Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διαβεβαιώσεις για το εξάμηνο
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαβεβαιώσεις για το εξάμηνο

  • A-
  • A+
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί πως η ύλη στα ΑΕΙ μπορεί να καλυφθεί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς τα ανώτατα ιδρύματα είναι περισσότερο εξοικειωμένα από τα σχολεία ● Σύμφωνα με την UNESCO, ο μισός μαθητικός και φοιτητικός πληθυσμός του πλανήτη παραμένει στο σπίτι

Τις διαβεβαιώσεις τους ότι δεν θα χαθεί το εαρινό εξάμηνο στα ΑΕΙ έδωσαν χθες, στη Σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η υπουργός Παιδείας και ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Διγαλάκης. «Μπορεί να καλυφθεί η ύλη στα ΑΕΙ μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να βγει μπροστά σε αυτή τη μεγάλη κρίση» τόνισε η κ. Κεραμέως.

Την ίδια στιγμή, η UNESCO ανακοίνωνε πως μόνο για την Τρίτη, περισσότερα από 850 εκατ. νέοι στον κόσμο, δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός μαθητών και φοιτητών, παρέμειναν στα σπίτια τους χωρίς να έχουν πρόσβαση στα εκπαιδευτικά ιδρύματά τους. «Μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο» στον τομέα της εκπαίδευσης, αναφέρει η ίδια οργάνωση.

Κλειστά ιδρύματα

Με το πλήρες κλείσιμο των σχολικών και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε 102 χώρες και το εν μέρει κλείσιμό τους σε 11 άλλες εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, ο αριθμός των μαθητών και σπουδαστών που στερούνται το σχολείο υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε τέσσερις ημέρες και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω. Πρωτόγνωρες καταστάσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, λιγότερο ή περισσότερο προχωρημένες στον τομέα της τεχνολογίας της επικοινωνίας.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι αισιόδοξη για τα πανεπιστήμια σε ό,τι αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω του υψηλότερου βαθμού εξοικείωσης έναντι των σχολείων, που ξαφνικά καλούνται να αλλάξουν προτεραιότητες και μεθόδους διδασκαλίας. Εγινε εκτενής συζήτηση στο πλαίσιο της Συνόδου για το θέμα και κυρίως για τα εργαλεία εκμάθησης που προστέθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργείου, ήτοι τη δωρεάν παραχώρηση πλατφορμών από Google και Microsoft.

Ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε τη σύνοδο για το θέμα των Ελλήνων φοιτητών που βρίσκονται με προγράμματα κινητικότητας στο εξωτερικό, καθώς και για πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σχετικά με θέματα μεταφοράς τεχνολογίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο πνεύμα διατήρησης της αισιοδοξίας, ο υφυπουργός δήλωσε κι εκείνος πως «η εκπαιδευτική διαδικασία θα συνεχιστεί από απόσταση για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο για κανένα φοιτητή» δήλωσε ο κ. Διγαλάκης.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε βέβαια και η αναφορά στις επικείμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, γνωστοποιημένες αλλά με καθυστέρηση προωθούμενες λόγω των έκτακτων γεγονότων. Συζητήθηκαν οι αλλαγές στον τρόπο ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών, η απελευθέρωση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, η θεσμοθέτηση κοινών (joint) και διπλών (double) Προγραμμάτων Σπουδών, οι αλλαγές στο πλαίσιο των μετεγγραφών, καθώς και η παροχή διευκολύνσεων (π.χ. σε θέματα visa) στους ξένους φοιτητές που θα θελήσουν να σπουδάσουν στη χώρα μας.

Χρονοδιάγραμμα

Η υπουργός Παιδείας ενημέρωσε για την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος σε ό,τι αφορά την εξωστρέφεια των ΑΕΙ και κυρίως τον επαναπρογραμματισμό της έλευσης των αμερικανικών Πανεπιστημίων (που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον) μετά τα μέτρα που ελήφθησαν παγκοσμίως για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

● Στελέχη του μεταπτυχιακού προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του ΕΚΠΑ σχεδίασαν μία εφαρμογή για την καταγραφή του κορονοϊού. Η εφαρμογή απαιτεί ελάχιστο χρόνο συμμετοχής από τον πολίτη και εξασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία του.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε αδιέξοδο οι φοιτητές στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ
Με «σφραγισμένο» λαβύρινθο, χωρίς «γέφυρες» διεξόδου μοιάζει η κατάσταση στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ εξαιτίας της πανδημίας, με εγκλωβισμένους σε αυτόν εκατοντάδες φοιτητές.
Σε αδιέξοδο οι φοιτητές στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Γόρδιος δεσμός με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα
Στα τέλη του περασμένου μήνα ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων αποφάσισε να επωμιστούν οι εκδοτικοί οίκοι τα έξοδα αποστολής προκειμένου να διανεμηθούν εγκαίρως τα πανεπιστημιακά βιβλία.
Γόρδιος δεσμός με τα πανεπιστημιακά συγγράμματα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Παραπάνω από την εξάπλωση της νόσου τούς νοιάζει να χτυπήσουν τα δικαιώματά μας»
Ανοικτή επιστολή φοιτητών για την κυβερνητική απόφαση να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες πανελλαδικά: "Ποιος θα πάρει την ευθύνη αν ένας φοιτητής κολλήσει την οικογένειά του ή κολλήσει από αυτήν;"
«Παραπάνω από την εξάπλωση της νόσου τούς νοιάζει να χτυπήσουν τα δικαιώματά μας»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αντιδράσεις για τις 22 αλλαγές στα πανεπιστήμια
Κατόπιν της επιστολής Κεραμέως αντιδράσεις στις επικείμενες σαρωτικές παρεμβάσεις στη διοίκηση και λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων.
Αντιδράσεις για τις 22 αλλαγές στα πανεπιστήμια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η κάθοδος των μορίων, η είσοδος των μυρίων
Πτώση στη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καταγράφεται φέτος, με μοναδική εξαίρεση τις Σχολές Οικονομίας, Πληροφορικής, Διεθνών και Τουριστικών Σπουδών.
Η κάθοδος των μορίων, η είσοδος των μυρίων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόταση για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας είναι κεντρικές εξετάσεις δομημένες στο πρότυπο των πανελλαδικών, σε τμήματα ΑΕΙ-εξεταστικά κέντρα ανά τη χώρα και με θέματα που θα έχει η επιτροπή από Ελληνες καθηγητές ΑΕΙ.
Πρόταση για την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας