Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιμένει το υπουργείο Παιδείας στην εκκένωση των φοιτητικών εστιών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιμένει το υπουργείο Παιδείας στην εκκένωση των φοιτητικών εστιών

  • A-
  • A+
Φέρεται να γυρίζει την πλάτη και στην εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ● Σιγή ιχθύος από το ΥΠΑΙΘ σχετικά με την καταγγελία των οικοτρόφων της Νέας Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ● Εξέδωσε μόνο νέα εγκύκλιο για τα έξοδα μετακίνησης των φοιτητών προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Το υπουργείο όχι μόνο γυρνάει την πλάτη στα απολύτως λογικά επιχειρήματα των φοιτητών, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, επιλέγει να αγνοήσει ακόμη και τις απόψεις των ειδικών. Οικότροφοι φοιτητές της Νέας Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΝΕΕΜΠ), σε κλειστή διαδικτυακή ομάδα που διατηρούν, ενημέρωναν την Τρίτη το απόγευμα τους συμφοιτητές τους ότι το ζήτημα της εκκένωσης των εστιών απασχόλησε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας και ότι μάλιστα η επιτροπή κατέληξε σε εισήγηση με την οποία πρότεινε την ακύρωση της απόφασης για αναστολή λειτουργίας των εστιών, εισήγηση η οποία δεν έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας («Σοβαρή καταγγελία φοιτητών που μένουν στη Νέα Εστία του ΕΜΠ», 24.3.2020, «Εφ.Συν.»).

Κι ενώ δεν υπήρξε καμία διάψευση, ούτε και η παραμικρή αντίδραση, αφού το υπουργείο τήρησε σιγήν ιχθύος, τα ξημερώματα της Τετάρτης εστάλη νέα εγκύκλιος του αρμόδιου για τα θέματα ανώτατης εκπαίδευσης υφυπουργού Βασίλη Διγαλάκη, σύμφωνα με την οποία καλύπτονται τα έξοδα της εφάπαξ μετακίνησης των φοιτητών προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα είναι το γεγονός ότι στην τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση αποκλειστικά με λεωφορεία: «[...] μετά από συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και σε συνεννόηση με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ), παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές οι οποίοι διαμένουν στις εστίες και οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στις κατηγορίες α', β' και γ' της ως άνω εγκυκλίου, να μετακινηθούν εφάπαξ δωρεάν με τα μεταφορικά μέσα των μελών της ΠΟΑΥΣ προς την κατοικία την οποία διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας», αποκλείοντας έτσι φοιτητές που χρειάζονται άλλο μέσο για να μεταβούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για αναστολή της λειτουργίας των εστιών, προβλέπεται διαμονή σε τουριστικά καταλύματα σε: α) Ελληνες φοιτητές που είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς, δεν διαθέτουν κατοικία εντός της επικράτειας και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά, β) ξένους φοιτητές που διαμένουν ήδη σε εστία ή σε ξενοδοχειακή μονάδα και δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β' βαθμού στην κυριότητα ή κατοχή τους κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, και γ) ξένοι φοιτητές ή επισκέπτες των ΑΕΙ που βρίσκονται προσωρινά στην ελληνική επικράτεια στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή διεθνών προγραμμάτων ή συνεργασιών.

Μέχρι χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της απόφασης αναστολής λειτουργίας των εστιών, πολλοί φοιτητές παρέμεναν στους χώρους. Οι φοιτητές του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών διαμήνυαν ότι δεν εγκαταλείπουν τα δωμάτιά τους, ενώ ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε σχετική ανακοίνωση λέει ότι κατάφερε να κρατήσει ανοιχτά τα φοιτητικά εστιατόρια σε Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, καθώς και να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους για τη διαμονή σε ξενοδοχεία φοιτητές που εργάζονται, φοιτητές οι γονείς των οποίων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, φοιτητές με οικογενειακά προβλήματα και όσοι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος μετακίνησης προς τον τόπο κατοικίας τους.

Από την άλλη, ο Φοιτητικός Σύλλογος Εστιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καταγγέλλει τη διοίκηση του Πανεπιστημίου ότι την απασχολεί η πιστή εφαρμογή του μέτρου που επιβάλλει η κυβέρνηση και όχι η διασφάλιση της υγείας των φοιτητών.

Το ΕΜΠ κάνει τη διαφορά

Για ακόμα μία φορά η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστημίου κάνει τη διαφορά, υποστηρίζοντας τα αιτήματα των φοιτητών και δηλώνοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό τους:

«Τα σοβαρά και πολύπλευρα προβλήματα που προκύπτουν από τη διακοπή λειτουργίας των εστιών και επισημαίνονται από τους φοιτητές έχουν τεθεί υπόψη του υπουργείου Παιδείας. Η ανάγκη εξέτασης των προβλημάτων αυτών, μέσα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων της προστασίας της δημόσιας υγείας, είναι κατεπείγουσα. Η διοίκηση του ΕΜΠ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης έκτακτης κατάστασης».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασυντόνιστοι συντονιστές στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού
Στη διακριτική ευχέρεια των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού εναπόκειται η συνέχιση της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό ● Σύγχυση σε μαθητές και γονείς από την απόφαση του υπουργείου...
Ασυντόνιστοι συντονιστές στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού
ΕΛΛΑΔΑ
«Να πάτε σε ξενώνες αστέγων»
Χωρίς σίτιση οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών μετά την απόφαση αναστολής της λειτουργίας τους • Αδιανόητη η συμβουλή που έδωσε η Πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στους φοιτητές που ζητούν την παραμονή...
«Να πάτε σε ξενώνες αστέγων»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σοβαρή καταγγελία φοιτητών που μένουν στην Νέα Εστία του ΕΜΠ
Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχωρούν οι εστιακοί φοιτητές της Νέας Εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι σε διαδικτυακή ομάδα που διατηρούν ενημερώνουν ότι το ζήτημα της εκκένωσης των...
Σοβαρή καταγγελία φοιτητών που μένουν στην Νέα Εστία του ΕΜΠ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κραυγή απόγνωσης στις Εστίες φοιτητών
Οι κατά τόπους σύλλογοι εξηγούν γιατί η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών είναι λάθος, τονίζοντας τον υγειονομικό κίνδυνο εξάπλωσης του ιού αλλά και επιμέρους ζητήματα που φέρουν ταξικά...
Κραυγή απόγνωσης στις Εστίες φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
Από το 3ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδελφείας θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, σήμερα, στις 14.00, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Εξ αποστάσεως διδασκαλία, αλλά όχι για όλους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών
Ο μεγάλος αριθμός μετεγγραφέντων φοιτητών έχει φέρει το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε οριακή κατάσταση, με τους φοιτητές να προχωρούν σε κινητοποίηση, στην είσοδο...
Ασφυκτιά το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου από τον τεράστιο αριθμό μετεγγραφών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας