Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ωρομίσθιοι που χάνουν τα 800 ευρώ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ωρομίσθιοι που χάνουν τα 800 ευρώ

  • A-
  • A+

Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ και ωδείων που λόγω των κακοδαιμονιών που επί χρόνια σέρνει μαζί του το σύστημα, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα επιβίωσης.

Προκειμένου να εξασφαλίσουν μηνιαίο εισόδημα 600-700 ευρώ, οι «εκπαιδευτές» ή «εισηγητές σεμιναρίων» ή «καθηγητές», όπως λέγονται, ανάλογα σε ποιον φορέα εκπαίδευσης ενηλίκων (ΙΕΚ) προσφέρουν υπηρεσίες, αναγκάζονται να δουλεύουν σε διαφορετικές δομές, τόσο δημόσιες όσο και ιδιωτικές, υπογράφοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με ωρομίσθιο περί τα 6-12 ευρώ, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες που αφορούν δημοτικά ΙΕΚ, όπου ούτε αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων γίνεται ούτε όμως και αποπληρωμή των ωρών των εκπαιδευτών.

Χωρίς σύμβαση

Οι εργαζόμενοι εκπαιδευτές στα δημόσια ΙΕΚ εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν το παρανοϊκό σύστημα να δουλεύουν για ολόκληρα εξάμηνα χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση, όσο δε για τις πληρωμές, ποτέ δεν γίνονται στην ώρα τους.

«Παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε πληρωθεί το προηγούμενο εξάμηνο (2019 Β) και δεν έχουμε υπογράψει συμβάσεις για το εξάμηνο 2020 Α, μας πιέζουν να παραδίδουμε μαθήματα μέσω διαδικτύου, κάτι το οποίο σημαίνει υπερεντατικοποίηση της εργασίας.

»Για παράδειγμα, εγώ ξεκινάω από τις 9 το πρωί και καταλήγω να κλείνω τον υπολογιστή στη μία μετά τα μεσάνυχτα καθώς πρέπει να παραδώσω μάθημα και να προσαρμόσω το εκπαιδευτικό υλικό στα νέα δεδομένα, το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να ανεβάσω στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να έχουν πρόσβαση οι εκπαιδευόμενοι, όμως πολύ συχνά οι πλατφόρμες δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος τόσο πολλών ταυτόχρονων συνδέσεων και πέφτει συνεχώς, καθιστώντας τη διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, αν όχι αδύνατη», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η Λ.Ν., εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Η ίδια παραδίδει μαθήματα και σε ΙΕΚ του ΟΑΕΔ, για λίγες ώρες τον μήνα, που αντιστοιχούν σε περίπου 70 ευρώ, προσπαθώντας να συμπληρώσει το εισόδημά της με επιπλέον ώρες σε ιδιωτικό ΙΕΚ. Κι ενώ το ιδιωτικό ΙΕΚ ανέστειλε τη σύμβασή της, το ΙΕΚ του ΟΑΕΔ την ενημέρωσε ότι δεν θα αναστείλει τη σύμβασή της, υποσχόμενο να δημιουργήσει πλατφόρμα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση. «Ούτε μαθήματα γίνονται ούτε η πλατφόρμα έχει φτιαχτεί. Πέραν όμως αυτού, ο ΟΑΕΔ, μη αναστέλλοντας τη σύμβασή μου, μου στερεί το επίδομα των 800 ευρώ που δικαιούμαι. Με κρατάει δέσμια για 70 ευρώ, εμένα και πολλούς ακόμη ωρομίσθιους που μετά βίας συμπληρώνουμε τα 100 ευρώ τον μήνα!» προσθέτει η Λ.Ν.

Το ζήτημα έχουν γνωστοποιήσει στον υπουργό Εργασίας με σειρά επιστολών οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές ενηλίκων, που στην πλειονότητά τους είναι πτυχιούχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών και οι οποίοι ζητούν να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ζήτημα.

Με αντίστοιχη επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, τον υπουργό Εσωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών αλλά και την υπουργό Πολιτισμού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ωδείων & Μουσικών Σχολών τούς γνωστοποιεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι καθηγητές μουσικής των δημοτικών και ιδιωτικών ωδείων.

Απλήρωτοι από τα ωδεία

Οσοι απασχολούνται αποκλειστικά στα δημοτικά ωδεία έρχονται αντιμέτωποι με την πλήρη απουσία απολαβών αφού σε αρκετές περιπτώσεις δεν τους καταβάλλεται μισθός παρότι τα ωδεία έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να εισπράττουν δίδακτρα, ούτε προχωρούν σε αναστολή των συμβάσεών τους, αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα καταβολής του επιδόματος των 800 ευρώ.

Εγκλωβισμένοι είναι όμως και οι ωρομίσθιοι καθηγητές μουσικής, που συμπληρώνουν το πενιχρό τους εισόδημα από τα δημοτικά ωδεία με κάποιες επιπλέον ώρες σε ιδιωτικά ωδεία, καθώς το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εμφανίζει ως εν ενεργεία απασχολούμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έστω κι εάν αυτή η απασχόληση αντιστοιχεί σε ελάχιστες αποδοχές, τις οποίες μάλιστα δεν γνωρίζουν καν αν θα πληρωθούν.

Λύση φάνηκε να βρίσκεται για όσους απασχολούνται ταυτόχρονα σε δημοτικά και σε ιδιωτικά ωδεία, με τα δημοτικά ωδεία να προχωρούν σε αναστολή των συμβάσεων όσων έχουν σύμβαση σε αναστολή και από ιδιωτικά ωδεία, αφήνοντας ωστόσο για ακόμη μία φορά εκτός τους πλέον ευάλωτους, δηλαδή όσους διδάσκουν ελάχιστες ώρες αποκλειστικά στα δημοτικά ωδεία, τα οποία, όπως είπαμε, τους αφήνουν έκθετους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιμόρφωση κριτών για αγωνίσματα ρητορικής
Ανοιχτή ενημερωτική επιμόρφωση κριτών θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αιγάλεω, για εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται να πλαισιώσουν την κριτική επιτροπή των «Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής...
Επιμόρφωση κριτών για αγωνίσματα ρητορικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Συνάντηση Τσακαλώτου-ΠΟΣΔΕΠ για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών
Για την αναζήτηση λύσεων στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό πρόβλημα των πανεπιστημιακών δεσμεύτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ...
Συνάντηση Τσακαλώτου-ΠΟΣΔΕΠ για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι πανεπιστημιακοί ζητούν τις νόμιμες απολαβές τους
Με γενική απεργία κατά την εξεταστική περίοδο απειλούν καθηγητές του ΕΜΠ, των Πανεπιστημίων Πατρών, Αιγαίου, Παντείου και τμημάτων του ΕΚΠΑ (Θετικών Επιστημών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, ΤΕΦΑΑ, Φιλοσοφικής), ενώ...
Οι πανεπιστημιακοί ζητούν τις νόμιμες απολαβές τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι πανεπιστημιακοί απεργούν για τους μισθούς
Αιχμή της απεργίας, η ανάδειξη της μισθολογικής υποβάθμισής τους. Οι απεργοί ζητούν την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών των πανεπιστημιακών στα επίπεδα του 2012, να εκκινήσει η...
Οι πανεπιστημιακοί απεργούν για τους μισθούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πες μου τι γίνεται με εκείνα τα παιδιά
Δέκα χρόνια από το φοιτητικό κίνημα του 2006-2007, οι πρωταγωνιστές της γενιάς του άρθρου 16 συναντιoύνται, θυμούνται και συζητούν για την αναγκαιότητα των κοινωνικών αγώνων στο σήμερα. Πλήθος κόσμου την...
Πες μου τι γίνεται με εκείνα τα παιδιά
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία αξίας 300 ευρώ
Το καθεστώς ασφυξίας στα Πανεπιστήμια επιτείνεται διαρκώς. Στην έλλειψη ακαδημαϊκού προσωπικού η κυβέρνηση «απαντάει» με πρόγραμμα που θυμίζει ΙΕΚ καλώντας νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού, με μηναίο...
Ακαδημαϊκή διδακτική εμπειρία αξίας 300 ευρώ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας