• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 22.9°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.6°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 19.3°C
  1 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.2°C / 17.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 21.6°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 16.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 16.5°C / 22.3°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.7°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  0 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάμερες στις τάξεις χωρίς «πράσινο φως» από την Αρχή Προσωπικών Δεδομένων

 • A-
 • A+

Επιμένει η κυβέρνηση στη βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας μέσα στις σχολικές αίθουσες, που πέρασε με τροπολογία παρά την έντονη αντίθεση των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα κληθούν να την εφαρμόσουν, της ΟΛΜΕ, συλλόγων γονέων και των μαθητών.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, παρά τις σχετικές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί «σύμφωνης γνώμης» της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έγγραφη έγκριση από την τελευταία δεν υπάρχει.

Μετά την υπουργό Παιδείας, που υποστήριξε ότι η διάταξη συντάχτηκε έπειτα από διαβούλευση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «με την Αρχή αυτή έχει υπάρξει διαβούλευση» και ισχυρίστηκε ότι «έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη διαδικασία η οποία έχει προκριθεί. Επομένως δεν υπάρχει ζήτημα καμίας παραβίασης προσωπικών δεδομένων των παιδιών».

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» συγκεκριμένα αν υπάρχει έγγραφη έγκριση από την Αρχή Προστασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «υπήρξε αυτή η διαβούλευση», υποστηρίζοντας ότι «έχει γίνει και γραπτώς».

Ωστόσο γραπτή γνωμοδότηση από την Αρχή δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση στη δημοσιότητα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει δοθεί γιατί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας πράγματι απευθύνθηκε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έγινε μια συζήτηση, αλλά σε καμία περίπτωση η ανεξάρτητη αρχή δεν εξέδωσε γνωμοδότηση, παρά περιορίστηκε σε συστάσεις.

Μία από αυτές ήταν η κυβέρνηση να προχωρήσει, φυσικά πριν από την ψήφιση της τροπολογίας που έχει ήδη γίνει, σε μελέτη αντικτύπου ώστε να διαπιστωθεί ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν από τη βιντεοσκόπηση του μαθήματος και την αναπαραγωγή του υλικού εκτός των σχολικών αιθουσών.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η Αρχή δεν έχει λάβει ακόμα σαφή θέση και είναι επιφυλακτική (χωρίς κατ' ανάγκην αυτό να σημαίνει άρνηση), αλλά εξετάζει όλες τις πλευρές και όλες τις απόψεις.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει σήμερα συναντήσεις με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών για να συζητήσει μαζί τους και στη συνέχεια θα επανέλθει και με την πλευρά του υπουργείου για να μπορέσει να καταλήξει, όπως αναφέρουν οι πηγές, σε μια γόνιμη λύση για όλες τις πλευρές.

Πάντως η Αρχή Προστασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ευθύς εξ αρχής ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι σε περίπτωση εφαρμογής βιντεοσκόπησης του σχολικού μαθήματος απαιτούνται εγγυήσεις ότι η κάμερα που θα τοποθετηθεί μέσα στην αίθουσα δεν θα εστιάζει στα θρανία και στα πρόσωπα των μαθητών.

Οι κάμερες ασφαλείας

Ωστόσο έχει ενδιαφέρον ότι στις 10-9-2019 η ίδια Αρχή πήρε θέση για το θέμα των καμερών ασφαλείας των σχολείων -και όχι καμερών που καταγράφουν το μάθημα- και είπε ότι «ένα δημόσιο σχολείο δεν έχει δυνατότητα να χρησιμοποιεί σύστημα βιντεοεπιτήρησης κατά τις ώρες που αυτό λειτουργεί, ενώ κατά τις ώρες μη λειτουργίας της σχολικής μονάδας ο εκάστοτε δήμος έχει αρμοδιότητα για την προστασία του χώρου και άρα μόνο αυτός μπορεί να αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας».

Με άλλα λόγια, ακόμα και για τις κάμερες ασφαλείας, που βρίσκονται εκτός των σχολικών αιθουσών, η Αρχή είπε ότι δεν μπορούν να λειτουργούν όταν υπάρχουν μαθητές και καθηγητές στο σχολείο.

Και βέβαια, πέρα από την εκπεφρασμένη αντίθεση των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στη βιντεοσκόπηση των μαθημάτων, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα συμφωνήσουν σε αυτή τη διαδικασία οι γονείς των μαθητών.

Σε μια διαδικασία δηλαδή που μεταλλάσσει τον χαρακτήρα του μαθήματος, απειλώντας την προσωπική σχέση δασκάλου-μαθητή και μετατρέποντας τη διδασκαλία από μια δυναμική κατάσταση σε ένα στατικό λάιβ στρίμινγκ.

Μια άγνωστη μέχρι στιγμής παράμετρο του ζητήματος έφερε στο φως η Επιτροπή Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Εργου Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ (ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ), που εκθέτει ακόμα περισσότερο την υπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με την καταγγελία του κόμματος, η Νίκη Κεραμέως, μόλις μία μέρα πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για τη βιντεοσκόπηση και ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, όρισε υπεύθυνη προστασίας δεδομένων του υπουργείου Παιδείας συνεργάτιδά της, δικηγόρο στην ιδιότητα και μετακλητή υπάλληλο, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα γινόταν κατά κόρον χρήση των ψηφιακών εργαλείων στο πλαίσιο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και άρα η ανάγκη εποπτείας των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν εξαιρετικά αυξημένη.

«Ερωτήματα προκαλεί επίσης πως σε μια τέτοια θέση, αντί να οριστεί κάποιο έμπειρο και μόνιμο στέλεχος του υπουργείου, ορίστηκε μετακλητή υπάλληλος και συνεργάτιδα της υπουργού. Μάλιστα τη σχετική δυνατότητα την είχε η υπουργός με βάση τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ασφαλώς θα επικαλεστεί τις εξειδικευμένες γνώσεις της συνεργάτιδάς της.

Αλλά αναρωτιέται κανείς: 9 μήνες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, δεν... τις είχε πάρει είδηση;» αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι το νομικό πλαίσιο που αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων (N. 4624/2019 – GDPR) προβλέπει τον ορισμό υπεύθυνου για κάθε δημόσιο φορέα, ο οποίος στη συνέχεια ανακοινώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πειραματικό με το «έτσι θέλω»
Με απόφαση Κεραμέως καταργείται το μοναδικό, ελεύθερης πρόσβασης δημόσιο Γυμνάσιο σε μια ολόκληρη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Πειραματικό με το «έτσι θέλω»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
Η Εκπαίδευση βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας.
«Άμεση» απάντηση Κεραμέως μετά την κατακραυγή για άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και για τις εξηγήσεις της υπουργού.
Κεραμέως: Η επιδημιολογική επιτήρηση επιβάλλει τη διατήρηση του 50%+1 στις τάξεις
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αποκλείει η Κεραμέως το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία
Απόλυτη εμφανίστηκε σήμερα η υπουργός Παιδείας εν μέσω έξαρσης της πανδημίας και ύστερα από το πλήθος καταγγελιών για τις συμπτύξεις σχολικών τμημάτων, οι οποίες επιτείνουν τον συγχρωτισμό στις τάξεις
Αποκλείει η Κεραμέως το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστολή απόγνωσης προς την υπουργό Παιδείας
Μαθητές της Β' τάξης του 1ου Γυμνασίου Ν. Μηχανιώνας διαμαρτύρονται για την απόφαση να συγχωνευθούν τμήματα σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια και με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως,...
Επιστολή απόγνωσης προς την υπουργό Παιδείας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας