Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιχείρηση Πανελλαδικές
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιχείρηση Πανελλαδικές

  • A-
  • A+
Ιούνιο - Ιούλιο βλέπει τη διεξαγωγή των εξετάσεων η Νίκη Κεραμέως, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» ● Παρέμβαση ΟΙΕΛΕ για τους ωρομίσθιους με πολλαπλούς εργοδότες.

Με την προσοχή στραμμένη στη Γ’ Λυκείου, το υπουργείο Παιδείας εξετάζει την επιστροφή των μαθητών της τελευταίας τάξης του Λυκείου στα θρανία, χωρίς ακόμα να αποκλείει από τη διαδικασία και τις υπόλοιπες τάξεις. Σε τηλεοπτική εμφάνισή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το ολοκληρωμένο σχέδιο για την επαναλειτουργία των σχολείων.

«Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα. Τώρα που μιλάμε οι ειδικοί αναλύουν, συλλέγουν τα δεδομένα για να δουν σε τι βαθμό τα σκληρά μέτρα που έχουμε πάρει ώς τώρα έχουν αποδώσει καρπούς. Θα περιμένουμε τα δεδομένα και θα ακούσουμε τους ειδικούς. Αυτοί θα μας κατευθύνουν για την επόμενη ημέρα», ανέφερε η υπουργός Παιδείας. Από την άλλη, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, υποστηρίζει ότι θα ήταν προτιμότερο να συνεχιστεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έως τις 30 Ιουνίου και να εξεταστεί η επαναφορά των παιδιών στις τάξεις από τον Σεπτέμβριο.

Για το ζήτημα των πανελλαδικών, που «καίει» τους υποψηφίους και τις οικογένειές τους, η υπουργός δήλωσε ότι αναμένεται να διεξαχθούν μέσα στον Ιούνιο και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί λεπτομερώς ο τρόπος διεξαγωγής τους, αφού αναπάντητα παραμένουν βασικά ερωτήματα:

● Πόσοι υποψήφιοι θα εξετάζονται ανά αίθουσα;

● Πόσα εξεταστικά κέντρα θα λειτουργήσουν φέτος, δεδομένης της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα;

● Ο υποδιπλασιασμός ή υποτριπλασιασμός των υποψηφίων ανά αίθουσα σημαίνει παράλληλα αντίστοιχη προσαρμογή του αριθμού των επιτηρητών. Υπάρχει πρόβλεψη για επιτηρητές εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

● Πόσα βαθμολογικά κέντρα θα οριστούν;

Να θυμίσουμε ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σχέδιο του υπουργείου, που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» (10/4), θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν όλες οι σχολικές μονάδες ως εξεταστικά κέντρα, ενώ ο αριθμός των υποψηφίων δεν θα ξεπερνάει τους 5-8 ανά τάξη.

Η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε καθησυχαστική και για την ακαδημαϊκή χρονιά, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χαθεί αφού «το 96% των προπτυχιακών μαθημάτων γίνονται εξ αποστάσεως».

Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα που λήφθηκαν για την ιδιωτική εκπαίδευση, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα καταβληθούν δίδακτρα για υπηρεσίες που δεν παρέχονται, ενώ στην περίπτωση που μία δομή δεν παρέχει καθόλου τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να εισπράττει χρήματα. Ωστόσο, άφησε αναπάντητο το ζήτημα των ωρομίσθιων ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εργάζονται σε περισσότερα από ένα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών και οι οποίοι αποκλείονται από τα μέτρα στήριξης.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) ζητά από τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Εργασίας) να μεριμνήσουν για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στην κατηγορία των ωρομισθίων με πολλαπλούς εργοδότες, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν αυτοί και οι οικογένειές τους με τα ελάχιστα χρήματα που εξασφαλίζουν από τις λιγοστές ώρες τηλεκπαίδευσης που προσφέρουν. Τα ποσά που αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της είναι ενδεικτικά της δυσμενέστατης κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ζώντας με 30-100 ευρώ τον μήνα, ποσό που αντιστοιχεί σε 7-8 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα σε ένα φροντιστήριο ή κέντρο ξένων γλωσσών.

Και αυτό συμβαίνει γιατί, όπως εξηγούσαμε και σε πρόσφατο δημοσίευμά μας («Δεν απολύονται και θα πληρώνονται», «Εφ.Συν.», 9.4.2020), πολλοί είναι οι ωρομίσθιοι οι οποίοι προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην απασχολούνται σε περισσότερους από έναν εργοδότες και παραμένουν δέσμιοι των ορέξεων των εργοδοτών τους αφού, αν δεν ανασταλούν όλες οι συμβάσεις τους, δεν μπορούν να υπαχθούν στον μηχανισμό στήριξης, με τους περισσότερους να έχουν λιγότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα στον κάθε εργοδότη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δικαιολογίες για το άνοιγμα των σχολείων
Ποιες απαντήσεις δίνει το υπουργείο Παιδείας στα σοβαρά ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί για τη σκοπιμότητα και τις συνθήκες επιστροφής των μαθητών στα θρανία.
Δικαιολογίες για το άνοιγμα των σχολείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πανελλαδικές με μη διδαχθείσα ύλη;
Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να μείωσε την ύλη των εξετάσεων, ωστόσο σε τρία τουλάχιστον μαθήματα περιλαμβάνονται κεφάλαια που δεν παραδόθηκαν στη φυσική τάξη, όπως λένε εκπαιδευτικοί.
Πανελλαδικές με μη διδαχθείσα ύλη;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ν. Κεραμέως: Οι Πανελλαδικές μπορεί να γίνουν ακόμα και τον Ιούλιο
Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι Πανελλαδικές να γίνουν όσο γίνεται το συντομότερο, επανέλαβε η υπουργός Παιδείας, που τόνισε ότι στόχος είναι να πραγματοποιηθούν «όσο πιο κοντά γίνεται στις...
Ν. Κεραμέως: Οι Πανελλαδικές μπορεί να γίνουν ακόμα και τον Ιούλιο
Υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στοχευμένες επιθέσεις και μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας
Έχει γίνει πλέον φανερό ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας χρησιμοποίησε την κρίση που προκάλεσε η εμφάνιση της πανδημίας ως πρόσχημα – εργαλείο για να επιταχύνει ρυθμίσεις που είχε στις άμεσες...
Στοχευμένες επιθέσεις και μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα σχολική χρονιά
Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει διάφορα σενάρια για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς που θα εξαρτηθούν από το τι θα πουν οι ειδικοί (επιστήμονες), ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.
Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη νέα σχολική χρονιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιστροφή στη θολή κανονικότητα και για Δημοτικά και νηπιαγωγεία
Αόριστες απαντήσεις του υπουργείου στα αγωνιώδη ερωτήματα των γονιών για την κοινωνική αποστασιοποίηση, χωροταξία και καθαριότητα.
Επιστροφή στη θολή κανονικότητα και για Δημοτικά και νηπιαγωγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας