Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη»
EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη»

  • A-
  • A+

«Tα δίδακτρα θα πληρωθούν στα ιδιωτικά σχολεία διότι παρέχουν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Και στους παιδικούς σταθμούς. Κι εκεί γίνονται προγράμματα εξ αποστάσεως. Δεν έχουμε πει για καμία αναστολή πληρωμής. Εάν αποφασίσουμε αναστολή πληρωμής διδάκτρων, ξέρετε ποιος είναι ο μεγάλος κίνδυνος; Να κλείσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις και τον Σεπτέμβριο να ψάχνουμε παιδικό σταθμό και να μην υπάρχει», δήλωνε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, την ώρα που γονείς και εργαζόμενοι είναι «στα κάγκελα» με τις πρακτικές που ακολουθούν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Αναστολή συμβάσεων, υποχρέωση παροχής εξ αποστάσεως υπηρεσιών και παράλληλα απαίτηση καταβολής διδάκτρων. Σε απλά ελληνικά: «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» θέλουν οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Ο Θ. μάς λέει πως ο παιδικός σταθμός όπου στέλνει τα δυο του παιδιά απαιτεί να πληρωθεί τα τροφεία την ώρα που έχει αναστείλει τη λειτουργία του, με το επιχείρημα ότι το επίδομα των 800 ευρώ δεν καλύπτει τη μισθοδοσία του προσωπικού για δυο μήνες, το Δώρο Πάσχα καθώς και τις δόσεις δανείων, τα ενοίκια και άλλες λειτουργικές δαπάνες του σταθμού.

«Ειλικρινά, δεν το καταλαβαίνω αυτό. Αφού ως πληττόμενη επιχείρηση επωφελείται από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, γιατί θα πρέπει οι οικογένειες να επωμιστούν και αυτό το βάρος; Γιατί θα πρέπει να πληρώσω 800 ευρώ σε δίδακτρα την ώρα που ο σταθμός δεν λειτουργεί; Μήπως η δασκάλα, με βιντεοκλήση, θα προσέχει τα παιδιά για να πάω εγώ και η σύζυγός μου στη δουλειά;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Ευνοϊκή δέσμη

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου διευκρινίζει ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτεύχθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης των σταθμών μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων των επιταγών εισόδου (vouchers).

«Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί εμπίπτουν στην ευνοϊκή δέσμη μέτρων που αφορούν τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό. Πετύχαμε τη συνέχιση της χρηματοδότησης, εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των βρεφονηπιακών σταθμών στη δύσκολη αυτή συγκυρία. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους λαμβάνουν το επίδομα των 800 ευρώ κατόπιν αίτησης, διαφορετικά διασφαλίζεται η συνέχιση της καταβολής των μισθών των εργαζομένων και η κάλυψη άλλων εξόδων μέσω των vouchers» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Δ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πληρωμή ή όχι των διδάκτρων/τροφείων ρυθμίζεται από τη συμφωνία μεταξύ γονέων και βρεφονηπιακών σταθμών.

Για «πάρτι εις βάρος των κορόιδων» κάνει λόγο η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), σύμφωνα με καταγγελία της οποίας ορισμένα ιδιωτικά σχολεία προχωρούν σε παράνομες μεθοδεύσεις σε βάρος τόσο των εργαζομένων και των γονέων των μαθητών όσο και σε βάρος των πολλών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που τηρούν τη νομοθεσία.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δέχονται πιέσεις για να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης, απαλλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο τούς σχολάρχες από την καταβολή της μισθοδοσίας τους, την ώρα όμως που οι ίδιοι εξακολουθούν να εισπράττουν τα δίδακτρα, ενώ αναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί να παραδίδουν κανονικά μαθήματα εξ αποστάσεως.

«Η Ομοσπονδία μας δηλώνει πως οποιαδήποτε ένταξη ιδιωτικού εκπαιδευτικού στον μηχανισμό στήριξης όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά αλλοιώνει το Σύνταγμα και την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία. Η αναστολή, δε, των συμβάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αποτελεί ποινικό αδίκημα και η ΟΙΕΛΕ θα κινηθεί νομικά εναντίον όσων εκπαιδευτηρίων το πράξουν» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, προσθέτοντας:

«Για τα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών η πρότασή μας είναι σαφής: είτε δηλώνουν πλήρη αναστολή λειτουργίας, οι εκπαιδευτικοί δεν παρέχουν καμιά υπηρεσία και μπαίνουν στην ΕΡΓΑΝΗ, είτε, εάν παρέχουν τηλεκπαίδευση, θα σεβαστούν πλήρως τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών. Είναι, επίσης, αδιανόητο επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται με δίδακτρα, να εντάσσονται σε μηχανισμό στήριξης πληττόμενων επιχειρήσεων».

Ερώτηση βουλευτών

Την καταγγελία της ΟΙΕΛΕ ακολούθησε ερώτηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκος Φίλης, Εφη Αχτσιόγλου) που κάνουν λόγο για αδράνεια των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας να ελέγξουν τις καταγγελλόμενες πρακτικές, τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει «καταστρατήγηση των διατάξεων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος της ΠΝΠ, με αποκλειστικό σκοπό τον πλουτισμό των ιδιοκτητών των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, σε βάρος του κράτους και του συνόλου των εργαζόμενων σε αυτά».

Αντιστοίχως, οι βουλευτές του ΚΚΕ Δελής Γιάννης και Κατσώτης Χρήστος ρωτούν την υπουργό Παιδείας αν προτίθεται να προβεί σε ρύθμιση για την εξαίρεση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών από την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους.

Οι παράνομες πρακτικές φτάνουν μέχρι και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση, με εργαζόμενους σε ιδιωτικά κολέγια να καταγγέλλουν ότι είτε αναγκάζονται να αναστείλουν τις συμβάσεις είτε να περικόψουν ώρες και άρα να μειώσουν τις μηνιαίες απολαβές τους.

Ωρομίσθιος σε γνωστό ιδιωτικό κολέγιο της Αθήνας, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας, μας λέει πως ενημερώθηκε από τη διεύθυνση της επιχείρισης ότι θα πρέπει να συνεχίσει να παραδίδει μαθήματα εξ αποστάσεως, συμπτύσσοντας όμως τις ώρες, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε μείωση των απολαβών του.

«Η σύμβασή μου προβλέπει διδασκαλία 30 ωρών την εβδομάδα σε τρία τμήματα του κολεγίου. Από τη διεύθυνση επιμένουν ότι τα μαθήματα μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα διαδικτυακά, οπότε από εκεί που την εβδομάδα πληρωνόμουν 450 ευρώ, τώρα θα παίρνω 150 ευρώ. Οταν μάλιστα ζήτησα να ανασταλεί η σύμβαση, μου είπαν ότι πρέπει να βοηθήσω την επιχείρηση που πλήττεται, αφού βέβαια με εκβίασαν εμμέσως ότι αν δεν συμμορφωθώ θα με απολύσουν», μας λέει και αναρωτιέται με ποιον τρόπο υποτίθεται ότι πλήττεται η επιχείρηση, αφού τα δίδακτρα είτε έχουν προπληρωθεί είτε θα πληρωθούν στο ακέραιο και η παροχή υπηρεσιών συνεχίζεται διαδικτυακά.

Από τα παραπάνω είναι πλέον σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση επέμβαση τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ελέγχων προκειμένου να μπει φρένο στην αισχροκέρδεια διαφόρων επιχειρηματιών, που ακολουθούν το πρόταγμα των απανταχού νεοφιλελεύθερων: «Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Οχι» υπό βροχήν
Εκατοντάδες δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές έδωσαν βροντερό «παρών» στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, απαιτώντας να αποσυρθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
«Οχι» υπό βροχήν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με κατεπείγον αίτημα η ΟΙΕΛΕ ζητά από το υπ. Παιδείας να δημοσιεύσει την εκτίμηση αντικτύπου
Μετά την αναφορά-καταγγελία της στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η ΟΙΕΛΕ ζήτησε χθες με κατεπείγον αίτημα από το υπουργείο Παιδείας να δημοσιευτεί η εκτίμηση αντικτύπου.
Με κατεπείγον αίτημα η ΟΙΕΛΕ ζητά από το υπ. Παιδείας να δημοσιεύσει την εκτίμηση αντικτύπου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Με κάμερες η επιστροφή στα θρανία
H κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία της δευτεροβάθμιας, εφαρμόζοντας το μέτρο της καταγραφής και μετάδοσης του μαθήματος με ηλεκτρονικά μέσα.
Με κάμερες η επιστροφή στα θρανία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Απόγνωση από τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ
Αγωνία και απόγνωση βιώνουν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε πολλούς εργοδότες, όπως φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, καθώς δεν...
Απόγνωση από τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που δεν δικαιούνται τα 800 ευρώ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
Τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, όπως προβλέπει ΚΥΑ που αναμένεται να δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.
Μέχρι τις 10 Μαΐου κλειστά τα σχολεία
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Οι καθηγητές δουλεύουν από το σπίτι, οι εργοδότες δεν τους πληρώνουν από πουθενά
Σύμφωνα με καταγγελία της ΟΙΕΛΕ, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί λένε ότι, παρά το γεγονός πως οι εργοδότες τούς έχουν εξαναγκάσει σε διαδικτυακή εργασία, απέχουν από την υποχρέωση να τους καταβάλουν τον μισθό τους.
Οι καθηγητές δουλεύουν από το σπίτι, οι εργοδότες δεν τους πληρώνουν από πουθενά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας