Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ημίμετρα για τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης
EUROKINISSI / Βασίλης Ρούγγος
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ημίμετρα για τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης

  • A-
  • A+

Παρά τις συνεχείς κρούσεις από την αρμόδια Ομοσπονδία, τους εργαζομένους στα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) αλλά και το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενο ΚΕΣΥ της Αθήνας, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε ημίμετρα που εξακολουθούν να εκθέτουν εκατοντάδες εργαζομένους στον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, η οποία μάλιστα ήρθε αμέσως μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα σε ΚΕΣΥ της Αθήνας, το υπουργείο αποφάσισε την αναστολή όλων των προγραμματισμένων ενεργειών που απαιτούν φυσική παρουσία μαθητών και μαθητριών στα Κέντρα, με την αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση πολιτών να γίνεται μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις και αποκλειστικά κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού.

Στην απόφαση, δε, διευκρινίζεται ότι τα ΚΕΣΥ θα συνεχίσουν κανονικά να «λειτουργούν για τη διεκπεραίωση των υπολοίπων υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων όπως αυτές απορρέουν από τον Κανονισμό Λειτουργίας τους».

Ωστόσο, όπως γράφαμε πρόσφατα σε σχετικό ρεπορτάζ («Εκκληση των ΚΕΣΥ για αναστολή λειτουργίας», 13.3.2020, «Εφ.Συν.»), βάσει νόμου αλλά και βάσει του κανονισμού λειτουργίας τους τα ΚΕΣΥ έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό και ως εκ τούτου θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στην ΚΥΑ που αναστέλλει τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων για διάστημα 14 ημερών.

Η ακατανόητη εμμονή του υπουργείου έχει προκαλέσει φυσικά διαμαρτυρίες από τους άμεσα θιγόμενους. «Σε περιόδους κρίσης βλέπουμε όλες τις παθογένειες των υπηρεσιών. Εν μέσω πανδημίας, τα ΚΕΣΥ της χώρας εξακολουθούσαν επί πολλές μέρες να εξυπηρετούν εκατοντάδες παιδιά, που συνοδεύονταν από τους γονείς τους και συχνά από τα αδέλφια τους που δεν πηγαίνουν σχολείο μετά την απόφαση αναστολής λειτουργίας τους. Συχνά οι συνάδελφοι καλούνταν να πραγματοποιήσουν αξιολογήσεις σε φανερά άρρωστα παιδιά. Την ίδια ώρα οι διευθυντές των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης επιπλήττουν τους προϊσταμένους των Κέντρων, με την άδεια των οποίων οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε αξιολόγηση. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για παιδιά με εκπαιδευτικές δυσκολίες και αναπηρίες, που δύσκολα μπορούν τα ίδια να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικοί Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ) Γεωργία Μπουλμέτη, που κάνει λόγο για ολιγωρία από πλευράς υπουργείου, η οποία θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών, των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

«Ηδη είχαμε το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενο ΚΕΣΥ της Αθήνας. Δεν ξέρουμε αν έχουν επιμολυνθεί μαθητές ή συνάδελφοι», επισημαίνει η Γ. Μπουλμέτη, προσθέτοντας ότι η Ομοσπονδία έχει εκκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του υπουργείου Παιδείας, που τις τελευταίες μέρες έχει γίνει δέκτης δεκάδων επιστολών διαμαρτυρίας σχετικά με το ζήτημα.

Ωστόσο, αγνοώντας επί μία ολόκληρη εβδομάδα τις κραυγές αγωνίας εκατοντάδων εργαζομένων των ΚΕΣΥ, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να εφαρμόσει μέτρα που απλώς περιορίζουν τις επαφές των εργαζομένων στα Κέντρα με το κοινό, χωρίς να δίνει οδηγίες για έλεγχο του μεγάλου συνωστισμού που παρατηρείται, ειδικά στα ΚΕΣΥ των μεγάλων αστικών κέντρων τα οποία λειτουργούν με προσωπικό που ανέρχεται σε 35-40 άτομα!

«Επρεπε να εμφανιστεί το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα για να έχουμε απόφαση από το υπουργείο. Μία απόφαση-ημίμετρο καθώς η λειτουργία του ΚΕΣΥ είναι άρρηκτα δεμένη με τη λειτουργία των σχολείων, τα οποία και υποστηρίζουν. Εφόσον δεν θα δέχονται εξυπηρετούμενους, δεν θα μπορούν να κάνουν επιμορφώσεις και δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τα σχολεία. Επομένως δεν βλέπουμε τον λόγο για μη αναστολή των εργασιών των ΚΕΣΥ. Θεωρούμε ότι υπάρχει κάποια προκατάληψη έναντι των ΚΕΣΥ και των εργαζομένων», μας λέει η πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑΑ) Ευγενία Τραγάκη.

Το θέμα γνωστοποίησαν στα κόμματα της Βουλής, το υπουργείο Υγείας αλλά και τον ΕΟΔΥ οι εκπαιδευτικοί με εξειδίκευση στη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των ΚΕΣΥ, που με επιστολή τους περιγράφουν γλαφυρά το ζήτημα, ζητώντας την άμεση αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης της χώρας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
«Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη»
Από την προσχολική μέχρι και τη μεταλυκειακή εκπαίδευση οι επιχειρηματίες του κλάδου εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ.
«Ποτέ μην αφήνεις μια κρίση να πάει χαμένη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανεργοι χωρίς δίχτυ προστασίας
Τα έκτακτα «μέτρα στήριξης» λόγω κορονοϊού αφήνουν εκτός πρόβλεψης χιλιάδες πτυχιούχους ανέργους, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα προσέφεραν δυσαναπλήρωτες υπηρεσίες στους τομείς που εργάστηκαν.
Ανεργοι χωρίς δίχτυ προστασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων
Την ανάγκη συνέχισης του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων ειδικά τη δύσκολη περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης και των μαζικών απολύσεων ελέω κορονοϊού τονίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας...
Επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί το πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Επιμένει το υπουργείο Παιδείας στην εκκένωση των φοιτητικών εστιών
Εμμένει στην απόφασή του το υπουργείο Παιδείας για εκκένωση των φοιτητικών εστιών, παρά τις έντονες και μαζικές αντιδράσεις από τους συλλόγους οικοτρόφων των Πανεπιστημίων της χώρας.
Επιμένει το υπουργείο Παιδείας στην εκκένωση των φοιτητικών εστιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κραυγή απόγνωσης στις Εστίες φοιτητών
Οι κατά τόπους σύλλογοι εξηγούν γιατί η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο των εστιών είναι λάθος, τονίζοντας τον υγειονομικό κίνδυνο εξάπλωσης του ιού αλλά και επιμέρους ζητήματα που φέρουν ταξικά...
Κραυγή απόγνωσης στις Εστίες φοιτητών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πρόβλεψη για τη στέγαση των αναπληρωτών που υπηρετούν σε νησιά
Ανάσα για εκατοντάδες αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που υπηρετούν στα νησιά, είναι η ΚΥΑ που αφορά την εξαίρεση των καταλυμάτων που στεγάζουν φοιτητές των ΑΕΙ και ξένων φοιτητών αλλά και εκπαιδευτικών που...
Πρόβλεψη για τη στέγαση των αναπληρωτών που υπηρετούν σε νησιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας