• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.6°C
  3 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.9°C / 10.2°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 8.8°C / 15.1°C
  5 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 6.9°C
  3 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 9.0°C
  3 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.4°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.2°C / 20.8°C
  5 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.8°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  5 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 13.5°C
  3 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.4°C
  5 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.3°C
  6 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 10.1°C
  3 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  67%

Κώστας Γαβρόγλου

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίκτυο για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης

 • A-
 • A+

Η ίδρυση του «Δικτύου για την υπεράσπιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης», μία πρωτοβουλία 150 εκπροσώπων του εκπαιδευτικού κόσμου, φαντάζει σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ.

Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις που διατρέχουν το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας, και οι οποίες ξηλώνουν σιγά σιγά τον δημόσιο χαρακτήρα της, οδήγησαν τον τέως υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σε συνεργασία με εκατοντάδες νηπιαγωγούς, δασκάλους, εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και καθηγητές πανεπιστημίου να δημιουργήσουν ένα δίκτυο «ειδικών», ένα think tank το οποίο θα παρακολουθεί τις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας, θα επεξεργάζεται πολιτικές θέσεις με σημείο αναφοράς την «επόμενη μέρα» της δημόσιας εκπαίδευσης και θα αναζητά απαντήσεις στα ζητήματα που ανακύπτουν κάθε φορά.

«Πολλά από τα “παραδοσιακά” εκπαιδευτικά θέματα χρειάζονται βαθύτερες επιστημονικές επεξεργασίες. Απαιτούνται νέες ποσοτικές μελέτες, αλλά και προτάσεις λύσεων σε προβλήματα που πρέπει να σταματήσουν να αναπαράγονται. Υπάρχουν και διεθνώς εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ζυμώσεις και είμαστε σε επαφή με αντίστοιχους φορείς.

»Με άλλοθι την ύφεση εξαιτίας της πανδημίας και τη θεμιτή ενίσχυση της δημόσιας υγείας, θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον ακόμη πιο έντονη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση από τις δυνάμεις της συντήρησης. Η δημόσια εκπαίδευση χρειάζεται να είναι μονίμως στην επικαιρότητα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι βασικός στόχος του δικτύου είναι «να διαμορφώσει απαντήσεις με επιστημονική τεκμηρίωση σε ένα σύνολο παλιών αλλά και εντελώς καινούργιων προβλημάτων, ώστε να αναδείξει τη σημασία της δημόσιας εκπαίδευσης, ξεφεύγοντας από τη σημερινή της μορφή».

Τα μέλη του Δικτύου ήδη έχουν ξεκινήσει να επεξεργάζονται θέματα που απασχολούν την τριτοβάθμια αλλά και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε ομάδες εργασίας. Οι θεματικές που συζητιούνται αποτελούν πρωτοβουλία των ίδιων των μελών, τα οποία θέτουν την εκάστοτε προβληματική και στη συνέχεια με τη διαδικασία διαλόγου προκύπτει η κατεύθυνση του Δικτύου επί των θεμάτων.

Κατά την επεξεργασία των θεμάτων, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν υπόψη τους το ευρύτερο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, επιχειρώντας να νοηματοδοτήσουν εκ νέου τη δομή και το περιεχόμενο της δημόσιας εκπαίδευσης εντός της σύγχρονης πραγματικότητας, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει μεγάλη πρόκληση.

«Δυστυχώς ορισμένα από τα νεοφιλελεύθερα προτάγματα “συγκινούν” πλατιές κοινωνικές ομάδες που δυστυχώς θα είναι τα πρώτα θύματά τους. Το έχουμε δει και σε άλλες χώρες. Αυτό είναι ένα κοινωνικό και συνάμα ιδεολογικό πρόβλημα, το οποίο δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το Δίκτυο.

»Αν δεν υπάρξουν επιστημονικά επεξεργασμένες απαντήσεις στα καινούργια προβλήματα που αναδύονται, θα επικρατήσουν οι δήθεν προφανείς “λύσεις” του νεοφιλελευθερισμού που θα οδηγήσουν αναπόδραστα στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το Δίκτυο με τις μελέτες και τις έρευνές του θα τεκμηριώσει τον αντίλογο ώστε η δημόσια εκπαίδευση να νοηματοδοτηθεί εκ νέου και να αποκτήσει το κύρος που είχε και της αξίζει στα μάτια της κοινωνίας» υπογραμμίζει ο Κ. Γαβρόγλου.

Ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση όμως συνιστά το γεγονός ότι η διαμόρφωση των θέσεων του Δικτύου απαιτεί ορισμένες φορές ρήξεις με παγιωμένες αντιλήψεις ακόμη και της Αριστεράς, όπως λέει.

Ο τέως υπουργός Παιδείας εντοπίζει και στο πρόσφατο νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως μια σειρά προβληματικών σημείων, όπως η ουσιαστική κατάργηση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης σε επίπεδο Λυκείου, η εισαγωγή ειδικοτήτων στα νηπιαγωγεία, η αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, η εισαγωγή των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια αλλά και η ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

Ο Κώστας Γαβρόγλου εγκαλεί την υπουργό Παιδείας για «ιδεοληψία και έλλειψη πολιτικής κουλτούρας», σχολιάζοντας το «ξήλωμα» ρυθμίσεων που είχε εισαγάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Γκρεμίζει επειδή μάλλον δεν είναι σε θέση να χτίσει, μιας και, όπως άλλοι συνάδελφοί της, είναι δέσμια ιδιωτικών συμφερόντων, φλερτάροντας παράλληλα και με την παραβίαση του Συντάγματος» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γαβρόγλου.


 

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
Η καταγραφή των γεγονότων επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε μια ανάγνωση όχι μόνον όσων έγιναν ή δεν έγιναν, υπό την επιρροή ή όχι των θεσμών, αλλά και όσων αναδείχθηκαν μέσα από τα κοινωνικά και πολιτικά ανακλαστικά.
Το αποτύπωμα των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχέδια που δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν
Η προκήρυξη εκλογών ανέτρεψε το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα να μένουν μετέωρες σημαντικές ρυθμίσεις σχετικά με τα φροντιστήρια, το πειθαρχικό δίκαιο και 16 πανεπιστημιακά τμήματα.
Τα σχέδια που δεν πρόλαβαν να νομοθετηθούν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εγκρίθηκαν 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής
Ανοίγει ο δρόμος για τους μόνιμους διορισμούς 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για το ερχόμενο σχολικό έτος (2019-2020). Το ΣτΕ έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας.
Εγκρίθηκαν 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άκαρπη συνάντηση Γαβρόγλου και ΟΛΜΕ
Άγονη η συζήτηση την Τετάρτη, μεταξύ του υπουργού Παιδείας με το προεδρείο της ΟΛΜΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη νέα Γ' λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής.
Άκαρπη συνάντηση Γαβρόγλου και ΟΛΜΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με μικρές διαφοροποιήσεις η αύξηση της εξεταστέας ύλης στη Γ' Λυκείου
Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, στη «λελογισμένη» αύξηση της εξεταστέας ύλης για τα προγράμματα σπουδών στα Γενικά Λύκεια που προτείνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής...
Με μικρές διαφοροποιήσεις η αύξηση της εξεταστέας ύλης στη Γ' Λυκείου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χρυσή τομή για τους διορισμούς εκπαιδευτικών
Τα κριτήρια διορισμού στην εκπαίδευση, εντός της επόμενης τριετίας, 15.000 δασκάλων και καθηγητών ύστερα από δέκα χρόνια αδιοριστίας αποφασίστηκαν εντός της επόμενης τριετίας ● Προϋπηρεσία με πλαφόν,...
Χρυσή τομή για τους διορισμούς εκπαιδευτικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας