• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Ομίχλη
  11°C 8.6°C / 12.2°C
  0 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 12.3°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.6°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  1 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 18.5°C
  6 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 13.6°C
  1 BF
  84%
 • Κεφαλονιά
  Θύελλα
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ομίχλη
  7°C 5.5°C / 6.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  0 BF
  93%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.8°C / 14.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 13.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  0 BF
  85%

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δικαιολογίες για το άνοιγμα των σχολείων

 • A-
 • A+
Ποιες απαντήσεις δίνει το υπουργείο Παιδείας στα σοβαρά ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί για τη σκοπιμότητα και τις συνθήκες επιστροφής των μαθητών στα θρανία.

Με τη βεβαιότητα ότι «στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης των μέτρων, τα ανοιχτά σχολεία αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της νέας καθημερινότητας» το υπουργείο Παιδείας εξηγεί γιατί ανοίγει τα σχολεία με 37 ερωτήσεις-απαντήσεις.

Αφού υπογραμμίζει (στην κυριολεξία) τον ομόφωνο χαρακτήρα της απόφασης των ειδικών για τη «σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, στο πλαίσιο της προοδευτικής αποκλιμάκωσης των μέτρων», το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να πείσει για την ορθότητα της απόφασης, τον σωστό χρόνο και την ψυχική ανάγκη των παιδιών ακόμα και για την ύπαρξη διαφωνιών κατά τις σχολικές συναθροίσεις. Με εύλογα επιχειρήματα, όχι όμως πάντα πειστικά.

Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την απόφαση για μη χρήση μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές στις μικρές σχολικές αίθουσες, το υπουργείο υποστηρίζει ότι: «α) Η πληθυσμιακή ομάδα είναι συγκεκριμένη, σε αντίθεση με άλλους κλειστούς χώρους στους οποίους η ομάδα αυτή εναλλάσσεται διαρκώς, β) Η μη ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας ενδέχεται να εγκυμονεί μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μη χρήση, και γ) Η μάσκα δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και μπορεί να επιφέρει χαλάρωση των υπόλοιπων μέτρων, στα οποία λειτουργεί συμπληρωματικά». Σωστά και λογικά φαίνονται όλα. Απάντηση σίγουρη, όμως, δεν μπορεί να δοθεί. Και αυτό είναι το θέμα. Ολα όσα μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί από όλους τους αρμόδιους αποτελούν περιγραφή πειραματικών διαδικασιών. Γι’ αυτό, το ερώτημα παραμένει: Γιατί να κάνουμε πειράματα με τα παιδιά και μάλιστα στο τέλος της χρονιάς;

Ψυχοκοινωνικοί λόγοι

Ενδεικτική είναι και η απάντηση στην ερώτηση αν αξίζει το ρίσκο για λίγες ημέρες μαθημάτων. Πρώτα γίνεται επίκληση του ψυχοκοινωνικού επιχειρήματος ότι «η απουσία από το σχολείο ενδέχεται να έχει μακροχρόνια αρνητικά αποτελέσματα», μετά επισημαίνεται ότι «δεν είναι λίγες οι μέρες», επειδή τα τμήματα θα έχουν μισούς μαθητές και θα υπάρχει και «έντονη εκπαιδευτική διαδικασία».

Μα, αλήθεια, πόσο έντονη μπορεί να είναι η εκπαιδευτική διαδικασία υπό αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες; Οταν τα παιδιά γνωρίζουν ότι δεν θα δώσουν εξετάσεις και όταν, όπως το ίδιο το υπουργείο επισημαίνει, τίθενται άλλες ψυχολογικές και κοινωνικές προτεραιότητες; Δεν χρειάζεται η αναφορά και στον εκπαιδευτικό στόχο. Ανώφελες αντιφάσεις...

Ακόμα και για την Γ΄ Λυκείου, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες συνεχίζουν να καλύπτονται από τα φροντιστήρια τα οποία, από τις 11 του μήνα, θα μπορέσουν κατά προτεραιότητα να ανοίξουν τα ολιγομελή τμήματα των Πανελλαδικών.

Αλλες εξηγήσεις του υπουργείου Παιδείας:

● Νέα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Απριλίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων και μελέτες από πληγείσες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Κίνα, καταδεικνύουν τη δυσκολότερη μόλυνση των παιδιών, με ηπιότερα συμπτώματα, με ασυνήθιστη τη μετάδοση της λοίμωξης σε ενηλίκους.

● Κρίνεται πιο ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία τον Μάιο, που η άνοδος της θερμοκρασίας πιστεύεται ότι θα ελαττώσει συνολικά τη μεταδοτικότητα του ιού και τα ανοιχτά παράθυρα βελτιώνουν τον εξαερισμό. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουμε ότι η πορεία είναι δυναμική και κάθε μέτρο θα αξιολογείται και θα προσαρμόζεται, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

● Για τις μετακινήσεις μαθητών, θα υπάρχουν «πυκνότερα δρομολόγια», ενώ στους εκπαιδευτικούς θα «επιτρέπεται η μετακίνηση και μεταξύ νομών».

● Τεστ δεν θα γίνονται στο σχολείο. «Η παρατήρηση συμπτωμάτων επαφίεται στην οικογένεια του παιδιού, ενώ η συστηματική θερμομέτρηση δεν αποτελεί ασφαλές μέτρο».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δυσκολεύει το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω Covid
Εμμεση παραδοχή της περυσινής αποτυχίας αποτελεί η στροφή 180 μοιρών του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να αλλάξει τα πρωτόκολλα κορονοϊού στα σχολεία.
Δυσκολεύει το κλείσιμο ενός τμήματος λόγω Covid
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
Δύο ήταν οι μαθητικές κινητοποιήσεις που έγιναν κινήματα, αυτές του 1990 και του 1999 που έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με αποφάσεις της Νίκης Κεραμέως σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Οι ομοιότητες με τις αναχρονιστικές παρεμβάσεις Κεραμέως
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τι προβλέπεται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο
Με μάσκες και με όλους τους μαθητές θα γίνει η επιστροφή στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας παρά την ανησυχία που υπάρχει μετά την κατακόρυφη άνοδο των κρουσμάτων τον...
Τι προβλέπεται σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού σε σχολείο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οργή και κινητοποιήσεις για τις ρυθμίσεις της Κεραμέως
Την ακαριαία και εκρηκτική αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας προκάλεσε η ανακοίνωση του πολυνομοσχεδίου-οδοστρωτήρα για όλες τις βαθμίδες.
Οργή και κινητοποιήσεις για τις ρυθμίσεις της Κεραμέως

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας