω δώσει voucher στον πελάτη. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επωμισθώ εγώ το βάρος της επιστροφής του αντίστοιχου ποσού. Πρέπει όλοι να δείξουμε κατανόηση σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη», μας λέει η Δέσποινα.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα ρυθμίζει τις αποζημιώσεις και ζητά την άμεση επιστροφή ολόκληρου του καταβληθέντος ποσού, θέτοντας σειρά εύλογων προβληματισμών αναφορικά με τα ταξιδιωτικά vouchers:

■ Δεν εξασφαλίζεται η χρήση της επιταγής αφού δεν είναι βέβαιο αν οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε επόμενη εκδρομή.

■ Μπορεί οι μαθητές να έχουν αποφοιτήσει ή να έχουν αλλάξει σχολικό περιβάλλον, που σημαίνει ότι η οικογένεια θα πρέπει να μπει σε επιπλέον έξοδα για να συνοδεύσει το ανήλικο παιδί στο ταξίδι.

■ Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά ότι εντός 18μήνου θα είναι ασφαλείς οι μετακινήσεις.

■ Από τη στιγμή που η επιλογή ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου γίνεται με βάση την πιο συμφέρουσα προσφορά, αυτό σημαίνει ότι το σχολείο δεσμεύεται να συνεργαστεί με συγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο ακόμη και αν αυτό δεν μειοδοτήσει την επόμενη σχολική χρονιά.

Στον διάλογο για το ζήτημα μπήκαν και οι ενώσεις καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ και ΠΟΜΕΚ, ενώ η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας κάνει λόγο για «εμπαιγμό» από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία «εδώ και δυο μήνες, περίπου, αντιμετωπίζει τις σχολικές εκδρομές σαν “πελάτες” ενός πρακτορείου που αποφάσισαν να κάνουν μια εκδρομή και που μπορούν σήμερα να τη μεταθέσουν σε μια άλλη ημερομηνία κάνοντας χρήση των vouchers από τα πρακτορεία».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Κεραμέως, κάνε το σταυρό σου, δεν θα περάσει το δικό σου»
Δυναμική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή από εκπαιδευτικούς, για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα, κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση των μαθημάτων Τέχνης και των Κοινωνικών...
«Κεραμέως, κάνε το σταυρό σου, δεν θα περάσει το δικό σου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως προβλέπει ΚΥΑ που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασυντόνιστοι συντονιστές στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού
Στη διακριτική ευχέρεια των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού εναπόκειται η συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό ● Σύγχυση σε μαθητές και γονείς από την απόφαση του υπουργείου...
Ασυντόνιστοι συντονιστές στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
Αρκετές εκατοντάδες μαθητών συγκεντρώθηκαν χθες στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή απαιτώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην...
«Δεν θα γίνουμε πειραματόζωα της κυβέρνησης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αναβολή ζητούν τα Μουσικά Σχολεία
Mαθητές και γονείς των Μουσικών Σχολείων ζητούν να μην εφαρμοστεί φέτος η Υπουργική Απόφαση σχετικά με τον νέο τρόπο εισαγωγής στα τμήματα Μουσικών Σπουδών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι...
Αναβολή ζητούν τα Μουσικά Σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις
Οι καταλήψεις με εθνικιστικό πρόσημο δεν ενόχλησαν καμία αρχή, αλλά μία συγκεκριμένη κατάληψη κατά των προτεινόμενων αλλαγών στο Λύκειο και της έλλειψης βιβλίων προκάλεσε όχι μόνο αστυνομική παρέμβαση...
Οι «καλές» και οι κακές καταλήψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας