Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέτρα για εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικές δομές και αναπροσαρμογή διδάκτρων

Μέτρα για εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικές δομές και αναπροσαρμογή διδάκτρων

  • A-
  • A+

Μετά τις καταγγελίες για παρανομίες σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τις ανακοινώσεις της αρμόδιας Ομοσπονδίας εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) αλλά και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε μία σειρά μέτρων «στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» του κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Απαγορεύονται οι απολύσεις εργαζομένων και μάλιστα οι καταγγελίες συμβάσεων είναι άκυρες από τις 18 Μαρτίου και τούδε.

2. Οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών με διοριστηρίο δεν αναστέλλονται, μπορούν να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως και άρα οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά από τους εργοδότες τους.

3. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν λάβει διοριστήριο καθώς και το πάσης φύσης εκπαιδευτικό προσωπικό των εκπαιδευτικών δομών μπορούν να παρέχουν τηλε- εκπαίδευση και ως εκ τούτου ούτε οι συμβάσεις τους αναστέλλονται ούτε επηρεάζεται η καταβολή των αποδοχών τους από τους εργοδότες.

4. Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία που δεν εμπίπτουν στις δύο προηγούμενες κατηγορίες, αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα 15/3/2020 έως και 30/4/2020 και οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος κύριας κατοικίας).

Στην περίπτωση που παρέχουν υπηρεσίες, οι συμβάσεις τους δεν αναστέλλονται κατ’ επιλογή της επιχείρησης-εργοδότη και ως εκ τούτου δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των λοιπών μέτρων στήριξης και οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά.

5. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες είναι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης (φορολογικά, ασφαλιστικά, μείωση μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης).

6. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, τότε αναστέλλονται οι συμβάσεις του συνόλου του προσωπικού όλων των κατηγοριών, το οποίο δικαιούται την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα λοιπά μέτρα στήριξης.

Αναφορικά με το ζήτημα των διδάκτρων που είτε έχει προπληρωθεί είτε σύμφωνα με τις καταγγελίες οι επιχειρήσεις ζητούσαν την καταβολή τους παρά το γεγονός ότι είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους ισχύουν τα παρακάτω:

1. Μη παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως μεταφορά, σίτιση, απογευματινές δραστηριότητες κ.α., δεν χρεώνονται για όσο διάστημα διαρκεί η απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία και δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αντίστοιχων ποσών από τους υπόχρεους.

2. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις και στους υπόχρεους καταβολής διδάκτρων να συμφωνούν ενδεχόμενη αναπροσαρμογή των διδάκτρων που αντιστοιχούν στο πρόγραμμα διδασκαλίας/κατάρτισης για το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης της εκπαιδευτικής λειτουργίας κατ’ αναλογία της παρεχόμενης υπηρεσίας τηλεκπαίδευσης/τηλεκατάρτισης.

3. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρούσας απόφασης δεν προβαίνουν καθόλου στην παροχή εξ αποστάσεως διδασκαλίας/κατάρτισης, δεν υφίσταται καμία υποχρέωση καταβολής διδάκτρων για το ανωτέρω διάστημα.

«Μέριμνά μας είναι πρωτίστως η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και η διατήρηση της στενής επαφής μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Εξίσου σημαντική, η πρόβλεψη στήριξης του προσωπικού και των επιχειρήσεων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, καθώς και των οικογενειών που καλούνται να καταβάλουν δίδακτρα στις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές. Καθώς η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προχωρά, με την πολύτιμη συνδρομή εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης και μαθητών, εξασφαλίζουμε όρους βιωσιμότητας για όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Την επόμενη ημέρα της κρίσης πρέπει να είμαστε όλοι εδώ, πιο δυνατοί και έτοιμοι να συνεχίσουμε το έργο μας. Μαζί θα τα καταφέρουμε να βγούμε και από αυτήν την κρίση, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες» δήλωσαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ανοίκεια επίθεση του Αδ. Γεωργιάδη στον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ
Επίθεση δίχως προηγούμενο εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.
Ανοίκεια επίθεση του Αδ. Γεωργιάδη στον πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι καθηγητές δουλεύουν από το σπίτι, οι εργοδότες δεν τους πληρώνουν από πουθενά
Σύμφωνα με καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί λένε ότι, παρά το γεγονός πως οι εργοδότες τούς έχουν εξαναγκάσει σε διαδικτυακή εργασία, απέχουν από την υποχρέωση να τους καταβάλουν τον μισθό τους.
Οι καθηγητές δουλεύουν από το σπίτι, οι εργοδότες δεν τους πληρώνουν από πουθενά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως προβλέπει ΚΥΑ που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εντάσσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο επίδομα των 800 ευρώ;
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σημαντικό, πλέον, αριθμό εκπαιδευτηρίων πιέζονται να ενταχθούν στον περίφημο «μηχανισμό στήριξης» των εργαζόμενων (800 ευρώ ή 533 ευρώ το μήνα).
Εντάσσουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο επίδομα των 800 ευρώ;
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μονιμοποίηση της αναπλήρωσης
Μία ακόμη σχολική χρονιά ξεκινάει με μηδενικούς μόνιμους διορισμούς και χιλιάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που καλούνται, τελευταία στιγμή, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να καταθέσουν αίτηση.
Μονιμοποίηση της αναπλήρωσης
Υπουργείο Παιδείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: όλα τα ονόματα
Τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι μεταθέσεις έγιναν δυνάμει του άρθρου 44 του ν. 4589/2019,...
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: όλα τα ονόματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας