Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κραυγή απόγνωσης στις Εστίες φοιτητών
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κραυγή απόγνωσης στις Εστίες φοιτητών

  • A-
  • A+
Οι κατά τόπους σύλλογοι εξηγούν γιατί η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών είναι λάθος, τονίζοντας τον υγειονομικό κίνδυνο εξάπλωσης του ιού αλλά και επιμέρους ζητήματα που φέρουν ταξικά χαρακτηριστικά.

Aναστάτωση έχει προκαλέσει σε χιλιάδες φοιτητές, που εξακολουθούν να διαμένουν στις εστίες των Πανεπιστημίων μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, η απόφαση αναστολής της λειτουργίας τους από αύριο έως και τις 10 Απριλίου. Οι σπουδαστές αρνούνται να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των οικογενειών τους.

Πρόκειται για παιδιά με άνεργους γονείς, που δουλεύουν ντελίβερι για να στηρίξουν οικονομικά τις οικογένειές τους, που ως σπίτι αναγνωρίζουν το μικροσκοπικό δωμάτιο της εστίας, που αυτές τις δύσκολες ώρες φαίνεται να έχουν την ωριμότητα η οποία λείπει από τους ιθύνοντες να αναγνωρίσουν τους κινδύνους που ενέχει η μετακίνησή τους και ως εκ τούτου αρνούνται να το κάνουν. Παιδιά που μάχονται για ένα ασφαλές και ανθρώπινο περιβάλλον διαβίωσης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει διαμονή σε τουριστικά καταλύματα μόνο σε ξένους φοιτητές και σε όσους Ελληνες φοιτητές είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς, δεν διαθέτουν κατοικία εντός της επικράτειας και δεν έχουν εγγύτερο συγγενή ή άλλο πρόσωπο στην κατοικία του οποίου μπορούν να διαμείνουν προσωρινά.

Ο υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης διέταξε χθες την άμεση εκκένωση των εστιών, ζητώντας παράλληλα από τις διοικήσεις των ΑΕΙ να ακολουθήσουν μια σειρά οδηγιών προκειμένου να αξιολογήσουν τις αιτήσεις των φοιτητών και εντός μίας ημέρας να αποστείλουν στο υπουργείο και το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) κατάλογο με τον συνολικό αριθμό των φοιτητών για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα στέγασης.

«Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Η κυβέρνηση μας αφήνει απροστάτευτους απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Μας αναγκάζει σε διασπορά σε διάφορα μέρη, χωρίς να υπολογίζει αν έχουμε κάπου να πάμε. Δεν υπολογίζουν ότι θα μετακινηθούμε στην επαρχία, μεταφέροντας παράλληλα και πιθανούς κινδύνους εξάπλωσης του ιού στις πόλεις μας [...] Δεν τρομοκρατούμαστε και δεν φεύγουμε από την εστία» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Οικότροφων της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθήνας ο οποίος καλεί σε έκτακτη συνάντηση σήμερα, στις 12.00, με εκπροσώπους της Πρυτανείας και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Aπομόνωση

Οι ίδιοι οι φοιτητές μάς μεταφέρουν ότι εδώ και μέρες είχαν επιλέξει την κοινωνική απομόνωση. «Κατεβαίναμε μόνο για να πάρουμε το φαγητό και αμέσως επιστρέφαμε στα δωμάτιά μας. Το να κλείσουν οι εστίες είναι άκρως επικίνδυνο για την περαιτέρω διασπορά του ιού. Πέραν όμως τούτου, η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες. Οτι δηλαδή υπάρχουν περιπτώσεις φοιτητών και φοιτητριών που δεν διατηρούν επαφή με τις οικογένειές τους για προσωπικούς λόγους και άρα δεν έχουν πού να πάνε ή δεν έχουν να διαθέσουν τα χρήματα της αναγκαστικής μετακίνησης» λέει στην «Εφ.Συν.» η Ε., οικότροφος της ΦΕΠΑ.

Να μείνει στα χαρτιά η απόφαση για κλείσιμο των εστιών ζητούν με τη σειρά τους και οι οικότροφοι των Νέων Εστιών του Πολυτεχνείου και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, ενώ σε έντονους τόνους ομάδα εστιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών ζητούσε χθες να παραμείνει ανοιχτή η εστία, εμποδίζοντας τη διέλευση του οχήματος στο οποίο επέβαινε η πρύτανης του Πανεπιστημίου, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου.

«Η μάνα μου έχει έναν πνεύμονα. Πού να πάω;» ρωτούσε με αγωνία μια φοιτήτρια, ενώ άλλος φοιτητής εγκαλούσε την πρύτανη για ανευθυνότητα λέγοντας: «Υπεύθυνα πρέπει να φερθείτε εσείς που είστε πρύτανης! Που είστε γιατρός και στέλνετε 80 άτομα στα σπίτια τους να σκοτώσουν τους γονείς τους! Ντροπή σας!». Η απάντηση της κ. Κυριαζοπούλου ήταν ότι δεν είναι δική της αρμοδιότητα, δηλώνοντας μάλιστα σε τοπικό κανάλι: «Το Πανεπιστήμιο έκλεισε, θα πρέπει να φύγουν».

Απουσία συναίσθησης

Το τεράστιο υγειονομικό κόστος αλλά και την απουσία συναίσθησης από την κυβέρνηση του τι σημαίνει πρακτικά το κλείσιμο των εστιών, τονίζει ο Αλέξης Μπρέντας, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική τους. Ειδικά όταν στις εστίες ζουν άτομα χαμηλού κινδύνου και μάλιστα αυτή την περίοδο είναι αραιοκατοικημένες. Είναι εξαιρετικά ανεύθυνο να πάμε στους γονείς μας, πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η κυβέρνηση δεν υπολογίζει ότι υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν επαφή με τους δικούς τους, ούτε υπολογίζει κατά πόσο η μετακίνηση είναι οικονομικά εφικτή καθώς για πολλούς η εγκατάλειψη του δωματίου σημαίνει παράλληλα εγκατάλειψη της εργασίας τους και άρα του μοναδικού εισοδήματος ακόμα και για ολόκληρες οικογένειες», μας λέει ο Αλ. Μπρέντας, με τον Σύλλογο Εστιακών να τονίζει: «Οσοι επικαλούνται την προστασία μας πρέπει να βρουν λύση εγκαίρως, πριν προστεθούν περισσότεροι στη λίστα των αστέγων, των κρουσμάτων ή των θυμάτων».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Γολγοθάς» για τους μεταπτυχιακούς της Νομικής Αθηνών
Η διοίκηση της Νομικής Αθηνών αρνήθηκε να απαλλάξει πλήρως ή μερικώς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της από τα δίδακτρα εξαιτίας προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία.
«Γολγοθάς» για τους μεταπτυχιακούς της Νομικής Αθηνών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατ' οίκον θα γίνει η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων
Λόγω των έκτακτων μέτρων για τη νόσο Covid-19, τα πανεπιστημιακά συγγράμματα θα παραδοθούν στους φοιτητές με ευθύνη των εκδοτικών οίκων μέσω εταιρειών courier.
Κατ' οίκον θα γίνει η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Αλήθεια, κύριε Δημόπουλε...;»
Πυρά από φοιτητές της Ιατρικής που τον χαρακτήρισαν «παπαγαλάκι της κυβέρνησης» για την άποψη ότι οι καταλήψεις μπορούν να αποτελέσουν εστίες μετάδοσης του κορονοϊού.
«Αλήθεια, κύριε Δημόπουλε...;»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κατάθεση μηχανογραφικών έως τις 17 Ιουλίου
Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι από σήμερα έως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν τα μηχανογραφικά τους.
Κατάθεση μηχανογραφικών έως τις 17 Ιουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διαμαρτυρία για δίδακτρα και δόσεις από τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου
Μείωση των διδάκτρων ανά θεματική ενότητα, επαναφορά των έξι δόσεων και επιστροφή στο πρότερο καθεστώς μοριοδότησης κοινωνικών κριτηρίων για απονομή υποτροφιών ζητούν με επιστολή τους φοιτητές του Ελληνικού...
Διαμαρτυρία για δίδακτρα και δόσεις από τους φοιτητές του Ανοιχτού Πανεπιστήμιου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας